Πάτρα: Δημόσιο Πειραματικό ΔΙΕΚ – Μία νέα επιλογή προς τους υποψηφίους που δεν εισήχθησαν στα ΑΕΙ

Μέσα στους ευρύτερους στόχους είναι η άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης – Η δομή δίνει εναλλακτικη λύση σε υποψήφιους που δεν πέτυχαν σε ΑΕΙ

ΔΙΕΚ

Μία νέα επιλογή προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που δεν εισήχθησαν στα ΑΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας μέσω των Πειραματικών Δημόσιων ΙΕΚ.

Ενα από τα πέντε Πειραματικά ΙΕΚ που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας από τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα έχει έδρα την Πάτρα και θα είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα άλλα τέσσερα θα λειτουργήσουν στη Θέρμη, στην Καρδίτσα, στη Γλυφάδα και στη Λαμία.

Η είσοδος θα γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια, μέσω του μηχανογραφικού.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Σε τι διαφέρουν τα Πειραματικά ΙΕΚ από τα ήδη λειτουργούντα;

Οπως προβλέπεται από τον νόμο ίδρυσής τους η αποστολή των Πειραματικών ΙΕΚ είναι η προώθηση της ανάπτυξης και πειραματικής εφαρμογής μοντέλου καινοτόμου λειτουργίας στη βάση ειδικών προδιαγραφών, ιδίως εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, εκπαιδευτικού προσωπικού, στοχευμένων ειδικοτήτων, εποπτικών μέσων διδασκαλίας, υποδομών, εργαστηριακού εξοπλισμού και συστήματος διαχείρισης ποιότητας.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μέσα στους ευρύτερους στόχους που αφορούν στα Πειραματικά ΔΙΕΚ είναι η άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, μέσω νέων ειδικοτήτων και νέων οδηγών κατάρτισης προσαρμοσμένων στις οικονομικές και επαγγελματικές ανάγκες του τόπου που εδρεύουν και της χώρας γενικότερα.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί την επιλογή των ΙΕΚ ενδεδειγμένη για όσους δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, καθώς οι ειδικότητες των ΙΕΚ αποτυπώνουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στην Ελλάδα:

> Μόλις το 28% των μαθητών επιλέγουν τη διαδρομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 48%.

>Την ίδια στιγμή, 51% των αποφοίτων ΕΠΑΛ δηλώνουν ότι βρήκαν σταθερή δουλειά εντός έξι μηνών με την ολοκλήρωση των σπουδών τους έναντι 34% των αποφοίτων ΓΕΛ.

Για παράδειγμα, για τον δυναμικό τομέα της ενέργειας, στα μεταλυκειακά ΙΕΚ υπάρχει η ειδικότητα τεχνικού εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον τομέα της ενέργειας, 49% των ελληνικών επιχειρήσεων δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω μη εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Το ίδιο συμβαίνει στον τομέα της υγείας – το 29% των ελληνικών επιχειρήσεων απάντησε σχετικά, την ίδια στιγμή που στα ΙΕΚ προσφέρονται 15 σχετικές ειδικότητες.

Τέλος, για τους αποφοίτους των ΙΕΚ που θα επιθυμούν να συνεχίσουν σε ΑΕΙ το πιστοποιημένο πτυχίο των ΙΕΚ θα μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για φοίτηση στο πανεπιστήμιο.

Ποιότητα και εύρος

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θεσμοθετήσει και Θεματικά ΙΕΚ με στόχο, όπως έχει επισημάνει η ηγεσία του υπουργείου, την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας. «Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε ποιοτική Επαγγελματική Κατάρτιση με εύρος, που θα καλλιεργεί επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων. Δίνοντας στις νέες και τους νέους μας επιλογές που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις, τις επιθυμίες τους, αλλά και επιλογές με πραγματικό αντίκρισμα στην κοινωνία και την αγορά εργασίας» έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι σχετικές ειδικότητες  για το Πειραματικό ΙΕΚ της Πάτρας καθώς και η διαδικασία της εγγραφής των σπουδαστών που θα ακολουθηθεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΙΕΚ Πάτρας, για περισσότερες πληροφορίες.