Πάτρα: Λάθη, αστοχίες και παραλείψεις – Πως έγινε ανεπιθύμητο το Πράσινο Σημείο στην Παραλία και ποια βήματα θα χρειαστούν

Με τους άγαρμπους χειρισμούς της δημοτικής αρχής κινδυνεύει να στιγματιστεί μια πραγματικά καλή πρακτική υπέρ της ανακύκλωσης

λάθη

Η ιστορία με το Πράσινο Σημείο της Παραλίας στη θέση «Παλουργιά» τελείωσε με τη δημοτική αρχή να βλέπει ένα ενταγμένο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργο να «κάνει φτερά».

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΤΖΑΝΑΚΟΣ

Στο φύλλο του Σαββάτου γράψαμε για παραλείψεις και λάθη του Δήμου Πατρέων που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη. Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός παράγοντας Νίκος Τζανάκος πραγματοποίησε μια από τις πληρέστερες εισηγήσεις που έχουμε ακούσει σε συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια, έριξε «φως» σε κάθε πτυχή και ουσιαστικά το «τελείωσε».

Διαπιστώθηκε ότι:

>Δεν έχει υπάρξει ποτέ διαβούλευση με την τοπική κοινωνία από το 2018 έως και το 2022.

>Το συγκεκριμένο σημείο της Παραλίας δεν προβλέπεται από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

>Ουδέποτε είχε αποφασίσει το ΔΣ ή άλλο όργανο τη χωροθέτηση.

>Διαπιστώθηκε ότι από κανένα έγγραφο δεν συνάγεται ο τρόπος με τον οποίο επελέγη το συγκεκριμένο σημείο.

>Η μελέτη που στηρίχθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του 2021 δεν ανταποκρινόταν στην εισήγηση που είχε γίνει αλλά σε άλλο θέμα.

>Εκείνη η απόφαση «φέρεται να στάλθηκε από μια ανύπαρκτη για το Δήμο Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, δίχως κανένα όνομα συντάκτη, δίχως υπογραφές από διευθυντή και τμηματάρχες ή και οποιονδήποτε εργαζόμενο, είναι ένα ημιτελές και ελλειμματικό κείμενο, το οποίο ήρθε ως κατεπείγον την τελευταία στιγμή και στάλθηκε «στο παρά πέντε» στα email μόνο των επικεφαλής,  με τη δημοτική αρχή να διαβεβαιώνει πως το συγκεκριμένο Πράσινο Σημείο προβλέπεται από το ΤΣΔΑ.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ «ΗΤΤΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η ουσία είναι ότι με τους άγαρμπους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής κινδυνεύει να στιγματιστεί μια πραγματικά καλή πρακτική υπέρ της ανακύκλωσης, η οποία μην ξεχνάμε ότι στην Πάτρα βρίσκεται κοντά στο 5%.

Δεν είναι ήττα της δημοτικής αρχής επειδή έχασε μια ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό έχει ξανασυμβεί την τελευταία τριετία. Πρόκειται για σημαντική ήττα γιατί κυρίως δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που έπρεπε, δεν πείστηκαν οι πολίτες της Παραλίας ότι θα γίνουν γρήγορα τα επόμενα Πράσινα Σημεία ώστε να μην γίνει η περιοχή τους «κέντρο υποδοχής» ανακυκλώσιμων από όλη την Πάτρα, και τέλος επειδή πλέον δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία ότι όπου αποφασιστεί να τοποθετηθούν τα Πράσινα Σημεία, θα υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Πλέον, θα χρειαστεί ο Δήμος της Πάτρας να καταβάλει σημαντική προσπάθεια σε δύο κατευθύνσεις. Η μία έχει να κάνει με την κατάρτιση ενός πλήρους πλάνου και για τα πέντε Πράσινα Σημεία που μπορεί να δημιουργήσει ο Δήμος Πατρέων. Αυτό το νέο σχέδιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα, με την εύρεση χρηματοδοτήσεων και για τα πέντε σημεία αλλά και την κατασκευή τους στον ίδιο χρόνο ώστε να μην επιβαρυνθεί από τα ανακυκλώσιμα όλης της πόλης, η πρώτη δομή που θα ολοκληρωθεί

Η δεύτερη κατεύθυνση που θα χρειαστεί προσπάθεια είναι να πειστεί ο κόσμος πως τα Πράσινα Σημεία είναι «κάτι καλό για την κοινωνία» γιατί όντως είναι! Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί σοβαρή επικοινωνιακή καμπάνια και τακτικές ενημερώσεις σε τοπικά συμβούλια, σχολεία, συλλόγους κ.ο.κ.

ΑΜΕΣΑ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΩΝ

Πλέον όμως, αφού ανακλήθηκε η απόφαση του 2021 για το Πράσινο Σημείο της Παραλίας, η ζωή πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς ώστε να μην βγει ζημιωμένη ξανά η πόλη. Χρειάζεται να γίνουν άλματα προόδου ώστε να δοθεί εντολή εκκίνησης για έρευνα-μελέτη , προκειμένου να αποτυπωθούν τα ακίνητα στα οποία είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τα πέντε Πράσινα Σημεία. Τα τρία θα βρίσκονται εντός του παλιού Δήμου Πατρέων, ένα στην Παραλία κι ένα στο Ρίο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα  Πράσινα  Σημεία  είναι  οργανωμένοι  και ελεγχόμενοι χώροι,  όπου  οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν, αποκλειστικά, ανακυκλώσιμα  υλικά (χαρτί, πλαστικά, μέταλλα κ.λπ.), ογκώδη, ρούχα, παιχνίδια, ποδήλατα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και άλλα μικρά  υλικά (μπαταρίες, χρώματα). Επίσης κλαδιά και φύλλα που θα θρυμματίζονται επιτόπου για να μεταφέρονται για κομποστοποίηση. Ο κύριος  σκοπός   λειτουργίας   των Πράσινων Σημείων  είναι   η συμβολή στην  επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Εθνική Νομοθεσία  για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, συμπληρωματικά με το δίκτυο Διαλογής στην Πηγή το οποίο λειτουργεί στο Δήμο (μπλε και κίτρινος κάδος).