Πάτρα: Το τρένο θα φτάσει στην πόλη… συζητώντας – Τι είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος

Πώς θα γίνει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη σιδηροδρομική γραμμή – Δεν αλλάζουν οι όροι του διαλόγου

τρένο

Την ερχόμενη Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους κατασκευαστικών ομίλων, για την ανάληψη του τελευταίου τμήματος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι Πατρών.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 477 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η ανάθεση θα γίνει με τη μέθοδο της μελέτης – κατασκευής για το σύνολο της υποδομής και των εξοπλισμών, ενώ η επιλογή του αναδόχου, θα γίνει μέσω «ανταγωνιστικού διαλόγου», ενός νέου όρου που μπήκε στη ζωή μας, και που η «Π» ανέλαβε να τον αποσαφηνίσει.

Η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου σκοπό έχει τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της αναθέτουσας αρχής, εν προκειμένω της ΕΡΓΟΣΕ, προκειμένου το έργο να εξελιχθεί με βάση τους όρους που έχουν τεθεί και με τους ταχύτερους ρυθμούς. Χωρίς ανταγωνισμούς μεταξύ εταιρειών, αλλά με τη δυνατότητα να πάρουν μέρος του έργου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Είναι μια διαδικασία τριών σταδίων. Σε πρώτη φάση, που ολοκληρώνεται αυτή την Παρασκευή, εκδηλώνεται το επίσημο ενδιαφέρον από τις τεχνικές εταιρείες που διεκδικούν το έργο.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναθέτουσα αρχή, μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων με βάση κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, σε τουλάχιστον τρεις, οι οποίοι θα προσκληθούν στη δεύτερη φάση για να λάβουν μέρος στον ανταγωνιστικό διάλογο και να υποβάλουν στο τέλος οικονομική προσφορά.

Σε αυτή τη φάση, η ΕΡΓΟΣΕ αναφέρει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της στην προκήρυξη της σύμβασης. Ταυτόχρονα θα προσδιορίσει τα επιλεγέντα κριτήρια ανάθεσης και θα θέσει ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προς τις επιλεγείσες εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου, η ΕΡΓΟΣΕ θα μπορεί να συζητά στην αρχή της ίσης μεταχείρισης με τους επιλεγέντες συμμετέχοντες, όλες τις πτυχές της σύμβασης. Δεν αποκαλύπτει όμως στους άλλους συμμετέχοντες, τις προτεινόμενες λύσεις ή άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουν διαβιβαστεί από υποψήφιο ή προσφέροντα που συμμετέχει στο διάλογο χωρίς την έγγραφη συναίνεσή του.
Η αναθέτουσα αρχή συνεχίζει τον διάλογο έως ότου μπορέσει να προσδιορίσει την ή τις λύσεις οι οποίες ενδεχομένως ανταποκρίνονται στις ανάγκες της, για την υλοποίηση του έργου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Στην τρίτη και τελευταία φάση, η αναθέτουσα αρχή, αφού κηρύξει τη λήξη του ανταγωνιστικού διαλόγου, καλεί τους εναπομείναντες συμμετέχοντες σε χρόνο και εντός προθεσμίας που ορίζονται στη σύμβαση, να υποβάλουν την τελική οικονομική προσφορά τους.

Η σύμβαση ανατίθεται αποκλειστικά βάσει του κριτηρίου της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, από πλευράς βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, δεν επιτρέπονται μεταβολές των ουσιωδών στοιχείων της προσφοράς ή της δημόσιας σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών και των απαιτήσεων που προσδιορίζονται στην προκήρυξη της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει ο όρος της υπογειοποίησης αλλά κινούμαστε με βάση το υπουργικό σχέδιο.

Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται να αλλάξουν ουσιώδεις προδιαγραφές του έργου, που μπορεί να μεταβάλλουν ακόμα και τη φυσιογνωμία του.
Η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ θεωρεί πως με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, δίνεται η δυνατότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας ωρίμανσης των έργων, αξιοποίησης καινοτόμων λύσεων, διασφάλισης της αρτιότερης τεχνικής λύσης μέσα από διαβούλευση των συμμετεχόντων, καθώς και των χρονοδιαγραμμάτων.

Πάντως, υπάρχουν και φωνές στον τεχνικό τομέα, που θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή, μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα ευδοκιμήσει στο τέλος.