Πάτρα: Σταθμός μάνας και παιδιού στο Κέντρο Υγείας της Αγίας Σοφίας

Μια πολύτιμη ιατρική- κοινωνική δομή στο κέντρο Υγείας της Αγίας Σοφίας, που λειτουργεί κυρίως και με όρους αυτοδιάθεσης, παρακολουθώντας τα παιδιά από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους μέχρι την εφηβεία τους

Πάτρα Χριστίνα Κατσιγιάννη, Σοφία Λεβεντέλη, Σοφία Θεοδωροπούλου, Νανά Πατρώνη, Ματίνα Δαλαμάγκα

Μία φωλιά φροντίδας της μάνας και του παιδιού έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου). Μια ομάδα παιδιάτρων, μαιών, επισκεπτριών υγείας και παιδο-ορθοδοντικού επιφυλάσσει ολιστική προσέγγιση στο παιδί από τότε που βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του.

Κάθε μήνα περνούν το κατώφλι του Σταθμού Μάνας και παιδιού Αγίου Αλεξίου περισσότεροι από 800 γονείς και παιδιά και 100 παιδιά για εμβολιασμό. Στην προ κορονοϊού εποχή, ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τους 1.200.

Είναι ένας από τους ελάχιστους οργανωμένους σταθμούς που λειτουργούν πανελλαδικά.

Περάσαμε το κατώφλι του Σταθμού ένα πρωινό. Μέσα σε ένα ήσυχο περιβάλλον παιδίατροι, μαίες, επισκέπτριες υγείας και η ορθοδοντικός εργάζονταν σ’ ένα κλίμα απόλυτης οργάνωσης και ηρεμίας, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετά περιστατικά. Ο καθένας στο πόστο του παρείχε υπηρεσίες φροντίδας στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

«Αυτοί οι σταθμοί οργανώθηκαν πριν από μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δηλαδή στεγάζονται σε ισόγειο και με δική τους είσοδο, ώστε τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή και να υπάρχει άμεση πρόσβαση για τις έγκυες γυναίκες. Στο πλαίσιο του Σταθμού, λειτουργεί το Παιδιατρικό Τμήμα, το Μαιευτικό με τον ανώδυνο τοκετό και Τμήμα θηλασμού και το ορθοδοντικό. Σε όλο αυτό το έργο έχουμε τη στήριξη του διευθυντή του Κέντρου Υγείας του Χαράλαμπου Μπακόπουλου και του αναπληρωτή διευθυντή Νίκου Κοσκινά», μας εξηγεί η παιδίατρος διευθύντρια του ΕΣΥ, Νανά Πατρώνη που υπηρετεί στη θέση αυτή επί 27 χρόνια.

Η ΟΜΑΔΑ   

Πάτρα

Ο παιδίατρος, διευθυντής ΕΣΥ, Βασίλης Λόντος

Εκτός από την κ. Πατρώνη τον Σταθμό στελεχώνουν οι παιδίατροι: Κατερίνα Κοκόλη, Σοφία Λεβεντέλη, Κατερίνα Τσούνα και Βασίλης Λόντος, οι μαίες Σοφία Θεοδωροπούλου, Ματίνα Δαλαμάγκα και Μαρία Παπαδοπούλου, οι Επισκέπτριες Υγείας: Γεωργία Λιάγκα και Ανδριάννα Παπαδοπούλου και η παιδο-ορθοδοντικός, Χριστίνα Κατσιγιάννη.

«Ως παιδίατροι παρακολουθούμε τα παιδιά από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους μέχρι την εφηβεία τους. Η παρακολούθηση είναι κυρίως προληπτική, αλλά και θεραπευτική όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν αυτό είναι σοβαρό, το παραπέμπουμε στο νοσοκομείο. Παράλληλα, συμβουλεύουμε και καθοδηγούμε τους γονείς στα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν. Ο,τι μπορούμε, το παρέχουμε. Για παράδειγμα, αν έρθει κάποια μητέρα και το παιδί της έχει ανάγκη από κάποια ειδική θεραπεία, την οποία δεν είναι σε θέση να καλύψει φροντίζουμε να την καλύψουμε εμείς με κάθε τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους ανασφάλιστους που συναντούν πάρα πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή», εξηγεί η κ. Πατρώνη.

ΤΟ «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Μάλιστα, στο πλαίσιο του Σταθμού με φροντίδα των μαιών και των Επισκεπτριών Υγείας έχει δημιουργηθεί ένα «κατάστημα αγάπης». Τι σημαίνει αυτό; Η κ. Πατρώνη περιγράφει: «Με τη συμβολή κυρίως των μαιών και των επισκεπτριών υγείας του σταθμού μας συγκεντρώνουμε βρεφικά είδη που είναι σε καλή κατάσταση και τα χορηγούμε στις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Οποιες μητέρες έχουν πολλά ρούχα, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα, καροτσάκια, κούνιες κ.ά., τα φέρνουν εδώ, όπου έχουμε διαμορφώσει ένα χώρο και στη συνέχεια με απόλυτη διακριτικότητα τα μοιράζουμε στις οικογένειες που βλέπουμε ότι έχουν ανάγκες».

Στο σημείο αυτό, η κ. Λεβεντέλη τονίζει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. «Εμείς ως Σταθμός θέλουμε να αποτελούμε για τους γονείς και τα παιδιά έναν χώρο που θα μπορούν να προστρέχουν σε κάθε τους ανάγκη. Οταν παρακολουθείς ένα παιδί από τις πρώτες ημέρες της ζωής του μέχρι την εφηβεία του, μοιραία αναπτύσσεται μία σχέση προσωπική. Καθημερινά η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη και η φροντίδα μας είναι να καλύψουμε τα παιδιά με κάθε τρόπο».

