Πάτρα: Αισθητική συγκατοίκηση αρχιτεκτονικής και τέχνης
![Πάτρα: Αισθητική συγκατοίκηση αρχιτεκτονικής και τέχνης](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2021/06/image-632800-466x432.jpeg)
Στον αριθμό 24 της οδού Τσαμαδού, ακριβώς κάτω από την Ρήγα Φεραίου, δημιουργήθηκε ένας χώρος όπου συνδυάζει την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Ενα παλαιό κτίριο, μεταμορφώθηκε με έναν σύγχρονο, αφαιρετικό χώρο, γεμάτο φως, όπου το μέσα και το έξω γίνονται ένα. Η Τατιάνα Δήμου δημιούργησε έναν open space χώρο, στον οποίο «συγκατοικεί» η αρχιτεκτονική, που είναι ο τομέας εργασίας της, και η τέχνη, τομέας που γνωρίζει ο Κλεομένης Κωστόπουλος ο οποίος έχει την διεύθυνση του καλλιτεχνικού κομματιού και της επιμέλειας των εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν εκεί.
ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η σκέψη για τον συγκεκριμένο, όπως επισημαίνει η Τατιάνα Δήμου μιλώντας στην «Π», ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια με την ίδια να αναζητά παλαιούς βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς χώρους στην Πάτρα, ένα κομμάτι που την γοητεύει ιδιαίτερα. «Πρόκειται για έναν χώρο που βρίσκεται στο ευρύτερο κέντρο αλλά παράλληλα είναι και πιο απομακρυσμένος, γιατί δεν ήθελα να είμαι μέσα στον πυρήνα» τονίζει και αναφέρεται στις εργασίες που έγιναν ώστε να έρθει στην σημερινή του μορφή. Κύριο μέλημα ήταν ο σεβασμό σε όλα τα τμήματά του, τις τοιχοποιίες, τα πατώματα αλλά και τα παλαιά ξύλα που υπήρχαν εκεί. Πρόκειται για ένα κτίριο του 1910 το οποίο αρχικά λειτούργησε ως ποτοποιία και αργότερα ως ξυλουργείο του Καρύδη, και έτσι έμεινε στην μνήμη των Πατρινών. «Ο χώρος φωτίστηκε με αφορμή κάποια διαφώτιστα που υπήρχαν στην οροφή, στο πίσω μέρος και έτσι πέρασαν τα διαφώτιστα σε όλο τον χώρο, ώστε να γίνει ένας χώρος που το μέσα και το έξω πια είναι πιο ασαφές» λέει χαρακτηριστικά η Τατιάνα Δήμου η οποία αγαπά την φύση και το πράσινο, κάτι που το αποδεικνύει και στο συγκεκριμένο project, τοποθετώντας δύο μεγάλα δέντρα στο εσωτερικό του κτιρίου.
Στόχος της ήταν η δημιουργία ενός open space χώρου. Ετσι, εφαρμόζοντας το αρχιτεκτονικό της όραμα, η Τατιάνα Δήμου δημιούργησε έναν χώρο όπου όλοι εργάζονται πυρηνικά, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, ενώ παράλληλα ο ανοικτός αυτός χώρος μπορεί να φιλοξενεί έργα τέχνης από σημαντικούς καλλιτέχνες.
ΤΡΙΑ ΔΙΠΤΥΧΑ
Ο χώρος χαρακτηρίζεται από τρία δίπτυχα σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Τατιάνα Δήμου: «Παντρεύει την αρχιτεκτονική με την τέχνη, το μέσα με το έξω και το παλαιό με το καινούργιο» λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως όλα έγιναν ήσυχα και σεβαστικά προς το κτίριο ώστε να μπορεί να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο το έργο τέχνης.
«Είναι μια ανάγκη αρχικά να δουλεύουμε εμείς σε έναν ευχάριστο χώρο οπότε να μπορούμε να βρισκόμαστε σε έναν χώρο δημιουργικό οπότε η τέχνη να μπορεί να επηρεάζει τη δουλειά μας αλλά και να μπορούμε να παρουσιάζουμε την τέχνη σε όλους» επισημαίνει τονίζοντας πως ο επισκέπτης θα μπορεί ανεμπόδιστα να παρατηρεί τα έργα και σε περίπτωση που θέλει ξενάγηση ή κάποια επεξήγηση να μπορεί να τους συμβουλευτεί.
Η ΣΥΖΥΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Για τον Κλεομένη Κωστόπουλο, που έχει αναλάβει την διεύθυνση του καλλιτεχνικού κομματιού, όλα ξεκίνησαν από την συζυγία της αισθητικής. «Εγώ με την Τατιάνα είμαστε σύντροφοι στη ζωή και νομίζω ότι ο λόγος που μας κρατά μαζί είναι η αισθητική μετροέπεια που έχουμε για τον κόσμο» μας λέει και συνεχίζει: «Οπότε αναγνωρίζοντας και πιστεύοντας ο ένας το κομμάτι του άλλου, γιατί η αρχιτεκτονική είναι μια μορφή τέχνης και μάλιστα υψηλής και πολύ χρήσιμης, θεωρήσαμε ότι αν παντρέψουμε τις σκέψεις μας μπορούμε να πούμε ότι αυτό μια είναι αισθητική τοποθέτηση της ζωής μας και των ενδιαφερόντων μας, μέσα σε ένα χώρο».
Ετσι, γεννήθηκε η ιδέα να κάνουν ένα νέο γέννημα ενός δημιουργήματος που θα ενέχει αυτή την αισθητική και θα παντρεύει τις διαφορετικότητές τους. Αλλωστε, η σύγχρονη κοινωνία είναι πολυεστιακή, πολυμορφική και πολυαντιληπτική.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Η έναρξη έγινε με την έκθεση των έργων του Κλεομένη Κωστόπουλου. «Αυτό έχει να κάνει με μία αντίληψη αυτής της παντρειάς και του να ξανασυστηθούμε στους συμπολίτες μας με έναν τρόπο για να μας κατανοήσουν και με μια άλλη οπτική» μας λέει επισημαίνοντας πως η πρώτη αυτή έκθεση θα λειτουργήσει και ως ένα πείραμα ώστε ό,τι χρειάζεται διόρθωση να γίνει πολύ σύντομα. Οντας και ο ίδιος εικαστικός, στόχος του είναι να βοηθήσει και να ευνοήσει τους καλλιτέχνες που όπως τονίζει τα τελευταία 10-15 χρόνια στην Ελλάδα «έχουν δυστυχώς ζημιωθεί πάρα πολύ και είναι στα αζήτητα της κοινωνίας».
Με αυτό ως γνώμονα, τα έργα που θα φιλοξενηθούν στον χώρο θα είναι μοναδικά και θα έχουν μια απίστευτη αύρα. «Τα στησίματα των εκθέσεων θα έχουν μια ποικιλομορφία, δεν θα μείνουμε στα στερεότυπα ότι μόνο ζωγραφική, μόνο γλυπτική, μόνο χαρακτική, μόνο design, αλλά όλα αυτά αν αποπνέουν το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα ή δίνουν το ίδιο αισθητικό vibe στον θεατή θεωρούμε ότι μπορούν να κοινωνήσουν» τονίζει ο Κλεομένης Κωστόπουλος.
Το opening αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ώς τα τέλη Ιουλίου. Στη συνέχεια θα διοργανωθούν κάποιες ομαδικές εκθέσεις στις οποίες θα παρουσιαστούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αισθητική αντίληψη του χώρου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News