Πίεση: Τι μπορεί να συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα –
Τι δείχνουν έρευνες.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Άλλωστε, ποιος μπορεί να καταναλώσει τηγανητές πατάτες χωρίς την προσθήκη αλατιού, που απογειώνει την γεύση τους;
Αν και το αλάτι γενικά προσδίδει νοστιμιά στα φαγητά, η μείωση του αλατιού σε ημερήσια βάση, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική κίνηση για την θωράκιση της καρδιάς, και, συνεπώς, την καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), οι καταναλωτές πρόκειται να παρατηρήσουν πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σε περίπτωση που αποφασίσουν να τρώνε ένα κουταλάκι αλατιού λιγότερο την ημέρα, ανεξάρτητα από το γεγονός, εάν ακολουθούν αντιϋπερτασική αγωγή.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (ΗΠΑ), Deepak Gupta, η μείωση της συστολικής πίεσης (μεγάλη) κατά περίπου έξι μονάδες (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου/mm Hg) που πέτυχαν οι συμμετέχοντες μέσω του περιορισμού του αλατιού ήταν ανάλογη με τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου εκλογής για την μείωση της υπέρτασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της καθηγήτριας Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Norrina Allen, η οποία ανέφερε ότι «ρυθμίστηκε» η πίεση στο 70-75% των συμμετεχόντων.
Το αλάτι είναι χρήσιμο σε αρκετές λειτουργίες του οργανισμού, ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.
Έτσι, η συγκεκριμένη μελέτη, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αποσκοπούσε στο να δείξει ότι ημερήσια πρόσληψη 1.500 mg αλατιού (ένα κουταλάκι) που συστήνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μπορεί να περιοριστεί, προκειμένου να προληφθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 213 εθελοντές 50 – 70 ετών από τις πόλεις Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα και Σικάγο. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ακολουθώντας ξεχωριστές διατροφικές συνήθειες για μια εβδομάδα. Έτσι, η μία ομάδα ακολούθησε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (επιπλέον 2.200 mg ημερησίως) και, η δεύτερη, με χαμηλή περιεκτικότητα (500 mg συνολικά ημερησίως).
Μετά το πέρας της εβδομάδας, αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Για την συγκέντρωση των δεδομένων, οι ερευνητές κατέγραφαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, ενώ γινόταν και συλλογή ούρων 24ωρου, πριν από κάθε επίσκεψη στους, στο πλαίσιο της μελέτης.
Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σχετίστηκε με μείωση της «μεγάλης» πίεσης, στο 72% των συμμετεχόντων, κατά 7 έως 8 μονάδες, σε σχέση με την πλούσια σε αλάτι διατροφή, και κατά 6 μονάδες συγκριτικά με τη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων.
«Η μείωση της αρτηριακής πίεσης από τη χαμηλή πρόσληψη νατρίου παρατηρήθηκε στην πλειονότητα των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων και αεκείνων με φυσιολογική πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση και ρυθμισμένη ή αρρύθμιστη υπέρταση. Όπως κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι καλύτερη από την ακινησία, έτσι και η μείωση του νατρίου στην διατροφή μας είναι πιθανότατα καλύτερη ενέργεια για την αρτηριακή πίεση» επισήμανε σχετικά ο δρ. Gupta.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Μέχρι την Δευτέρα οι υψηλές θερμοκρασίες, επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News