Πάτρα: Δύο εβδομάδες περιμένουν να βρεθούν οι απαιτούμενες μονάδες αίματος – Σε αναμονή 60 ασθενείς για μετάγγιση

Ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία αναδεικνύει το πρόβλημα των ελλείψεων αίματος, μία κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των θαλασαιμικών ασθενών που μεταγγίζονται στο ΠΓΝΠ.

αίμα

Οι τραγικές ελλείψεις αίματος το τελευταίο 20ήμερο στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκονται στην αναμονή για μετάγγιση περίπου 60 πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών μπαίνει στην αναμονή και ζει με την αγωνία αν θα βρεθούν οι πολύτιμες μονάδες αίματος που τον κρατούν στη ζωή.

«Είμαστε γύρω στους 60 πάσχοντες που περιμένουμε 5-10 ημέρες για να μεταγγιστούμε. Προσωπικά έπρεπε να μεταγγιστώ την προηγούμενη Τετάρτη και μέχρι στιγμής δεν έχω μπει ακόμα στο πρόγραμμα» μας περιγράφει η πάσχουσα και πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ολγα Κανελλοπούλου.

Η ίδια σημειώνει ότι οι προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών του Κέντρου Αιμοδοσίας για να εξασφαλίσουν αίμα είναι καθημερινές.

«Αναγνωρίζουμε ότι κι αυτοί ζουν με τη δική μας αγωνία. Και φυσικά στο ΠΓΝΠ δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε ανάγκη για αίμα αλλά και τόσοι άλλοι ασθενείς και τραυματίες από τροχαία.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Υπομεταγγιζόμαστε, αντί για δύο φιάλες παίρνουμε μία φιάλη κάθε 15 ημέρες και τώρα βέβαια έχουμε και την πολυήμερη καθυστέρηση. Ο αιματοκρίτης μας πέφτει στο 25 και δύσκολα επανέρχεται μετά ο οργανισμός μας. Αυτό έχει επιβάρυνση στην υγεία μας άμεση. Δυστυχώς το φαινόμενο είναι συχνό και επιπτώσεις μπορεί να μας επηρεάσουν καρδιολογικά, ορμονολογικά, ρευματολογικά κ.ά.».

Παράλληλα, η κ. Κανελλοπούλου αναφέρει ότι «η υπομετάγγιση πιθανόν να είναι ενάντια και στις νέες θεραπείες. Οταν δεν υπάρχει σταθερός αιματοκρίτης δεν γνωρίζουμε αν αποδίδουν τα νέα φάρμακα που είναι πολύ σημαντικά για τη θεραπεία μας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία σημειώνει ότι αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για αιμοληψίες την περίοδο αυτή «το ΔΣ του συλλόγου μας πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με έναν από τους τοπικούς αιμοδοτικούς συλλόγους της Αχαΐας, ώστε να συνδράμει με τον τρόπο του και να βοηθήσει τους πάσχοντες από θαλασσαιμία.
Υστερα από δική μας παρέμβαση και κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του συλλόγου προσφέρονται να μας στηρίξουν εμπράκτως με μονάδες αίματος.

Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκαν εγγράφως τόσο η διοίκηση του ΠΓΝΠ όσο και οι θεράποντες ιατροί των πασχόντων.

Για λόγους πιθανώς γραφειοκρατίας, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση για μία ακόμη φορά να γινόμαστε μπαλάκι όσων εμπλέκονται και αρνούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει και έχει γίνει ο εφιάλτης όλων μας».

ΜΟΥΓΙΟΥ: Οι ελλείψεις είναι μεγάλες

Την ύπαρξη καθυστέρησης στις μεταγγίσεις των ασθενών επιβεβαιώνει στην «Π» και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Αίματος του ΠΓΝΠ, Αθηνά Μούγιου.

«Υπάρχει έλλειψη αίματος και υπάρχουν και καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις. Προσπαθούμε με έκτατες αιμοληψίες στον στρατό, στην περιοχή της Ναυπάκτου να καλύψουμε τους ασθενείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε στην «Π» και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίοδο που η συλλογή αίματος μειώνεται, το Κέντρο Αίματος ιεραρχεί τις μεταγγίσεις των ασθενών της ΜΜΑ με βάση την τελευταία τους μετάγγιση, την τιμή αιμοσφαιρίνης, τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενή και τις εκάστοτε υποδείξεις των ιατρών της ΜΜΑ. Ταυτόχρονα, ανά ημέρα αξιολογεί την εσωτερική και εξωτερική συλλογή αίματος, για τον προγραμματισμό των δράσεών του εντός και εκτός ΠΓΝΠ και σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διακινεί, λαμβάνει ή ανταλλάσει μονάδες αίματος ειδικής ομάδας/φαινότυπου για την κάλυψη των μεταγγίσεων των ασθενών».

Σε ό,τι αφορά τη μη συνεργασία με τον Σύλλογο Αιμοδοτών που πρότεινε ο Σύλλογος των Πασχόντων, η κ. Μούγιου εξηγεί: «Οι Αιμοδοσίες δεν ενημερώνουν Φορείς-Συλλόγους-Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών άλλων Αιμοδοσιών με τα στοιχεία επικοινωνίας των αιμοδοτών τους. Αυτό αφενός μεν δεν είναι σύμφωνο με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αφετέρου δε η κάθε Αιμοδοσία έχει μια δεξαμενή αιμοδοτών την οποία κινητοποιεί σύμφωνα με τις ανάγκες της με συγκεκριμένο τρόπο σε τακτική και έκτατη βάση».