Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για ηλικιωμένους και ΑμεΑ – Συνεργασία υπουργείου και ΚΕΔΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο πρόγραμμα Ψηφιακής Ενδυνάμωσης για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, με 6.400 ωφελούμενους σε όλη τη χώρα και δημιουργία 120 ψηφιακών κόμβων στους δήμους. Η υλοποίηση ξεκινά με τη στενή συνεργασία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της ΚΕΔΕ.

Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για ηλικιωμένους και ΑμεΑ – Συνεργασία υπουργείου και ΚΕΔΕ

Στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου πιλοτικού προγράμματος με στόχο την ψηφιακή ενδυνάμωση πολιτών άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία προχωρά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της τεχνοφοβίας, καθώς και η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης μέσα από την απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 6.400 ωφελούμενους (3.600 ηλικιωμένους και 2.800 ΑμεΑ), προβλέπει την ίδρυση 120 Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης σε δημοτικούς χώρους και περιλαμβάνει δια ζώσης εκπαίδευση 70 ωρών ανά άτομο. Οι θεματικές αγγίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την ενίσχυση της συμμετοχής στην ψηφιακή ζωή.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπουργείο θα καλέσει σύντομα τους δήμους να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας empower.gov.gr, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθεί πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, με τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη να υπογραμμίζουν τη σημασία ταχείας ενεργοποίησης του δικτύου των δήμων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι τεχνικών και επιστημονικών φορέων, μεταξύ των οποίων οι Δημήτριος Μαραβέλιας (ΕΕΤΑΑ) και Κωνσταντίνος Καλτσάς (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), που θα έχουν ρόλο τεχνικής υποστήριξης στην υλοποίηση. Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από την υπουργό και τους γενικούς γραμματείς Πρόδρομο Πύρρο και Κωνσταντίνο Γλούμη.