Πάτρα: Καθυστερούν οι μελέτες για την πυρασφάλεια των σχολείων

Ο Δήμος έχει εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν ακόμα και 10 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή των μελετών πυρασφάλειας, αλλά δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις

Πάτρα

Για τουλάχιστον πέντε μήνες ακόμα αναμένεται να συνεχίζεται η συγγραφή των μελετών Πυροπροστασίας των σχολικών κτιρίων του Δήμου Πατρέων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες πάρθηκε η σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα του μελετητή.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Π» προ μηνών, πλήθος σχολείων της Πάτρας δεν πληρούν τα πλέον σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας όπως επιβάλλει ο νόμος. Γι’ αυτό τον λόγο και κατόπιν ελέγχων της Πυροσβεστικής, είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης για να αποκτήσουν όλα τα σχολεία της Πάτρας προστασία από ενδεχόμενη φωτιά.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών ζήτησε παράταξη πέντε μηνών, δηλαδή μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2024.

Η καθυστέρηση προέκυψε λόγω προβλημάτων και καθυστερήσεων στον προγραμματισμό (κατόπιν της επικοινωνίας με τους διευθυντές και προϊσταμένους των σχολικών μονάδων), τη διαθεσιμότητα και, τελικώς, την υλοποίηση των επί τόπου αποτυπώσεων των σχολικών μονάδων, δεδομένου ότι αποτυπώσεις αυτές δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν εντός σχολικού ωραρίου. Ενώ επιπλέον, σε ορισμένα σχολεία δεν ήταν δυνατό να βρεθούν αναγκαίες άδειες και προηγούμενες μελέτες.

Συγκεκριμένα δεν βρέθηκαν στην Πολεοδομία ή σε άλλους φορείς απαραίτητα έγγραφα και μελέτες για 65 σχολικές μονάδες που απαιτείται να εκπονηθούν μελέτες πυροπροστασίας!

Επειδή δεν είχε προβλεφθεί αρχικά ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι οικοδομικές άδειες των 65 σχολείων, ο ανάδοχος του έργου ζήτησε παράταση πέντε μηνών για να ολοκληρώσει το έργο του.

Η «Π» έχει αναδείξει το έλλειμμα που υπάρχει στην πυρασφάλεια των σχολείων, αφού από το 2021 έχουν αλλάξει τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούνται. Στην πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων απαιτούνται εργασίες για τις οποίες ο Δήμος έχει εκτιμήσει ότι θα χρειαστεί ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ, το οποίο ασφαλώς δεν είναι διαθέσιμο και θα πρέπει να διεκδικηθεί και να καλυφθεί από εθνικούς πόρους ή προγράμματα.

Με δεδομένο ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα, τα όποια έργα υποδειχθούν από τις μελέτες δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των σχολείων της Πάτρας δεν αναμένεται να εναρμονιστούν σύντομα με τα νέα πρότυπα πυρασφάλειας που ισχύουν από το 2021.

Πάντως, με βάση τα παλαιότερα πρότυπα, στα περισσότερα σχολεία δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ωστόσο, δεν παύει ο κίνδυνος, έστω στα «χαρτιά», να παραμένει υπαρκτός.

 

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για έξαρση των σεισμών, ποιες περιοχές χρειάζονται προσοχή, τι γίνεται στη Δ. Ελλάδα

Περιφέρειες και Δήμοι έστειλαν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Το Αναπτυξιακό Συνέδριο πυξίδα για το μέλλον

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Κάποτε είχαμε «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες

Μαγνησία: Νεκρή 91χρονη από γαστρεντερίτιδα και σηπτικό σοκ στον Αλμυρό Βόλου

Συνελήφθη ο Νίκος Μιχαλολιάκος, oδηγείται στη φυλακή