Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί καθυστερεί η χερσαία επίθεση στη Γάζα

Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Μαγδεβούργο (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει, εδώ και μέρες, πως θα προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα προκειμένου να «τελειώσει» τη Χαμάς μετά το μακελειό που προκάλεσαν οι τρομοκράτες της.

Ωστόσο, μια στρατιωτική επιχείρηση μέσα στη Γάζα είναι ένας στόχος πολύ πιο φιλόδοξος από οτιδήποτε έχει κάνει το Ισραήλ στο παρελθόν. Θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες και να έχει πολλές απώλειες τόσο σε στρατιωτικό αλλά και σε επίπεδο άμαχου πληθυσμού. Γι’ αυτό και αναλυτής του BBC αναρωτιέται αν είναι ρεαλιστικός ένα τέτοιος στόχος και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα περιλαμβάνει μάχες μέσα στον αστικό ιστό σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, ακόμα και από σπίτι σε σπίτι. Πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις που ενέχουν τεράστιους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό.

Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας, ενώ περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ καλείται να εντοπίσει και να διασώσει τους τουλάχιστον 199 ομήρους, που κρατούνται από τη Χαμάς σε άγνωστες τοποθεσίες σε όλη τη Γάζα.

Ο Michael Milstein, επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, λέει ότι η καταστροφή ή η αποδυνάμωση της Χαμάς θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη μέσω μιας χερσαίας επιχείρησης. Από την άλλη, πάντως, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος αυτού του πολέμου η Χαμάς δεν θα πρέπει να έχει πλέον τη στρατιωτική ικανότητα να «απειλεί ή να σκοτώνει Ισραηλινούς πολίτες».

Οι κίνδυνοι που κρύβει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ φαίνεται πως έχει καθυστερήσει γιατί σκοντάφτει σε διάφορους παράγοντες. Από τη μία η Χαμάς αυτό το διάστημα θα έχει προετοιμαστεί για την ισραηλινή επιχείρηση μέσα στη Γάζα.

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η Χαμάς θα έχει τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και θα έχει στήσει ενέδρες στη Γάζα προκειμένου να ανακόψει τις επιχειρήσεις των στρατιωτών του Ισραήλ. Παράλληλα, οι ένοπλοι της Χαμάς θα χρησιμοποιήσουν το εκτεταμένο δίκτυο τούνελ κάτω από το έδαφος της Γάζας προκειμένου να κάνουν αιφνιδιαστικές αντεπιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις.

Σημειώνεται πως το 2014, ισραηλινά τάγματα πεζικού υπέστησαν βαριές απώλειες από νάρκες, ελεύθερους σκοπευτές και ενέδρες, ενώ εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες σε μια βόρεια συνοικία της πόλης της Γάζας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ έχει ζητήσει την εκκένωση από αμάχους του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας νότια του ποταμού Wadi Gaza.

Την ίδια στιγμή, η Γάζα μετατρέπεται σε «κολαστήριο», όπως προειδοποιεί και ο ΟΗΕ. Ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται γρήγορα, ενώ εξαντλούνται τα αποθέματα νερού, ενέργειας και καυσίμων.

«Η κυβέρνηση και ο στρατός αισθάνονται ότι έχουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας – τουλάχιστον των Δυτικών ηγετών. Η φιλοσοφία είναι “ας κινητοποιηθούμε, έχουμε άφθονο χρόνο”», λέει ο Yossi Melman, δημοσιογράφους του Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών.

Ωστόσο, αργά ή γρήγορα πιστεύει ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ θα παρέμβουν αν δουν εικόνες ανθρώπων στη Γάζα να λιμοκτονούν. Η πίεση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο όταν έρθουν στο φως της δημοσιότητας εικόνες με νεκρούς αμάχους από τις μάχες κατά τη διάρκεια χερσαίων επιχειρήσεων.

