Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ουδείς δεδομένος για θέσεις ευθύνης στο σχήμα Φαρμάκη – Με εκπλήξεις οι επιλογές Αντιπεριφερειαρχών
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης τηρεί «σιγή ιχθύος» και θα ορίσει ρόλους συμβούλων του με γνώμονα ικανότητα και γνώσεις
Τι κι αν αύριο ορκίζεται η νέα περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη;
Το πώς αυτή θα στελεχωθεί, όμως, στις θέσεις αυξημένης ευθύνης παραμένει ακόμη άγνωστο, παρά τα κατ’ επιλογήν σενάρια για τα πρόσωπα αντιπεριφερειαρχών και βοηθών περιφερειάρχη, που αμέσως μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου διέδιδαν… μάλλον οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι!
Η αργοπορία των τελικών επιλογών του Ν. Φαρμάκη για την ομάδα των στενών του συνεργατών, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού πηγάζει από μια σειρά αλληλένδετων προϋποθέσεων, που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις αποφάσεις του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», αυτές θα ληφθούν μετά την Πρωτοχρονιά και μέχρι τότε -όπως άλλωστε έχει πράξει και έως τώρα- ο κ. Φαρμάκης δεν θα μιλήσει με κανέναν περιφερειακό του σύμβουλο επ’ αυτού.
Τι περιμένει; Μέχρι τέλη του χρόνου αναμένει απόφαση του αν. υπουργού Αθ. Λιβάνιου, που θα καθορίζει τον αριθμό των αντιπεριφερειαρχών και βοηθών περιφερειάρχη, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι επαυξημένος και πιθανά με νέα πλαίσια θεματολογικών αρμοδιότητων εκάστου εξ αυτών.
Σε αυτές δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραλλαγές και στους τρεις χωρικούς αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, με την προσθήκη και Θεματικών Τομέων.
Μέχρι το θεσμικό τοπίο να ξεκαθαρίσει, ό,τι κι αν ακούγεται στην «πιάτσα», σε επίπεδο ονοματολογίας, ουδεμία ισχύ έχει, αφού η βάση της επιλογής προσώπων φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική από αυτή που πιστεύουν ή «συμφέρει» να πιστεύουν οι ελπίζοντες σε αξιοποίηση.
Άλλα κριτήρια επιλογής
Οπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος» τα δεδομένα για τον Ν. Φαρμάκη, δεν πρόκειται να είναι:
α) Η σειρά εκλογής των περιφερειακών συμβούλων. Δηλαδή, οτι όσοι κατέλαβαν ψηλές θέσεις σε σταυρούς προτίμησης, προηγούνται έναντι άλλων.
β) Η θητεία πολλών σε Αντιπεριφέρειες τη χρονική περίοδο 2019-2023 δεν αποτελεί πρόκριμα. Με λίγα λόγια, ουδείς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος για μια από τις θέσεις «κλειδιά».
γ) Βασικό κριτήριο θα είναι η ικανότητα και μόνο των προσώπων και όχι η δημοτικότητα ή η πολιτική υπόσταση αυτών, μεταξύ αυτών και συνεργατών πολιτικών γραφείων.
δ) Εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρξει και αλλαγή αντικειμένου σε σχέση με παλιότερα καθήκοντα κάποιων.
ε) Η γεωγραφική κατανομή, σε επίπεδο νομών, αλλά και σε πιο στενό πλαίσιο, όπως π.χ. η αξιοποίηση προσώπων από Πάτρα και Αιγιάλεια, Μεσολόγγι και Αγρίνιο, Πύργο και Αμαλιάδα. στ) Το μοίρασμα σε μάκρος πενταετίας των προς αξιοποίηση προσώπων, ανά 1 ή 2 χρόνια θητείας, μέχρι και το 2028.
Μόνος και ανεπηρέαστος
Σε κάθε περίπτωση, αξιολογώντας πορείες, έργο, προσωπικότητες και διασύνδεση με τομείς γνώσης και κοινωνίες ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μόνος του και ανεπηρέαστος, κάνει αρκετές σκέψεις, αλλά ακόμη δεν γράφει και σβήνει στο μπλοκάκι του ονόματα, αφού ξέρει πολύ καλά ότι ο ίδιος αναλαμβάνει το πιο δύσκολο έργο της θητείας του, οι πολίτες περιμένουν πολλά, οπότε ξέρει με ποιους θα καταφέρει να παράξει έργο.
Η τελευταία ονοματολογία
Ωστόσο, από συζητήσεις και εκτιμήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ομάδας της περιφερειακής αρχής -αλλά πάντα με τον επικεφαλής της Νεκτάριο Φαρμάκη να τηρεί «σιγή ιχθύος»- προκύπτει η εξής ονοματολογία:
Χαράλαμπος Μπονάνος (Αχαΐας & Πολιτικής Προστασίας)
Φωκίων Ζαΐμης (Επιχειρηματικότητας-Ερευνας & Καινοτομίας)
Ανδρέας Φίλιας (Οικονομικών)
Αννα Μαστοράκου (Δημόσιας Υγείας)
Τάκης Αντωνόπουλος (Αθλητισμού-Πολιτισμού)
Θανάσης Μαυρομάτης (Αιτωλοακαρνανίας και με θεματικές αρμοδιότητες)
Νίκος Κοροβέσης (Ηλείας)
Βασίλης Γιαννόπουλος (Εργων)
Αρης Τηλιγάδης (πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου)
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News