Πώς και γιατί θα ήταν ωφέλιμο να κάνεις ένα διάλειμμα από τα social media
Όπως καθετί στη ζωή όμως, έτσι και τα social media έχουν δύο πλευρές, ανάλογα με τη χρήση που κάνεις και τη δύναμη που τους εκχωρείς.
Για να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, τα social media αποτελούν πλέον ένα τεράστιο κομμάτι της πραγματικότητάς μας, κάτι που μάλλον κανείς δεν είχε σκεφτεί όταν με αθώα περιέργεια έφτιαχνε το facebook προφίλ του πίσω στο 2004.
Όπως καθετί στη ζωή όμως, έτσι και τα social media έχουν δύο πλευρές, ανάλογα με τη χρήση που κάνεις και τη δύναμη που τους εκχωρείς. Ως άνθρωποι βέβαια, έχουμε έμφυτη την τάση να μπερδεύουμε τα όρια και έτσι, φτάσαμε τα social media να αποτελούν έναν καινούριο εθισμό.
Αυτός ο εθισμός ορίζεται ως «μία ανεξέλεγκτη παρόρμηση να συνδεθούμε και να χρησιμοποιήσουμε τα social media, αφιερώνοντας τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια σε αυτά που βλάπτει άλλους τομείς της ζωής μας».
Και προφανώς, αυτός ο εθισμός (όπως και όλοι οι εθισμοί), επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Σε έρευνα του 2022 αποδείχτηκε πως όσοι χρησιμοποιούσαν τα social ως μηχανισμό διαχείρισης προσωπικών κρίσεων ή μείωσης της μοναξιάς, εμφάνιζαν χαμηλότερης ποιότητας ψυχική υγεία, ενώ έρευνα του 2021 κατέληξε με το 86% των συμμετεχόντων να δηλώνει αρνητική επίδραση των social στην ευτυχία και την εικόνα του εαυτού του.
Κάπως έτσι είμαστε εδώ να μιλάμε πλέον για «social media break», για ένα διάλειμμα από την ανεξέλεγκτη αυτή χρήση των social. Μέσα στα προηγούμενα χρόνια, είδαμε και αρκετούς celebrities να ακολουθούν αυτή την τακτική, όπως για παράδειγμα ο Ed Sheeran που ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποχωρούσε από τα social του, για να ζήσει τη ζωή του και να μπορέσει έτσι να βρει την εσωτερική ισορροπία που θα μας έδινε στη συνέχεια, νέα μουσική από εκείνον.
Και προσφάτως όμως, η Selena Gomez, παρά το γεγονός πως ανακηρύχθηκε ως η γυναίκα με τους περισσότερους followers στο instagram, δήλωσε πως θα κάνει ένα διάλειμμα (ειδικότερα με όλο το online drama με άλλα celebrity πρόσωπα να έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο), ενώ ταυτόχρονα, και η Lily Allen ανέφερε πως θα κάνει ένα step back, γιατί θέλει να αφοσιωθεί περισσότερο στη δουλειά της και στα projects που προετοιμάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Για να το φέρουμε όμως, στα δικά μας μέτρα και σταθμά, χρειάζεσαι διάλειμμα από τα social media εάν:
– Συχνά νιώθεις ενόχληση ή απελπισία με θέματα και αναρτήσεις που συζητιούνται online
– Συγκρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους
– Έχεις προβλήματα ύπνου και τσεκάρεις τα social media με το που ανοίγεις τα μάτια σου όταν ξυπνάς
– Νιώθεις ή παρατηρείς αύξηση στα επίπεδα άγχους σου ή παρουσιάζεις συμπτώματα κατάθλιψης
– Περνάς αρκετό χρόνο στα social media, πέραν του «φυσιολογικού»
– Νιώθεις απογοητευμένη εάν δεν υπάρχει διαδραστικότητα και αντίδραση στις αναρτήσεις σου
– Χάνεις τη συγκέντρωσή σου, βγαίνεις εκτός προθεσμίας σε πράγματα που πρέπει να κάνεις ή αγνοείς βασικές υποχρεώσεις σου
– Νιώθεις σωματικό πόνο εάν δε μπορείς να τσεκάρεις τα social media για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Δε χρειάζεται να πανικοβληθείς εάν ισχύουν τα παραπάνω, αφού η αναγνώριση ενός «προβλήματος» είναι η αρχή για την επίλυσή του και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ξέρεις πως η λύση ονομάζεται social media break, κάτι που θα βελτιώσει αισθητά τη γενικότερη ευημερία σου, την ψυχική και σωματική σου υγεία.
