Πάτρα – Αδέσποτα: Η ανίατη νόσος της εγκατάλειψης – Σε εφαρμογή το σχέδιο του Δήμου
Ο Δήμος της Πάτρας απέκτησε σχέδιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και πλέον έχει πλήρη φάκελο για τη νόμιμη λειτουργία του καταφυγίου του Δρεπάνου. Ποια η φιλοσοφία του, «αγκάθι» οι εγκαταλείψεις.
Το τελευταίο βήμα έγινε το απόγευμα της Παρασκευής ώστε να αποκτήσει ο Δήμος Πατρέων ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης ζώων συντροφιάς, μετά την πρόσληψη κτηνιάτρου και φυσικά τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας στο Δρέπανο.
Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων στην πόλη, όπου κατά καιρούς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά επιθέσεων κυρίως στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης και του περιβάλλοντος χώρου του ΠΓΝΠ στο Ρίο.
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Αρχικά, ο Δήμος βρήκε και νοίκιασε χώρο στην περιοχή του Δρεπάνου για να μπορεί να φιλοξενεί τα αδέσποτα. Ενα δεύτερο προαπαιτούμενο για να λάβει νόμιμη άδεια λειτουργίας του χώρου ήταν η πρόσληψη κτηνιάτρου, ο οποίος αναλαμβάνει υπηρεσία εντός της εβδομάδας και εντός των καθηκόντων του θα είναι η σύνταξη απαραίτητων μελετών, ενώ τέλος, το τρίτο και τελευταίο απαιτούμενο για τη νόμιμη λειτουργία του καταφυγίου ήταν η έγκριση του σχεδίου από το δημοτικό συμβούλιο. Πλέον ο πλήρης φάκελος του Δήμου για τα αδέσποτα θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Πέρα από τις εντάσεις και τους διαξιφισμούς μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, που αναλύθηκαν στο φύλλο του Σαββάτου, η υπεύθυνη για τα θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Πατρέων, Αλεξάνδρα Δημοπούλου, εξήγησε τη φιλοσοφία του σχεδίου.
Η κ. Δημοπούλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που είναι πανελλαδικό και είπε ότι «οι φιλόζωοι έχουν καταλήξει πως για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται να πιαστεί το πρόβλημα από το… τέλος», δηλαδή από το πού οφείλεται η αύξηση των αδέσποτων.
«Η βασική πηγή των αδέσποτων είναι οι εγκαταλείψεις, δηλαδή η προβληματική κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι η “μεταφορά παιδείας” σε νέους μέσω παρουσίασης προγραμμάτων εκπαίδευσης, τα οποία θεωρείται πως ήδη έχουν μεγάλο αποτέλεσμα. Στόχος είναι η αυριανή κοινωνία» είπε η Αλεξάνδρα Δημοπούλου.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Ηδη, έχουν υλοποιηθεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος, στις περιοχές του Πανεπιστημίου και του ΠΓΝΠ, όπου εθελοντές και εργαζόμενοι του Δήμου επισκέπτονται οικογένειες όταν μαθαίνουν ότι υπάρχει προβληματική αντιμετώπιση ιδιόκτητων ζώων.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιόκτητα ζώα, τα οποία δεν μπορούν να φροντιστούν και εγκαταλείπονται. Με συντονισμένες δράσεις των εργαζομένων του Δήμου, έχει κατορθωθεί να έχει στειρωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αδέσποτων που ζουν στην περιοχή του Πανεπιστημίου. Ενα αποφασιστικό βήμα για να μην εγκαταλείπονται διαρκώς σκύλοι, είναι να περάσει η κουλτούρα της στείρωσης στους ιδιοκτήτες, καθώς όταν δεν μπορούν να δώσουν για υιοθεσία τα κουτάβια τους, τα εγκαταλείπουν» επισήμανε η κ. Δημοπούλου.
ΣΤΟΧΟΙ
Στόχοι για το επόμενο διάστημα είναι μέσω των ενημερωτικών δράσεων να μειωθούν οι εγκαταλείψεις ζώων, αλλά και να εναρμονίζονται με τη νομοθεσία οι ιδιοκτήτες ζώων και να τα «τσιπάρουν», ώστε να μπορεί να εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Τέλος, όπως έγινε γνωστό από τον αντιδήμαρχο διοίκησης Διονύση Πλέσσα που απάντησε σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, σε περίπτωση που στο μέλλον βρεθεί ιδιόκτητος χώρος για τη δομή φιλοξενίας, τότε θα μεταφερθεί εκεί η υλικοτεχνική υποδομή. Επιπλέον έγινε γνωστό πως ο Δήμος συνεργάζεται με τις δύο μεγαλύτερες φιλοζωϊκές οργανώσεις της χώρας, αλλά και με τέσσερα τοπικά σωματεία, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα συνεργασίας με περισσότερα σωματεία και εθελοντές. Ενώ, τέλος, έγινε γνωστό πως αύριο θα γίνει και μία πρώτη επίσκεψη ενός σχολείου της πόλης, όπου 40 μαθητές και δάσκαλοι θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Δρεπάνου για να αποκτήσουν φιλοζωϊκή κουλτούρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News