Πάτρα: Ένα καράβι σιτάρι από Βουλγαρία έφερε ο Κεπενός στο παλιό λιμάνι
Να σημειωθεί ότι οι χιλιάδες σάκοι που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στο καράβι, δεν περιέχουν σιτάρι για την γνωστή αλευροβιομηχανία, αλλά πρώτη ύλη PET για τις ανάγκες άλλης επιχείρησης της ΒΙΠΕ Πατρών.
Το φορτηγό πλοίο Triumph IV με σημαία Μολδαβίας και μεταφορική ικανότητα άνω των 7000 τόνων, ξεφόρτωνε χθες στο παλιό λιμάνι της Πάτρας μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού με προορισμό τους Μύλους Κεπενού στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, για να μετατραπούν σε αλεύρι, για την παραγωγή κοινού ψωμιού και άλλων προϊόντων φούρνου.
Να σημειωθεί ότι οι χιλιάδες σάκοι που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στο καράβι, δεν περιέχουν σιτάρι για την γνωστή αλευροβιομηχανία, αλλά πρώτη ύλη PET για τις ανάγκες άλλης επιχείρησης της ΒΙΠΕ Πατρών.
Οσον αφορά το πολύτιμο φορτίο του σιταριού, κατέφθασε το πρωί της Δευτέρα στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας, από το λιμάνι Μπαλτσίκ της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας μιας εβδομάδας, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η εικόνα της εκφόρτωσης στέλνει ένα σήμα ανακούφισης στην εγχώρια αγορά τροφίμων για την επάρκεια του πολύτιμου αγαθού, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες.
Οι προμήθειες από Ουκρανία και Ρωσία είναι κρίσιμες για την επάρκεια σιτηρών από τις δύο αυτές χώρες και η ανησυχία στις τάξεις των ελληνικών μύλων είναι εμφανής.
Το ποσοστό της αξίας των αγορών της πατρινής εταιρείας Μύλοι Κεπενού σε πρώτες ύλες (σιτηρά) από την Ουκρανία και την Ρωσία, ανήλθε το 2021 στο 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών.
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ελένη Κεπενού, δήλωσε ότι κανείς στην αγορά δεν περίμενε το ακραίο σενάριο της γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, ωστόσο, είναι σίγουρη πως κάθε ένας έχει κάνει τους υπολογισμούς του και διαθέτει επαρκή αποθέματα τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο.
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι στην αγορά δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειψη, αφού υπάρχουν χώρες που μπορούν να αναπληρώσουν το κενό, όμως μια τέτοια αλλαγή, θα κοστίσει στην αγορά.
Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αλευριού ήδη αγγίζουν το 80%, ενώ η τιμή του σιταριού αλευροποίηση, βρέθηκε χθες στα 380 ευρώ ο τόνος, συνεχίζοντας ένα ράλι ανατιμήσεων ρεκόρ, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News