Πάτρα – Άγιος Ιωάννης Πράτσικας: Το ποταμάκι με τα σκουπίδια και τις καλαμιές! ΦΩΤΟ

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κάλυψη του αυλακιού στον παραπόταμο του Διακονιάρη, αλλά και την πλατεία που υπάρχει στην περιοχή (πάρκο Καλλιόπης και Αράξου), η οποία έχει -ας μας επιτραπεί η φράση- το κακό της χάλι! Καθαριότητα μηδέν, ξερά χόρτα μέχρι τον… Θεό, η Παιδική Χαρά με πολλά προβλήματα και… πώς να καθίσει αλήθεια κανείς σε έναν τέτοιον χώρο; Η πλατεία θέλει ολική αναμόρωση!

Πράτσικα

«Από που είσαι, ποταμάκι;», έλεγε το παλιό ποιήμα του Ζαχαρία Παπαντωνίου με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Πράτσικα ακούν για ποταμάκια και αλλάζουν… πεζοδρόμιο, για να μην πούμε γειτονιά. Αυτό συνέβαινε πάντα και δυστυχώς συμβαίνει και τώρα, όχι βέβαια για λόγους κινδύνου πλημμύρας όπως στο παρελθόν, αλλά εξαιτίας της άσχημης αισθητικά εικόνας που παραμένει εδώ και χρόνια στην οδό Αράξου από το ύψος της οδού Αγίου Ιωάννη Πράτσικα μέχρι την οδό Ευβοίας και ακόμη πιο ψηλά, προς τη λεωφόρο Παπανδρέου.

Το τελευταίο διάστημα δεχτήκαμε τηλεφωνήματα κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση μιας κατά γενική ομολογίας λαϊκής συνοικίας και χθες βρεθήκαμε στον χώρο για επιτόπια αυτοψία. Ακολουθούν όλα όσα καταγράψαμε μιλώντας και με δημότες που ζουν στην περιοχή:

– Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι ο παραπόταμος του Διακονιάρη θα έπρεπε να είχε σκεπαστεί, είτε με διαπλάτυνση του υπάρχοντα δρόμου στην οδό Αράξου, είτε με δημιουργία πεζοδρομίου με δέντρα και παγκάκια (όπως συνέβη και με τον κυρίως χείμαρρο που καλύφθηκε από την Ελευθερίου Βενιζέλου). «Μας θυμούνται πάντα προεκλογικά και μας λένε ότι θα φτιάξουν το έργο, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν προχωράει τίποτα», δήλωσε στην «Π» η Δήμητρα Σ.

– Το αυλάκι, που έχει νερό τους χειμερινούς μήνες και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, είναι γεμάτο αυτήν τη στιγμή με σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, αλλά και καλαμιές. Μάλιστα, αυτές οι τελευταίες σε κάποια σημεία πέφτουν πάνω στα σπίτια των κατοίκων (!), οι οποίοι δεν μπορούν να ανοίξουν τα πορτοπαράθυρά τους.

– Ο Δ.Λ. κατήγγειλε στην «Π» ότι λόγω της κατάστασης του χώρου, τα βράδια μαζεύονται περιθωριακά στοιχεία («τα τρωκτικά είναι τετράποδα, αλλά και δίποδα», μας είπε χαρακτηριστικά), με αποτέλεσμα πέραν του κινδύνου μολύνσεων, να υπάρχει και θέμα ασφάλειας για τους κατοίκους.
Καταγράφοντας όλα τα παραπάνω κάναμε και την έρευνά μας στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων και διαπιστώσαμε ότι το έργο έχει συμπεριληφθεί ουκ ολίγες φορές στο Τεχνικό Πρόγραμμα (μας είπαν ότι ανοίγει ένας κωδικός με κάποιο μικρό ποσό), όμως επί της ουσίας, ούτε μελέτη έχει γίνει, ούτε η δημοτική αρχή έχει ζητήσει πόρους την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ισως ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Μιλάμε, άλλωστε, για μια λαϊκή συνοικία…