Πάτρα: Η Γαρυφαλλιά 12ο θύμα γυναικοκτονίας, προς μετατροπή η κατηγορία εναντίον του δράστη

Μεγαλείο ψυχής η προσφορά των οργάνων της

Πάτρα

Εννέα ημέρες κράτησε η μάχη της Γαρυφαλλιάς από την Πάτρα για να κρατηθεί στη ζωή. Η γυναίκα που είχε ξυλοκοπηθεί από τον 49χρονο σύντροφό της κατέληξε, υπέκυψε στα βαριά τραύματά της και έγινε το 12ο θύμα γυναικοκτονίας μέσα στο 2024.

Την περασμένη Τετάρτη, η οικογένειά της, ακούγοντας από τους γιατρούς του ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν, ότι είχε επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος της έδειξαν μεγαλείο ψυχής και πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της και με αυτήν την κίνηση γενναιοδωρίας, η Γαρυφαλλιά έδωσε ζωή σε άλλους συνανθρώπους της, με τον θάνατό της.

Πάτρα: Το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στην 41χρονη Γαρυφαλλιά

Ο συνήγορος της οικογένειας, δικηγόρος Πατρών Γιώργος Τσίρης, μίλησε για αυτή την τραγική υπόθεση στον Peloponnissos FM 104,1. Οπως είπε ο κ. Τσίρης, η Γαρυφαλλιά έκανε το αυτονόητο. Σε ένα περιστατικό σύγκρουσης, πήρε τη λογική απόφαση να φύγει από το σπίτι της, για να εκτονωθούν τα πνεύματα. Αυτό όμως δεν έγινε σεβαστό από τον σύντροφό της. «Οταν μια γυναίκα αποφασίζει να πει ότι χωρίζει, όπως έκανε η Δώρα από το Αγρίνιο, είτε να απομακρυνθεί, όπως έκανε η Γαρυφαλλιά στην Πάτρα, η επιλογή του συντρόφου να μη κάνει σεβαστή αυτή την απόφαση, συνιστά μια μορφή βίας, που φέρνει τραγικά αποτελέσματα, όπως αυτά που είδαμε» είπε ο πατρινός δικηγόρος.

Ο κ. Τσίρης, αναφερόμενος στην προανακριτική πορεία της υπόθεσης, είπε πως έχει προχωρήσει, ο δράστης είναι προφυλακισμένος με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, όμως με τη διαπίστωση του θανάτου της 41χρονης γυναίκας, οι ανακριτικές αρχές πρέπει να πάνε σε μεταβολή της κατηγορίας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι από τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη την οποία επέφερε ο δράστης, επήλθε ο θάνατος. Ετσι λοιπόν θα επαναληφθεί η διαδικασία με άσκηση νέας ποινικής δίωξης.

Ο δικηγόρος Γιώργος Τσίρης έξω από τα δικαστήρια

Ο δικηγόρος Γιώργος Τσίρης έξω από τα δικαστήρια

«Σε αυτές τις περιπτώσεις το πλαίσιο ποινής θα προσδιοριστεί από την άσκηση της ποινικής δίωξης. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι ο δράστης ήθελε να προκαλέσει τον θάνατο, τότε ενδεχομένως να προκύψει κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Διαφορετικά η κατηγορία θα είναι θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύο κακουργηματικές κατηγορίες που επιφέρουν ένα πλαίσιο ποινής κάθειρξης 10–20 χρόνια ή και ισόβια» τόνισε ο κ. Τσίρης.

Σχολιάζοντας το αίτημα οργανώσεων και φορέων για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» στον Πονικό Κώδικα, ο κ. Τσίρης τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα έχει περισσότερο εννοιολογική και κοινωνιολογική σημασία, γιατί η ανώτατη ποινή καλύπτεται από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Από εκεί και πέρα, η χρήση του όρου αυτού, έχει σκοπό κυρίως να σπάσει προκαταλήψεις και στερεότυπα, που θεωρούν τη γυναίκα κτήμα κάποιου, και τα οποία πρέπει να πάψουν να διαιωνίζονται στη σύγχρονη κοινωνία.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι κακοποιητικές συμπεριφορές και οι γυναικοκτονίες, όντως έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Γι΄αυτό και είναι ευθύνη και μέλημα όλων μας να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και οι γυναίκες να μη διατάζουν να μιλούν για όσα άσχημα βιώνουν και να αξιοποιούν όλα τα νομικά εργαλεία και τις υποστηρικτικές δομές για την προστασία τους.