Πάτρα

Η Μαρία Θεοδωροπούλου, κάνοντας μαθήματα φροντίδας νεογνού σε νέα μητέρα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΩΔΥΝΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ – ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Ο Σταθμός Μάνα Παιδιού του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα αποτελεί καταφύγιο για τις εγκύους και τις νέες μαμάδες. «Οι υποψήφιες μητέρες ή το ζευγάρι γιατί έρχονται και αρκετοί μπαμπάδες, έρχονται στο Σταθμό μας και παρακολουθούν μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Η στήριξή μας συνεχίζεται και μετά τη γέννα στην περίοδο της λοχείας με τη φροντίδα του νεογέννητου και φυσικά τη βοήθεια που θα χρειαστούν οι νέες μαμάδες για τον θηλασμό», μας λέει η μαία Σοφία Θεοδωροπούλου.

Οπως προσθέτει η ίδια: «Η φιλοσοφία του Τμήματος είναι να προωθήσουμε έναν πιο φυσικό τρόπο τοκετού. Να ενημερώσουμε τις γυναίκες πότε πρέπει να επιλέξουν μία καισαρική και να διεκδικούν για το σώμα τους, τον τοκετό και το παιδί τους το καλύτερο δυνατό. Τις ενημερώνουμε για θέματα που αφορούν το νεογνό, από το μπάνιο μέχρι το πως να κοιμίζουν το μωράκι τους στην κούνια. Ακόμα και το φορμάκι που θα πρέπει να φορέσουν στο παιδάκι τους. Επίσης, κάνουμε μαθήματα για τον μητρικό θηλασμό».

Στο ερώτημά μας, εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις νέες μητέρες για τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό η κ. Θεοδωροπούλου απαντάει: «Υπάρχει ενδιαφέρον πολύ από τις νέες μητέρες. Κάναμε γκρουπ 4-10 ατόμων, τώρα πλέον λόγω πανδημίας κάνουμε ατομικά μαθήματα. Προ κορονοϊού κάναμε και κατ’ οίκον επισκέψεις σε μητέρες που βρίσκονταν στην περίοδο της λοχείας και τους δείχναμε πώς να φροντίσουν το μωρό τους. Αυτό το πρόγραμμα είχε πολύ μεγάλη ζήτηση. Εχουν ανάγκη στήριξης οι νέες μαμάδες κι επειδή εδώ υπάρχει όλη η ομάδα και οι παιδίατροί μας, έχουν πολύ εμπιστοσύνη στον Σταθμό μας».

Πάτρα

Η Χριστίνα Κατσιγιάννη μας ξεναγεί στο Τμήμα παιδο – ορθοδοντικής

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΟ – ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ

Αν και η Χριστίνα Κατσιγιάννη καλείται μόνη της να στελεχώσει το Τμήμα Παιδο-ορθοδοντικής του Σταθμού, το έχει οργανώσει σε άριστο βαθμό δίνοντας λύση σε παιδάκια με σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα. «Δυστυχώς είμαι μόνη μου στο Τμήμα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλύπτω και τις γραμματειακές ανάγκες, διότι η σωστή παρακολούθηση των παιδιών απαιτεί να διατηρείται ένας πλήρης φάκελος που θα καταγράφει όλη την πορεία των παρεμβάσεων και όλα όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα του παιδιού. Αρχικά, ξεκίνησα να τοποθετώ και σιδεράκια ανάλογα με τα υλικά που είχαμε. Πλέον, δεν έχουμε υλικά για να υποστηρίξουμε αυτό το κομμάτι της θεραπείας που είναι πάρα πολύ ακριβό», εξηγεί η κ. Κατσιγιάννη και προσθέτει: «Λειτουργούμε κυρίως προληπτικά για τα σκελετικά προβλήματα, τοποθετώντας τα λεγόμενα μασελάκια σε παιδιά ηλικίας 8-13 ετών. Τα μασελάκια παρεμβαίνουν στο σκελετικό κομμάτι για να βελτιώσουμε τη γνάθο των παιδιών. Και παράλληλα, βοηθάνε οδοντικά, δηλαδή κάποιους συνωστισμούς και προετοιμάζουν το στόμα αν μελλοντικά μπουν σιδεράκια να κρατήσει η θεραπεία πολύ λιγότερο. Αν είχαμε τις προϋποθέσεις, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα. Τώρα, έγινε μία σύμβαση με οδοντοτεχνίτη κι έτσι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι παραπάνω. Υπάρχει πολύ μεγάλη λίστα αναμονής, αλλά για να καλυφθεί αυτή θέλει πολύ προσωπικό».

Καταλήγοντας, η κ. Κατσιγιάννη εκφράζει την άποψη ότι «πρέπει να θεσπιστούν οικονομικά κριτήρια και κοινωνικά, ώστε να μην αναγκάζονται γονείς να προχωρούν στην εξαγωγή όλων των δοντιών του παιδιού τους, επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα και δεν έχουν χρήματα να το καλύψουν. Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης και ειδικά της ορθοδοντικής στα παιδιά είναι πολύ υψηλό».

Εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, η ομάδα του Σταθμού συμμετέχει και σε προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης στα σχολεία.