Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Σχέδιο 66 προτάσεων για επενδύσεις

Ο οδικός χάρτης για να βγει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το αναπτυξιακό περιθώριο της Ευρώπης.

δυτικής ελλάδας Το επενδυτικό προφίλ παρέδωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης στον Τζέφρι Πάιατ

Στην καταγραφή και αξιολόγηση 66 επενδυτικών ευκαιριών σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, προχώρησε η Περιφέρεια και ο φάκελος θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ

Τον φάκελο με το επενδυτικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, παρέδωσε ήδη ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ έκανε σχετική αναφορά και στη συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προαναγγέλοντας την παρουσίασή του το προσεχές διάστημα.

ΦΑΡΜΑΚΗΣ

«Εργαστήκαμε εντατικά για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, μακροχρόνιου και στοχευμένου σχεδίου επενδυτικής κινητοποίησης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν επενδύσεις. Και για τον λόγο αυτό είμαστε μία από τις πλέον δραστήριες Περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανάπτυξης ενός φιλικού περιβάλλοντος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε εκείνους τους τομείς που παρουσιάζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

ΠΡΟΦΙΛ

Το επενδυτικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας προέκυψε από μελέτη και ανάλυση της κατάστασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου αναγνωρίστηκαν συνολικά 8 τομείς στους οποίους υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα μπορούσε η περιφέρεια να εστιάσει τον επενδυτικό της σχεδιασμό στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους τομείς αγροδιατροφής, τουρισμού, ιχθυοκαλλιεργειών, ενέργειας, έρευνας και καινοτομίας, μεταφορών και logistics, υποδομών και εμπορίου.

ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ

Με βάση τη μελέτη, προκύπτουν 28 επενδύσεις στην Αιτωλοακαρνανία, 21 στην Αχαΐα, 12 στην Ηλεία και 5 με διαπεριφερειακή διάσταση οι οποίες αν υλοποιηθούν, μπορούν να προσθέσουν στο περιφερειακό ΑΕΠ εισόδημα εκατοντάδων εκατ. ευρώ και να ξεκολήσουν την Δυτική Ελλάδα από την 208η θέση σε σύνολο 240 περιφερειών σε όλη την Ευρώπη.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ενδεικτικά από τους μελετητές αναφέρονται οι εξής δυνητικές ευκαιρίες που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις:

Δημιουργία Ινστιτούτου Τροφίμων με εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ μεγαλύτερη των 10.000.000 ευρώ και επίδραση στην απασχόληση από 280 – 560 θέσεις απασχόλησης.
 

Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Προπονητικού, Αθλητικού τουρισμού (ΚΕΠΑΤ) στην Αιτωλοακαρνανία, με εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ στο επίπεδο των 25.000.000 ευρώ και επίδραση στην απασχόληση 340 – 610 θέσεις εργασίας.

Logistics center στην Αχαΐα, με εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ στο επίπεδο των 11.000.000 ευρώ και επίδραση στην απασχόληση 180 θέσεις εργασίας.

Θεματικό Πάρκο

Εγκατάσταση Συστήματος Τεχνητής Χιόνωσης στα Καλάβρυτα με εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ στο επίπεδο των 15.000.000 ευρώ και επίδραση στην απασχόληση 219 θέσεις εργασίας.

Αξιοποίηση Διατηρητέου Κτιρίου Καπναποθηκών Παπαστράτου και Δημιουργία μουσείου καπνού και στεγασμένου πολυχώρου στο Αγρίνιο με εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ (των δύο επενδύσεων) στο επίπεδο των 8.000.000 ευρώ και επίδραση στην απασχόληση 120 θέσεις εργασίας, κ.ά.

Θαλάσσιος τουρισμός και γιότινγκ

Στο πλαίσιο της Μελέτης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Δυτική Ελλάδα στο γιότινγκ και στον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς η διαθέτει 16.500 χιλιόμετρα ακτών και πληθώρα νησιών.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ανάπτυξη ενός δικτύου μαρίνων και η βελτίωση των υποδομών υφιστάμενων τουριστικών λιμένων. Ετσι, καταγράφηκαν επτά συνολικά τουριστικοί λιμένες (μαρίνες) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός δικτύου μαρινών.

Σε πρώτη φάση, προτείνεται η αξιοποίηση των παρακάτω ευκαιριών:
1. Αξιοποίηση (Αναβάθμιση) Μαρίνας Πάτρας
2. Κατασκευή Μαρίνας Αιγίου
3. Αξιοποίηση (Αναβάθμιση) Μαρίνας Ακτίου – Βόνιτσας
4. Αξιοποίηση (Αναβάθμιση) Μαρίνας Αμφιλοχίας
5. Αναβάθμιση αλιευτικού καταφυγίου Αλυκών Δήμου Δυτικής Αχαΐας με παράλληλη διαμόρφωση χώρου φιλοξενίας και τουριστικών σκαφών
6. Κατασκευή Μαρίνας Ναυπάκτου
7. Δημιουργία Μικρού Καταφυγίου Σκαφών Αρκουδίου Πηνειού

Η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών τουριστικών λιμένων και η ανάπτυξη νέων θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στοχεύοντας ειδικότερα στην ανάπτυξη μιας αγοράς αιχμής, με αξιοσημείωτη δυναμική που δύναται να επιφέρει σημαντικά κέρδη.

Τα μεγαλύτερα οφέλη από την ανάπτυξη του δικτύου μαρίνων είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας μέσω τουριστικού συναλλάγματος.

Αχαΐα: Απορρόφησε το 56% χρηματοδοτήσεων

Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 510 εκατ. ευρώ, έχει διαθέσει μέσα στην πανδημία, στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η πρόεδρος της Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, μιλώντας στη συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο», παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην κάλυψη ενός μεγάλου χρηματοδοτικού κενού στην ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης που είχαν διακοπεί.

Αξίζει να αναφερθεί πως η τράπεζα χρηματοδότησε το 2020 το 40% της αξίας των δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που αναδεικνύει την επίδρασή της στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα από την έναρξη της πανδημίας έχει διαθέσει 34.000 δάνεια αξίας άνω των 8 δις. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί τα 7,8 δις ευρώ που συνέβαλλαν στη δημιουργία 15.600 θέσεων εργασίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, οι χορηγήσεις της τράπεζας αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου, δηλαδή ποσό 240 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 92% έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά στηρίχθηκαν 4100 θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος που επωφελήθηκε περισσότερο στην περιοχή είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς έλαβε το 48,6% των χορηγήσεων, έναντι 24% της μεταποίησης και 6% της γεωργίας, κ.ά. Ο Νομός Αχαΐας έχει απορροφήσει το 56% των χρηματοδοτήσεων, ενώ το 26% έχει διατεθεί στην Αιτωλοακαρνανία και το 18% στην Ηλεία.