Πάτρα: Κίνδυνος να χαθεί το ΚΕΤΧ – Τι συμβαίνει με τους εκπαιδευτές
Κίνδυνος για λουκέτο στο ΚΕΤΧ Πάτρας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας Απόστολος Κόγκας στην «Πελοπόννησο» για το μέλλον της στρατιωτικής Μονάδας.
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) Πάτρας, σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας, ελλείψει εκπαιδευτών πολιτικού προσωπικού.
Οι προσλήψεις στον συγκεκριμένο κλάδο αποτελούν ένα εκ των βασικών αιτημάτων των τελευταίων ετών, αφού όπως τονίζεται για ακόμα μια φορά «η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο μηδέν, αναφορικά με τη βιωσιμότητα της στρατιωτικής μονάδας, η οποία αποτελεί τη μοναδική στη χώρα, στον τομέα της τεχνικής εκπαίδευσης».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας και γενικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ), Απόστολος Κόγκας, μιλώντας σήμερα στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζει την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι. Οπως επισημαίνει, οι οποίες παρεμβάσεις τόσο στη φυσική όσο και στην πολιτική ηγεσία του Στρατού Ξηράς, για ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμιση του στρατοπέδου, έχουν πέσει στο κενό.
Για τον κ. Κόγκα, ο μελλοντικός κίνδυνος να μπει οριστικό «λουκέτο» στο ΚΕΤΧ, δεδομένης της απουσίας ικανού αριθμού εκπαιδευτών, είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αφού τα τελευταία χρόνια οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης δεν συνοδεύονται από προσλήψεις.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, αυτό εισπράττουμε. Αυτή τη στιγμή στο ΚΕΤΧ, στη τεχνική εκπαίδευση υπάρχουν μόνο 5 εκπαιδευτές και εάν συνεχιστεί έτσι, δεν θα μπορούν να εκπαιδευτούν όσοι έρχονται στη Μονάδα» λέει στην «ΠτΔ» ο κ. Κόγκας, προσθέτοντας πως «υπάρχουν 25 -27 κενές οργανικές θέσεις και είμαστε μόλις πέντε άτομα που δεν μπορούν να ‘’σηκώσουν’’το βάρος της εκπαίδευσης. Απαιτούνται τουλάχιστον 10 άτομα, τα οποία θα δώσουν ‘’ζωή’’ στην εκπαίδευση, γιατί το βάρος στο 90% στη τεχνική εκπαίδευση την έχει το πολιτικό προσωπικό».
Οσον αφορά τη δέσμευση για προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πλήρωση 4 θέσεων εκπαιδευτών, όπως αποκαλύπτει ο κ. Κόγκας: «Στην πορεία αυτό άλλαξε. Από τις 4, έγινε μια πρόσληψη η οποία πηγαίνει για το 2025».
«Πηγαίνει με μαθηματική ακρίβεια για κλείσιμο»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου πολιτικού προσωπικού στην Αχαΐα, Απόστολος Κόγκας, μέσω της «Πελοποννήσου της Δευτέρας» εκφράζει δημοσίως τον φόβο του, που δεν είναι άλλος «από το να μη χαθεί η τεχνική εκπαίδευση από το ΚΕΤΧ λόγω έλλειψης εκπαιδευτών. Βλέπω στο μέλλον ότι μπορεί να χαθεί από τη στιγμή που δεν θα έχουμε εκπαιδευτές. Εάν φύγει το πολιτικό προσωπικό, μετά είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει, γιατί η τεχνική εκπαίδευση θα παρθεί από την Πάτρα.
Το αγαπάμε το ΚΕΤΧ, μετά το 2012 που «τρέχαμε» να το σώσουμε τώρα φαίνεται πως πηγαίνει με μαθηματική ακρίβεια να κλείσει. Οταν έρχεται κόσμος να εκπαιδευτεί και εσύ δεν μπορείς να το κάνεις, θα σου «πουν» αφού δεν μπορείς γιατί να τους στείλω στην Πάτρα; Γι’ αυτό επιμένουμε στην άμεση πρόσληψη εκπαιδευτών, για να πάνε στα σχολεία.
