Πάτρα: Τρόφιμα και καύσιμα «έφαγαν» την αγορά – Πώς πάει η κίνηση ως τώρα
Οι μεγάλες ανατιμήσεις που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες στα τρόφιμα υπονόμευσαν τις προσδοκίες του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου.
Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν φέτος το Πάσχα τα έξοδα για το εορταστικό τραπέζι, τα οποία είναι αυξημένα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% επιβαρύνοντας δυσανάλογα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα η αγορά ένδυσης, υπόδησης και δώρων να κινείται σε ρυθμούς κάτω του αναμενόμενου.
Είναι ενδεικτικό ότι οι έμποροι της Πάτρας τονίζουν ότι οι μεγάλες ανατιμήσεις που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες στα τρόφιμα και διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον στην αγορά, υπονόμευσαν κατά κυριολεξία τις προσδοκίες του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου που από χθες διεκδικεί μερίδιο από το πολυαναμενόμενο δώρο του Πάσχα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας και σε κατηγορίες προϊόντων με ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια, η κίνηση ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το Πάσχα του 2022 και οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν σε κάποιον βαθμό.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι η κίνηση τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη ήταν πολύ κάτω του αναμενόμενου, με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα δυσαρέσκειας στην τοπική αγορά. Κατά τον κ. Ζαφειρόπουλο οι μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το νέο κύμα αυξήσεων στη βενζίνη αφαίρεσαν μεγάλο ποσοστό τζίρου από την εορταστική αγορά του Πάσχα.
O έμπορος καλλυντικών και ειδών προσωπικής περιποίησης Γιάννης Ρούπας και μέλος του ΔΣ του ΕΕΣΠ, ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ότι η κίνηση στην πασχαλινή αγορά ξεκίνησε καλά και σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η χθεσινή και η σημερινή ημέρα έχουν βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση του τζίρου και με σύμμαχο τον καιρό οι καταναλωτές θα τιμήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις.
«Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος φεύγει προς τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα. Ωστόσο υπάρχουν και δευτερεύουσες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν και με έναν σωστό προγραμματισμό μπορούν να διατεθούν χρήματα και γι΄αυτές τις αγορές, ειδικά στα τοπικά καταστήματα» τόνισε ο Γιάννης Ρούπας.
Στην αγορά τροφίμων, η κίνηση είναι αυξημένη από τη Μ. Τετάρτη, με τους καταναλωτές να προβαίνουν σε παραγγελίες για τον παραδοσιακό οβελία, καθώς και σε άλλα είδη κρεάτων και τροφίμων που θα γεμίσουν το πασχαλινό τραπέζι.
Οι τιμές στο ράφι είναι αυξημένες κατά μέσο όρο σε ποσοστό 20%, ωστόσο σε ορισμένα είδη διατροφής οι ανατιμήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, γεγονός το οποίο έχει ήδη σημαντική επίπτωση και στην αγορά της Πάτρας η οποία κατά το πρώτο μισό της Μεγάλης Εβδομάδας κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News