Πάτρα: Εθισμένοι στον ηλεκτρονικό τζόγο – Δεκάδες εξαρτημένοι – Αποκαλυπτικά στοιχεία της μονάδας απεξάρτησης

Είναι τόσα τα κρούσματα εξαρτημένων από τον ηλεκτρονικό τζόγο, ώστε δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτούς πρόγραμμα απεξάρτησης από τη Μονάδα ΚΕΘΕΑ-«ΟΞΥΓΟΝΟ» στην Πάτρα.

Πάτρα

Κανείς δεν τους υποψιάζεται. Είναι καλυμμένοι πίσω από το πέπλο της φυσιολογικής ζωής. Εργάζονται κανονικά, έχουν οικογένεια και κοινωνικό περίγυρο. Αυτή είναι όμως η μία πλευρά της ζωής τους.

Η άλλη είναι η επώδυνη. Κι αυτή οφείλεται στην εξάρτησή τους από τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Κι αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάμεσά μας, καθώς τα ποσοστά των εξαρτημένων στην Πάτρα, και ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα, πολλαπλασιάστηκαν μετά την πανδημία. Μάλιστα, οδήγησαν στη δημιουργία προγράμματος απεξάρτησης στο πλαίσιο της μονάδας του ΚΕΘΕΑ-«ΟΞΥΓΟΝΟ» στην Πάτρα.

«Εμείς αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε κατά μέσο όρο τον μήνα 300 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης από ουσίες, αλκοόλ και κυρίως ηλεκτρονικό τζόγο καθώς και άτομα του περιβάλλοντός τους. Περισσότεροι από τους μισούς είναι άτομα με εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια» μας είπε η υπεύθυνη της Μονάδας Συμβουλευτικής και Ενημέρωσης του «ΟΞΥΓΟΝΟΥ» Ελευθερία Παππά.

Οπως εξηγεί η κ. Παππά, η συγκεκριμένη εξάρτηση γνώρισε αύξηση τα χρόνια της πανδημίας. «Στην περιοχή μας δεν υπήρχε αντίστοιχο πρόγραμμα. Εμείς αναγκαστήκαμε να το ξεκινήσουμε δειλά-δειλά στις αρχές του 2022. Και το κάναμε διότι υπήρξε μεγάλη ζήτηση. Χτύπησαν την πόρτα της Μονάδας άνθρωποι με σοβαρότατο πρόβλημα και ζήτησαν βοήθεια. Τα αιτήματα ήταν πάρα πολλά και ειδικά μετά την πανδημία. Ετσι αποφασίσαμε να απαντήσουμε σε αυτή την ανάγκη. Εκπαιδευτήκαμε στην αντίστοιχη μονάδα του ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα και στην Πάτρα.

Πάτρα

Η Ελευθερία Παππά

ΖΟΥΝ ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ

Η υπεύθυνη της Μονάδας σημειώνει ότι το προφίλ των εξαρτημένων από τον ηλεκτρονικό τζόγο είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των εξαρτημένων από ουσίες ή αλκοόλ. Η ίδια εξηγεί: «Ενας εξαρτημένος από ηρωίνη ή αλκοόλ έχει εμφανή σημάδια και γίνεται αντιληπτός από το περιβάλλον του. Αντίθετα, ο εξαρτημένος από τον τζόγο δεν έχει εμφανή σημάδια μέχρι να φτάσει στο απροχώρητο και να τον αποκαλύψουν οι τραγικές συνέπειες που είναι η οικονομική του καταστροφή, η απώλεια του σπιτιού του, του αυτοκινήτου και πολλά άλλα. Επίσης, δεν χρειάζεται να μετακινηθεί από το σπίτι του ή όπου αλλού βρίσκεται. Μέσα από το κινητό του έχει την ευκολία της άμεσης πρόσβασης να παίξει όποια στιγμή θέλει και από όποιο σημείο και να βρίσκεται. Οι στοιχηματικές σελίδες είναι πάρα πολλές».

