Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ισχυρό αποτύπωμα Φαρμάκη στην κοινωνία με το ΕΣΠΑ
Για πρώτη φορά, εκτός της έδρας της Περιφέρειας, η συνεδρίαση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθηση του ΕΣΠΑ
Tο 83% έχει ξεπεράσει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανέλθει στο 90%, δεδομένα που συνθέτουν σε ένα άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα με ισχυρό αποτύπωμα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και την κοινωνία της.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 1 Ιουνίου στο Αγρίνιο, όπου έγινε για πρώτη φορά, εκτός της έδρας της Περιφέρειας, η συνεδρίαση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης της πορείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο τρέχον πρόγραμμα είναι ενταγμένα 7.497 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 830,3 εκ. ευρώ.
«Τα τελευταία 4 χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά άλματα προόδου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Νεκτάριος Φαρμάκης και συνεχίζοντας τόνισε ότι μέσα από τους πόρους του ΕΠ δημιουργήθηκε ένα ισχυρό ανάχωμα στην απώλεια θέσεων εργασίας στη φάση της πανδημίας και επιπλέον, μέσω άλλων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, δόθηκε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 1.000.
«Το αποτύπωμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας φαίνεται και στους δείκτες της ανεργίας, που στο διάστημα από το 2019 μέχρι και το 2022, έπεσε κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε ολόκληρη την χώρα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αντικειμενικά είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες λόγω της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης και αναφορικά με τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, επεσήμανε:
«Στις προσκλήσεις για τη σύγχρονη μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα, έχουμε 325 ενταγμένες επιχειρήσεις. Και στην επιχειρηματική εκκίνηση νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, δεχθήκαμε 262 επενδυτικές προτάσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει η επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιχειρηματική «άνοιξη» και αυτό είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα νέα για το μέλλον του τόπου μας.
Η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιωάννα Φαναριώτου, εξειδίκευσε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην 6η Επιτροπή Παρακολούθησης το ύψος των δαπανών ανερχόταν στα 318,3 εκ ευρώ, ποσοστό 71% του προϋπολογισμού και σήμερα το ποσό αυτό έχει διαμορφωθεί στα 376,1 εκ ευρώ που ήδη αντιστοιχεί στο 84% του προϋπολογισμού. «Σχεδόν το ένα τρίτο των πράξεων έχει ήδη ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο, ενώ περίπου το ένα τέταρτο έχει ολοκληρωθεί και διαχειριστικά» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» που όπως είπε ο περιφερειάρχης «είναι μία γέφυρα προς τη Δυτική Ελλάδα του 2030 η υλοποίηση του οποίου έχει ξεκινήσει. Χωρίς να υπάρξει το παραμικρό χρηματοδοτικό κενό και το παραμικρό χάσιμο χρόνου, σχεδιάζουμε τη Δυτική Ελλάδα του ορατού μέλλοντος. Εχουμε στη διάθεσή μας έναν πολύ σημαντικό ‘’κουμπαρά’’ με 628,5 εκ. ευρώ που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φέρνοντας τη Δυτική Ελλάδα στη θέση που της αξίζει, στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χάρτη» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι όλο το πλέγμα δράσεων διέπεται από μια κεντρική φιλοσοφία: «Το καλύτερο μέλλον των πολιτών που υπηρετούμε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News