Πανελλήνιες 2022: Πότε το τελικό χρονοδιάγραμμα – Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα
Πανελλήνιες 2022: Το τελικό χρονοδιάγραμμα της λήξης των μαθημάτων και της έναρξης των ενδοσχολικών εξετάσεων και των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις διακοπές του Πάσχα.
Δυο εισηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας για την ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων φέτος.
Η πρώτη εισήγηση θέλει την έναρξη την Δευτέρα 6 ή την Τρίτη 7 Ιουνίου.
Η δεύτερη εισήγηση θέλει την έναρξη στις 14 (ημέρα Τρίτη) ή 15 Ιουνίου (Τετάρτη) αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου, ενώ οι Πανελλαδικές του 2021 στις 14 Ιουνίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, λόγω παράτασης του διδακτικού έτους. Οι Πανελλαδικές του 2019 έκαναν πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου, ενώ το 2018 στις 8 Ιουνίου.
Η εισήγηση για την έναρξη των Πανελλαδικών στις 6 ή 7 Ιουνίου συνοδεύεται από το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται (τουλάχιστον συμβολικά αλλά και επικοινωνιακά) καλύτερα η επιστροφή στην κανονικότητα και παράλληλα αυξάνει τα περιθώρια οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ να ανακοινωθούν νωρίτερα, περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.
Η δεύτερη εισήγηση για την έναρξη των Πανελλαδικών στις 14 ή 15 Ιουνίου θέλει να δώσει μια “ανάσα” στην προετοιμασία (οργάνωση) παίρνοντας υπόψη ότι ανάμεσα στη λήξη των μαθημάτων και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις παρεμβάλλονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις.
Νωρίτερα από πέρσι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής
Πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρσι στοχεύει το υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει τις βάσεις Εισαγωγής. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό θέλοντας να το παρουσιάσει σαν έναν σημαντικό εκσυγχρονισμό. Ο στόχος είναι να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.
Κλειδί στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου, είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων αλλά και των αγωνισμάτων των υποψηφίων για τις σχολές ενστόλων, οι οποίες είναι εκείνες που καθυστερούν κάθε χρόνο τις σχετικές διαδικασίες.
Μέχρι πέρσι, οι δοκιμασίες των υποψηφίων για τις σχολές ενστόλων γίνονταν μέσα στο καλοκαίρι. Φέτος για πρώτη φορά οι πρακτικές δοκιμασίες για τις στρατιωτικές σχολές θα ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη, γεγονός που επιτρέπει, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ να ανακοινωθούν νωρίτερα.
Αριθμός Εισακτέων και τεχνητά “φίλτρα”
Σύμφωνα με πληροφορίες ο φετινός προσφερόμενος αριθμός θέσεων (θέσεις εισακτέων) δεν θα είναι διαφορετικός από τον περσινό. Πέρυσι, οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας ήταν 77.415, αριθμός που κατά προσέγγιση αναμένεται ότι θα διατεθεί και φέτος.
Όπως γίνεται κατανοητό, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσφέρει επικοινωνιακά έναν αριθμό θέσεων που δεν υπολείπεται από άλλες χρονιές καθώς έχει σίγουρο ότι δεν πρόκειται να καταληφθούν ένα μεγάλο μέρος από αυτές.
Με λίγα λόγια η μείωση του αριθμού εισακτέων έχει βγει εκτός της «ατζέντας» του υπουργείου Παιδείας, καθώς κρίνεται ότι πλέον η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό «φίλτρο», το οποίο εξοστρακίζει από την είσοδο των ΑΕΙ εκείνους που παρουσιάζουν χαμηλότερη βαθμολογία.
Και φέτος περισσότερο από το 1/3 των υποψηφίων αναμένεται να μείνει εκτός των ανωτάτων Ιδρυμάτων αφήνοντας κενές χιλιάδες θέσεις.
Όσον αφορά στην σχεδιαζόμενη χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, δηλαδή στην συγχώνευση – κατάργηση Τμημάτων, φαίνεται να μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, καθώς κανένα από τα πανεπιστήμια (πλην του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) δεν δέχεται να προτείνει περικοπές ή συγχωνεύσεις τμημάτων του.
Πότε αναμένεται να είναι η τελευταία μέρα των μαθημάτων
Φέτος οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 20η Μαϊου, ημέρα Παρασκευή, τελευταία μέρα μαθημάτων για τα Λύκεια και ανακοίνωση του προγράμματος των ενδοσχολικών εξετάσεων, και η 27η Μαϊου, ημέρα Παρασκευή, η τελευταία μέρα για τα Γυμνάσια και ανακοίνωση του προγράμματος των ενδοσχολικών εξετάσεων.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Tι έγινε το σχολικό έτος 2018/ 2019
Θυμίζουμε ότι το σχολικό έτος 2018 / 2019 (τον Ιούλιο είχαμε εκλογές) τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 15 Ιουνίου.
Τα μαθήματα στα Γυμνάσια έληξαν την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019
Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, έληξαν τα μαθήματα στα Λύκεια.
Tι έγινε το σχολικό έτος 2019 / 2020
Τα σχολεία Ειδικής Αγωγής ήταν ανοικτά έως 12 Ιουνίου, ενώ τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία παρέμειναν ανοικτά μέχρι τις 26 Ιουνίου. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έκλεισαν 12 Ιουνίου.
Η Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 ορίστηκε ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2019-2020 των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας.
Τι έγινε το σχολικό έτος 2020 / 2021
Αντίθετα το 2021 το τελευταίο κουδούνι για μάθημα ήχησε στις 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Λόγω της έναρξης των Πανελληνίων 2021, στις 14 και 15 Ιουνίου για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου το τελευταίο κουδούνι για μάθημα ήχησε στις 2 Ιουνίου.
Τα δημοτικά σχολεία έκλεισαν στις 25 Ιουνίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News