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ

Οι ηλικίες των εξαρτημένων από τον ηλεκρονικό τζόγο που αντιμετωπίζονται στη Μονάδα της Πάτρας είναι από 18 έως 77 ετών. «Εχουμε από 18 ετών, 50, 65 και ο μεγαλύτερος είναι 77 ετών. Προέρχονται από την Πάτρα, τα Καλάβρυτα, την Ηλεία και άλλες περιοχές. Είναι άτομα που δείχνουν να έχουν μία φυσιολογική ζωή, καθώς είναι λειτουργικά. Εχουν σταθερή εργασία, είναι παντρεμένοι με οικογένεια και παιδιά, έχουν κοινωνικό κύκλο. Είναι άνθρωποι υπεράνω υποψίας, οι οποίοι όμως στην ουσία ζουν διπλή ζωή» σημειώνει η κ. Παππά και εξηγεί:

«Λέω διπλή ζωή διότι αναγκάζονται να λένε συνεχώς ψέματα και στήνουν σενάρια για να βρουν χρήματα. Βρίσκονται σε διαρκή ψυχική αναταραχή λόγω της εξάρτησης από το παιχνίδι. Είναι συνέχεια ταραγμένοι διότι έχουν και το άγχος της ανεύρεσης χρημάτων. Δανείζονται, κλέβουν τις κάρτες των γονιών τους, πωλούν πολύτιμα αντικείμενα δικά τους ή της οικογένειάς τους ευρύτερα, και πολλά άλλα που δεν χωράει ανθρώπινος νους. Εχουμε ακούσει τραγικότατες ιστορίες. Ανθρωποι έχουν χάσει μέσα σε λίγα λεπτά ακόμα και το σπίτι τους. Οι δικοί τους άνθρωποι, δυστυχώς, το αντιλαμβάνονται αργά. Οταν δηλαδή βλέπουν να λείπουν αντικείμενα από το σπίτι τους, να αδειάζουν οι λογαριασμοί και να πληροφορούνται ότι έχασαν το σπίτι τους».

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στο ερώτημά μας εάν ζητούν βοήθεια οι ίδιοι οι εξαρτημένοι ή μετά από πίεση της οικογένειάς τους, η κ. Παππά μάς απάντησε: «Οι περισσότεροι έρχονται μόνοι τους διότι έχουν διαπιστώσει ότι έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που έρχονται μετά από παρότρυνση των γονιών τους ή των συντρόφων τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία δυνατή ομάδα γονιών, συντρόφων κ.ά., που παρακολουθούν το πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να βοηθούν τους δικούς τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι. Πραγματικά, σας λέω ότι έχω εντυπωσιαστεί από την προσπάθεια που κάνουν, διότι είναι πιο δύσκολο να βοηθήσεις έναν άνθρωπο εξαρτημένο από τον τζόγο απ’ ό,τι έναν εξαρτημένο από ουσίες ή αλκοόλ. Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησα, παραμυθιάζονται από τη λειτουργικότητά τους. Η επιφάνεια που φαίνεται τους καλύπτει την εξάρτηση».

Πόσοι καταφέρνουν, τελικά, να περάσουν στην απέναντι όχθη; είναι το ερώτημά μας στην υπεύθυνη του προγράμματος. «Εχουμε ανθρώπους που παρακολουθούμε ενάμιση χρόνο τώρα και δεν έχουν παίξει στοίχημα και άλλα παιχνίδια».
Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή, η συνέχειά του απειλείται με τον νέο νόμο που δρομολογείται και ο οποίος αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, διότι το επιβάλλει ο όγκος του προβλήματος που υπάρχει στην κοινωνία. Και, φυσικά, το αποτέλεσμα της Μονάδας είναι μετρήσιμο και είναι θετικό» καταλήγει η κ. Παππά.