ΠΑΣΟΚ Αχαΐας: Αλλάζουν οι ισορροπίες για νέο αρχηγό – Ποιος υποστηρίζει ποιον

Επτά υποψήφιοι, μαζί με τον πρόεδρο, αλλά η λίστα δεν έχει κλείσει ακόμα

ΠΑΣΟΚ

Με τον απλό κόσμο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να μην ασχολείται, ακόμα, με τις εσωκομματικές εκλογές, η Αχαΐα ακολουθεί μόνο σε επίπεδο οργανωμένων στελεχών τις κεντρικές εξελίξεις ανάδειξης νέου αρχηγού, στις 6 Οκτωβρίου.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι εμπλεκόμενοι στην κούρσα διαδοχής έχουν βιαστεί να δώσουν το στίγμα τους υπέρ του όποιου υποψηφίου προέδρου, κάτι που διαμορφώνει ένα θολό, μέχρι τώρα, εσωπαραταξιακό σκηνικό, το οποίο και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν η λίστα των «προέδρων» οριστικοποιηθεί, αλλά και κάποιες ισορροπίες διαμορφωθούν με σχετική σαφήνεια. Πέραν ορισμένων δεδομένων, που έρχονται από την προηγούμενη αναμέτρηση και την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία, τίποτα δεν μένει ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», η περίπτωση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα -ο οποίος πρώτος επισκέπτεται την Αχαΐα αύριο- έχει αρχίσει να ριζώνει για τα καλά στην περιοχή, προμηνύοντας τη διαμόρφωση ισχυρού ρεύματος, κερδίζοντας έναν μεγάλο αριθμό κομματικών στελεχών, που στις προηγούμενες εσωκομματικές κάλπες είχαν στηρίξει δυναμικά Ανδρουλάκη και Παπανδρέου.

Ομως, στην περίπτωση του Χ. Δούκα, κατ’ επιλογήν του, η κατεύθυνση που ο ίδιος έχει δώσει στους αχαιούς ανθρώπους του είναι η έμφαση στην κοινωνία κι όχι στην κλασική «συνταγή»… των κομματικών υποστηρικτών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες της «Π», από τις επαφές που έχουν τις τελευταίες ημέρες για την περιοδεία και ομιλία του Χ. Δούκα (σε Αίγιο 6.30μ.μ. Αλυκή και Πάτρα 8.30μ.μ. Αγιο Διονύσιο), η ανταπόκριση είναι πλατιά και εκτείνεται από το κόμμα μέχρι την αυτοδιοίκηση, τον ακαδημαϊκό χώρο, τους εργασιακούς χώρους κ.λπ.

Οπως έλεγαν στην «Π» τοπικοί ουδέτεροι παρατηρητές των εσωκομματικών ζυμώσεων στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, ο Χ. Δούκας δεν δείχνει να επιθυμεί «παλαιοκομματικά πρότυπα, αλλά επιχειρεί την απόλυτη διεύρυνση στη βάση της Κεντροαριστεράς, καθώς έτσι έχει αποφασίσει να οργανώσει το κόμμα, εφόσον βέβαια εκλεγεί».

Η παραπάνω εικόνα δείχνει, σ’ αυτή τη φάση, να έχει επιφέρει ένα σχετικό «μούδιασμα» στην πλευρά του Ανδρουλάκη, που όσο κι αν κρατά δυνάμεις στην περιοχή, βλέπει την αποδοχή του εσωκομματικού του αντιπάλου, επιχειρώντας να αμυνθεί με κάθε τρόπο. Το πεδίο της εσωκομματικής «μάχης», πάντως, μόνο εύκολο δεν χαρακτηρίζεται, αφού πρώτα και κύρια βασικός «ύφαλος» του Ν. Ανδρουλάκη είναι η ακόμα χαμηλή εκλογική απόδοση του κόμματος και η φράση κλισέ… «ο Ανδρουλάκης, όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αλλά έχασε κι από τον Κασσελάκη του διαλυμένου ΣΥΡΙΖΑ».

