Πάτρα: Ούτε «δείγμα» εργάτες για την οικοδομή
Ο κλάδος της οικοδομής έχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος κλάδος που αντιμετώπισε αυτή την νέα πραγματικότητα
Με ευθύνη και βεβαίωση μηχανικού και χωρίς προληπτικούς ελέγχους και εγκρίσεις, θα γίνεται στο εξής η έκδοση οικοδομικών αδειών για τις ιδιωτικές κατασκευές. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις -ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ- για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις οικοδομικές άδειες.
Η βασική αλλαγή που προκύπτει από το νομοσχέδιο, είναι ότι μπαίνει τέλος στους προληπτικούς ελέγχους και εγκρίσεις που γίνονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης για την έκδοση οικοδομικών αδειών ακινήτων.
Πλέον οι Υπηρεσίες Δόμησης θα διενεργούν εκ των υστέρων δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε ποσοστό 30% των αδειών που έχουν εκδοθεί.
Στόχος της νέας ρύθμισης, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας, καθώς η προέγκριση οικοδομικής άδειας γίνεται προαιρετική για όλες τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών.
Σημειώνεται ότι με τη νέα ρύθμιση, ενώ η προέγκριση οικοδομικής άδειας γίνεται προαιρετική για όλες τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών, προβλέπεται παράλληλα ότι στην περίπτωση της αναθεώρησης της άδειας, η διαδικασία προέγκρισης θα είναι υποχρεωτική, εφόσον αφορά σε μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, δόμησης και όγκου.
Οπως σημειώνει με δηλώσεις του στην «Π» ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Καούρης γενικός γραμματέας της Ενωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Εργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Αθανάσιος Καούρης, η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, είχε επιταχυνθεί την τελευταία πενταετία, με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής άδειας με ευθύνη του μηχανικού. Αυτό που αναμένεται να επιταχύνει ακόμα περισσότερο την διαδικασία, είναι η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Καούρης, η οικοδομή έχει μεγαλύτερες προκλήσεις να αντιμετωπίσει από τις τεράστιες ανατιμήσεις και την έλλειψη εργατικών χεριών, σε μια χρονική στιγμή που σημειώνεται σημαντική ανάκαμψη.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές για το πρώτο τριμηνο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2021, παρουσίασε αύξηση 12% έναντι μείωσης 5,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.
Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη ανάκαμψης. Ομως, μπροστά σε αυτή την έντονη κινητικότητα του κλάδου, η ακρίβεια έρχεται να βάλει φρένο. Σύμφωνα με τον κ. Καούρη, το σίδερο έχει ανατιμηθεί 50%, η ξυλεία 70%, τα πλακίδια 40%, κ.ά.
Επιπλέον, ο κλάδος της οικοδομής έχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος κλάδος που αντιμετώπισε αυτή την νέα πραγματικότητα, αφού τα δέκα χρόνια κρίσης και οι περιορισμοί της πανδημίας, έδιωξαν μεγάλο αριθμό εργατών σε άλλους κλάδους, ακόμα και στο εξωτερικό.
«Στην οικοδομή της Πάτρας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συνεργεία με καλουπιτζήδες, χτίστες και σοβατζήδες» είπε ο κ. Καούρης. Οι εργολάβοι αναγκάζονται να μπουν σε λίστα αναμονής, μέχρι τα υπάρχοντα συνεργεία να απελευθερωθούν από άλλες δουλειές, για να προχωρήσει κάποια οικοδομή. «Αν η οικοδομή επιστρέψει σε ρυθμούς παραγωγής έργου που ξέραμε στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη εργατικών χεριών» τόνισε ο κ. Καούρης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News