Οπως έχω πει επανειλημμένως και στους αρμοδίους, το ΚΕΤΧ είναι ένα τεχνικό σχολείο. Οταν δεν έχει εκπαιδευτές, τι κάνουμε, το κλείνουμε; Οχι, το αντίθετο. Το ενισχύουμε με προσωπικό. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο, εμείς βγάζουμε τους τεχνίτες και τους στέλνουμε πανελλαδικά σε όλες τις Μονάδες. Εχει 7-8 ειδικότητες. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι κάποιος να επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, το ΚΕΤΧ δεν έχει ανάγκη από δημόσιες σχέσεις. Το θέμα των άμεσων προσλήψεων πολιτικού προσωπικού στον στρατό, τίθεται συνεχώς και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και από την ΑΔΕΔΥ. Το λέμε και το ξαναλέμε, έχουμε γίνει γραφικοί».
– Μας περιγράφεται μια ζοφερή κατάσταση, τα κενά των εκπαιδευτών πως καλύπτονται;
«Βάζουν «πλάτη» και υπαξιωματικοί. Καλά έκαναν και πήραν Επαγγελματίες Οπλίτες στον Στρατό, όμως πήραν θέσεις – ειδικότητες του πολιτικού προσωπικού. Τον ΕΠΟΠ δεν τον παίρνεις να είναι ηλεκτρολόγος και μηχανικός αυτοκινήτων κλπ, τον παίρνεις για να είναι μάχιμος. Ετσι από την ώρα που προσλαμβάνουν ΕΠΟΠ έχουν παγώσει οι προσλήψεις πολιτικού προσωπικού. Το πρόβλημα δεν το έχουμε μόνο εμείς, το έχουν και το εργοστάσια αμυντικής βιομηχανίας που ‘φωνάζουν’».
Πλεόν από τους συνδικαλιστές, εκδηλώνεται η έντονη ανησυχία για σταδιακή αντικατάσταση των θέσεων πολιτικού προσωπικού από μόνιμους.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην περίπτωση που το απευκταίο σενάριο των συνδικαλιστών για «κλείσιμο» του ΚΕΤΧ Πάτρας επιβεβαιωθεί, πώς και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η συνέχεια της τεχνικής εκπαίδευσης, αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων;
Οπως εξηγεί στην «ΠτΔ» ο κ. Κόγκας, δυνητικά μπορεί να δημιουργηθεί στα εργοστάσια αμυντικής βιομηχανίας ένα τμήμα για μια εβδομάδα θεωρητικής εκπαίδευσης και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που απαιτείται να γίνεται «μέσα» στη παραγωγή. «Ομως άλλο μάθημα γίνεται στο ΚΕΤΧ που αφορά σε συγκεκριμένα αντικείμενα εκπαίδευσης και άλλο στα εργοστάσια. Το συγκεκριμένο εγχείρημα το είχαν δοκιμάσει παλαιότερα και είχε αποτύχει. Είναι διαφορετικά στο ΚΕΤΧ, είναι σχολείο, θα μάθουν τα πάντα, εδώ το 95% είναι η πρακτική εκπαίδευση και ένα 5% είναι η θεωρία» σημειώνει.
Στο Κέντρο εκπαίδευσης Τεχνικού Πάτρας, η εκπαίδευση για τους αξιωματικούς έχει διάρκεια περίπου ενός χρόνου, για τους υπαξιωματικούς είναι περίπου 8 εβδομάδες και για τους οπλίτες 5 εβδομάδες.
Τι γίνεται με τον αμιάντο;
Οπως είχε αποκαλύψει η «Π», στις 30 Οκτωβρίου 2023, με υπόμνημά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας, προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ζητούσε την απομάκρυνση αμιάντου από τις στέγες των κτιρίων του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) Πάτρας και τη λήψη άμεσων μέτρων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ερευνα – Πάτρα: «Αγνωστος πόλεμος» με… αμίαντο στο ΚΕΤΧ – Το αποκαλυπτικό έγγραφο ΦΩΤΟ
Στο επίσημο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά πως αμίαντος και επεξεργασμένα προϊόντα του υπάρχουν σήμερα, στις στέγες της ομάδας συντηρήσεως, του τμήματος μηχανοδήγησης, στον χώρο των πλυντηρίων και στα χωρίσματα του σχολείου αρμάτων.
Η «Π», κατόπιν επικοινωνίας με το γραφείο Τύπου του ΥΕΘΑ, είχε λάβει ως απάντηση: «Σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία Τύπου του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων στερούνται της αρμοδιότητας απάντησης επί αντίστοιχων με τα υποβληθέντα δημοσιεύματα, καθόσον αυτά απαντώνται από τους αρμόδιους, κατά Κλάδο, φορείς».
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι τέσσερις μήνες μετά δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News