Η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη -και σε επίπεδο Αχαΐας ως νομού με ιδιαίτερα στοιχεία- προς το παρόν είναι να κρατήσει δίπλα του τον κομματικό μηχανισμό και δυνατά αυτοδιοικητικά στελέχη. Σε αυτή την κατεύθυνση, «πρωτοκλασάτοι» του στην περιοχή παραμένουν ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νίκος Μοίραλης.

Αν και η όποια ονοματολογία καθίσταται ανεπίσημη και πάρα πολύ παρακινδυνευμένη, μια όσο το δυνατόν ουδέτερη χαρτογράφηση της «Π» θέλει:

  •  Υπέρ Ανδρουλάκη: Σολωμού, Ταπεινός, Καρβουνιάρης, Μιχαλοπούλου. Θετικά βλέπουν την εκ νέου υποψηφιότητα και οι δήμαρχοι Δημήτρης Καλογερόπουλος (Αιγιάλεια) και Θανάσης Παπαδόπουλος (Καλαβρύτων), χωρίς και οι δύο να αποκλείουν την περίπτωση του θεσμικού τους συναδέλφου Χ. Δούκα.
    Εντονα ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Ερυμάνθου Θόδωρου Μπαρή, ο οποίος όμως δεν έχει λόγο να μη στηρίξει, είτε τον Χ. Δούκα είτε τον Π. Γερουλάνο.
  •  Υπέρ Δούκα: Σκανδάμης, Κατσικόπουλος, Γιανναδάκης, Λόη, Λουκοπούλου, Μπέσκος, Αναργύρου, Μαρινόπουλος και μερίδα «Παπανδρεϊκών», όπως και της λεγόμενης ομάδας «Κατσιφάρα». Προς την ίδια κατεύθυνση ίσως κινηθεί και ο πρ. περιφερειακός υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα Ανδρέας Κελεπούρης. Υπέρ του φέρεται να κινείται και ο πρ. δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς με στελέχη του, όπως και ο προκάτοχός του Χρήστος Νικολάου με δικούς του ανθρώπους.
  • Υπέρ Γερουλάνου: Γράψας, Φλωρόπουλος και μετά τη στήριξη, που του παρείχε ο Νίκος Παπανδρέου, αρκετοί από το «Παπανδρεϊκό» μπλοκ.
    Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο, αν και δεν έχει πάρει θέση, δεν θα πρέπει να θεωρείται επίσης υποστηρικτής του Παύλου Γερουλάνου, επειδή το έπραξε δημόσια ο αδερφός του ευρωβουλευτής, όπως επίσης δεν θα πρέπει να θεωρείται και μακριά από τον, βασικό του αντίπαλο στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, Ν. Ανδρουλάκη!
  •  Υπέρ Κατρίνη: Αυτοδιοικητικά στελέχη, κυρίως της Περιφέρειας, πολλά από τα οποία έχουν συμπορευθεί για χρόνια με τον πρ. περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Ακόμα κι ο ίδιος ο κ. Κατσιφάρας τρέφει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του ηλείου βουλευτή.
  •  Για τις υποψήφιες προέδρους Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιλένα Αποστολάκη δεν υπάρχουν ακόμα γνωστά στελέχη της Αχαΐας που να τις στηρίζουν, αν και η δεύτερη ίσως τύχει βοήθειας παλαιότερων πολιτικών φίλων του Πατρινού Ανδρέα Λοβέρδου, που δεν τον ακολούθησαν στο νέο του κόμμα.
  •  Η Αννα Διαμαντοπούλου, αν κατέβει, θα έχει και αυτή μερίδα φίλων του Α. Λοβέρδου, αλλά και του πρ. προέδρου Ευ. Βενιζέλου, με δεδομένη αυτή της πρ. γραμματέως της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Αγγέλας Τριανταφύλλου, πιθανά και του πρ. υφυπουργού-βουλευτή Κώστα Σπηλιόπουλου.