Πώς θα εφαρμόσεις το social media break:
1. Βάλε όρια
Στόχος είναι να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις καθημερινά στα social media και υπάρχουν εφαρμογές εκεί έξω που μπορούν να σε βοηθήσουν να το καταφέρεις. Βάλε ένα συγκεκριμένο όριο στο screen time που αφιερώνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησέ το πιστά. Αυτό θα σε βοηθήσει να περνάς πιο συνειδητά τον χρόνο σου στα social αντί να κάνεις scroll δίχως τέλος και κυρίως, χωρίς λόγο και αιτία και ιδανικά, θα σε βοηθήσει να περιορίσεις σε γενικότερο επίπεδο τον χρόνο που περνάς στα social.
2. Πάτα delete στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης
Εάν δεις ότι το να περιορίσεις απλά τον χρόνο σου στα social μέσω κάποιας αντίστοιχης εφαρμογής, δε λειτουργεί για σένα, απομάκρυνε τον πειρασμό, δηλαδή πάτα delete σε όλα τα social media που έχεις στο κινητό σου και χωρίς να κάνεις log-in από τον υπολογιστή σου. Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχεις, όταν δεν πέφτεις στην «παγίδα» του scrolling, επειδή απλά βαριέσαι.
3. Κάνε ένα διάλειμμα από συγκεκριμένες πλατφόρμες
Εάν για οποιονδήποτε λόγο θες να κρατήσεις ενεργές κάποιες πλατφόρμες που ούτως ή άλλως, δε χρησιμοποιείς ιδιαίτερα, μπορείς τουλάχιστον να περιορίσεις εκείνες που σου «τρώνε» περισσότερο χρόνο και προσοχή. Για παράδειγμα το TikTok είναι αντικειμενικά η πλατφόρμα που μπορεί να σε «καταπιεί» για μιάμιση ώρα, χωρίς καν να το καταλάβεις, οπότε μπορείς να δοκιμάσεις να διαγράψεις μόνο αυτό.
4. Βρες άλλες δραστηριότητες να γεμίσεις τον χρόνο σου
Ειλικρινά, υπάρχουν αμέτρητα άλλα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις αντί να σπαταλάς τον χρόνο σου σε μία οθόνη. Γυμνάσου, πήγαινε για περπάτημα, κάνε διαλογισμό, διάβασε ένα βιβλίο, άκου ένα podcast, ξεκίνα ένα καινούριο χόμπι, μίλα με έναν φίλο, ασχολήσου με τον εθελοντισμό, πήγαινε για brunch, δοκίμασε την τύχη σου στη ζαχαροπλαστική με εκείνη τη συνταγή που είχες κάποτε δει στο σάιτ του Πετρετζίκη.
5. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
Ακολούθησε την τακτική που νιώθεις πως είναι σωστή για εσένα, είτε πρόκειται για social media free χρόνο για λίγες ώρες, λίγες ημέρες, μία εβδομάδα τον μήνα. Όποιο μονοπάτι και εάν ακολουθήσεις, η επιστήμη υποστηρίζει πως σίγουρα θα νιώσεις τα οφέλη στην ψυχική και σωματική σου υγεία, επομένως δες ρεαλιστικά αυτό το challenge και απόλαυσέ το.
Με πληροφορίες από buffer.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News