Η διάσωση των ομήρων από τα χέρια της Χαμάς

Πολλοί από τους ομήρους είναι Ισραηλινοί, αλλά υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ξένων πολιτών και ατόμων με διπλή υπηκοότητα, κάτι που σημαίνει ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου- έχουν συμφέρον από την επιχείρηση αυτή και την ασφαλή απελευθέρωση των ανθρώπων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει υποσχεθεί στις γαλλοϊσραηλινές οικογένειες ότι θα φέρουν τους αγαπημένους τους στην πατρίδα: «Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα παιδιά της».

Ο Γάλλος αναλυτής, πρώην συνταγματάρχης Michel Goya δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα πρέπει να επιλέξουν είτε να γλιτώσουν τις ζωές των ομήρων, είτε να «κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στη Χαμάς». Όμως, πρέπει να σημειωθεί εδώ πως οι σπαρακτικές εκκλήσεις των οικογενειών των ομήρων της Χαμάς αυξάνουν την πίεση στην ηγεσία του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως το 2011 το Ισραήλ αντάλλαξε περισσότερους από 1.000 κρατούμενους για την απελευθέρωση ενός στρατιώτη, του Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατούνταν από τη Χαμάς για πέντε χρόνια. Αλλά το Ισραήλ θα το σκεφτεί διπλά πριν από μια άλλη μεγάλη απελευθέρωση κρατουμένων, επειδή ένας από τους άνδρες που απελευθερώθηκαν σε εκείνη την ανταλλαγή ήταν ο Yahya Sinwar, ο οποίος έκτοτε έγινε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα.

Οι αντιδράσεις των «γειτόνων» του Ισραήλ

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την έναρξη, τη διάρκεια αλλά και το αποτέλεσμα μιας χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα είναι οι αντιδράσεις των γειτόνων του Ισραήλ.

«Όσο περισσότερο υποφέρουν οι κάτοικοι της Γάζας μετά την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχεται η Αίγυπτος, για να φανεί ότι δεν έχει γυρίσει την πλάτη στους Παλαιστίνιους», λέει ο Ofir Winter, του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Όμως, και αυτή η εξέλιξη δεν θα κάνει το Κάιρο να επιτρέψει ένα μαζικό πέρασμα των κατοίκων της Γάζας στο βόρειο Σινά ή να δράσει στρατιωτικά εναντίον του Ισραήλ για λογαριασμό τους.

Από την άλλη, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έχει επίσης μιλήσει για «κόκκινη γραμμή» σε κάθε πιθανή προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα: «Όχι πρόσφυγες στην Ιορδανία, όχι πρόσφυγες στην Αίγυπτο», είχε ξεκαθαρίσει.

Τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο βρίσκονται επίσης υπό στενή παρακολούθηση. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετές θανατηφόρες διασυνοριακές επιθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, αλλά δεν αποτελούν, τουλάχιστον για την ώρα, νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν, ο κύριος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απειλεί ήδη ότι θα εξαπολύσει «νέα μέτωπα» κατά του Ισραήλ. Γι’ αυτό εξάλλου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε: «Οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, οποιοσδήποτε σκέφτεται να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση, έχω μια λέξη: Μην το κάνετε!».

Γι’ αυτόν τον λόγο και δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα -το USS Gerald Ford και το USS Eisenhower- εστάλησαν στην Ανατολική Μεσόγειο για να τονίσουν αυτό το μήνυμα, ενώ 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν.

Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα

Μπορεί η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα να δείχνει πως έχει παγώσει τουλάχιστον για την ώρα, ωστόσο το άγριο σφυροκόπημα του Ισραήλ κατά στόχων της Χαμάς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Σήμερα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ανώτερα μέλη «τρομοκρατικών» οργανώσεων σε επιθέσεις στη Ράφα.

Σύμφωνα με το ifimerida, μεταξύ αυτών και τον Rafat Harb Hussein Abu Hilal, επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης – της τρίτης μεγαλύτερης ένοπλης ομάδας της Γάζας μετά τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.