Πως κινείται η Πασχαλινή αγορά σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο

«Καίνε» καταναλωτές οι τιμές, αλλά «ζεσταίνονται» τα ταμεία. Μόνο ο τζίρος θα σώσει την αγορά υποστηρίζουν στην «Π» επιχειρηματίες.

αγορά

Δύσκολο είναι το φετινό Πάσχα για την αγορά της Πάτρας, καθώς οι τεράστιες ανατιμήσεις δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές για περιττά έξοδα.

Των Σωτήρη Παπανδρέου, Πέτρου Γκίστη, Χρήστου Θεοδωρόπουλου

Η εορταστική αγορά ξεκίνησε φέτος, καθυστερημένα και αυτή η εικόνα καταγράφεται και στις επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής, όπου τα σοκολατένια αυγά, τα τσουρέκια και τα κουλούρια έχουν αυτή την περίοδο την τιμητική τους.

Ο πρόεδρος Σωματείου Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Πάτρας, Ταξιάρχης Κάππας, είπε ότι η αγορά ξεκίνησε να κινείται από την Μ. Δευτέρα. Μεγάλο ζητούμενο είναι φυσικά η κατανάλωση και σε αυτό το θέμα, βασικό ρόλο θα παίξουν οι τιμές λιανικής.

αγορά

 

«Παρόλο που οι ανατιμήσεις στις βασικές πρώτες ύλες κυμαίνονται στο 45% – 50%, αποφασίσαμε να βάλουμε πλάτη ως επαγγελματίες και να συγκρατήσουμε το κύμα των αυξήσεων», είπε ο κ. Κάππας.
Ετσι, η αγορά λιανικής έχει προχωρήσει φέτος το Πάσχα σε ανατιμήσεις που κυμαίνονται σε ποσοστό μόνο 5% – 7%, ανάλογα με το είδος.

αγορά

Βαρόμετρο στην αγορά των προϊόντων ζαχαροπλαστικής, αποτελούν πάντα οι μεγάλες επιχειρήσεις. Και μια από αυτές είναι το Αχαϊκό Εντελβάις. Ο εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης Βενιζέλος Μιχαλόπουλος, τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η κίνηση στην αγορά «ξύπνησε» την Μ. Τετάρτη με τον κόσμο να έχει μια έντονη επιθυμία να επιστρέψει σε μια κανονικότητα.
Οσον αφορά στις τιμές, το Αχαϊκό Εντελβάις απορρόφησε συνειδητά το μεγαλύτερο ποσοστό των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και σήκωσε στις πλάτες του αυτό το φορτίο, για να μην πληγώσει την κατανάλωση.

ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Ιδια εικόνα και στον κλάδο των δώρων, όπου οι τιμές στις λαμπάδες κυμαίνονται στα 10 έως και 30 ευρώ και μπορεί να ανέβουν ακόμα περισσότερο, ανάλογα με το παιχνίδι ή το κόσμημα.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δώρων «Κόκκινη Κλωστή» Νίκος Βερναρδής με την σύζυγό του Κασσιανή Μάντζου, τόνισαν στην «Π» ότι το ασήμι έχει ανατιμηθεί φέτος 22%, όπως και όλες οι πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας πασχαλινής λαμπάδας.

αγορά

«Προσπαθούμε να απορροφήσουμε αυτές τις ανατιμήσεις, αλλά εις βάρος της επιχείρησης, γιατί εμείς φτιάχνουμε με προσωπική εργασία αυτά τα προϊόντα», είπε ο κ. Βερναρδής.
Η ζημιά όμως, της πανδημίας και των ανατιμήσεων δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Σε σύγκριση με το Πάσχα του 2021, η πτώση του τζίρου είναι 20% και σε σύγκριση με το 2019, οι απώλειες φτάνουν το 40%.

Πύργος: Αναστάσιμα κεριά με υλικά αρεσκείας τους

Με επάρκεια σε αγαθά και μεγάλο εύρος οικονομικής διαβάθμισης, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι καταναλωτές, κινείται η Πασχαλινή αγορά της Ηλείας, προσπαθώντας ν’ ανακτήσει βηματισμό, ύστερα από δύο κακές – λόγω πανδημίας- χρονιές.

Οι λαμπάδες, τα σοκολατένια αυγά και τα τσουρέκια συνθέτουν παραδοσιακά το τρίπτυχο των κορυφαίων αναζητήσεων. «Οι τιμές στις λαμπάδες ξεκινούν από 3 – 4 ευρώ και μπορούν να φθάσουν μέχρι όσο επιθυμεί ο καθένας», δήλωσε στην «Π» η Ολγα Κλάδη, εκπρόσωπος της επιχείρησης «Κλάδη Μαρία & Ολγα», που ειδικεύεται στη δημιουργία εποχιακών ειδών.

αγορά

Οι επιλογές για τους αγοραστές είναι πολλές, αφού αρκετοί νονοί επιλέγουν για τα βαφτιστήρια τους να δημιουργηθούν αναστάσιμα κεριά, με υλικά της αρεσκείας τους, ανέφερε η επαγγελματίας. «Οι πρώτοι που προσέτρεξαν για την αγορά της πασχαλινής λαμπάδας ήσαν νονοί και νονές», λέει η κ. Κλάδη, προσθέτοντας ότι αρκετοί επέλεξαν να κάνουν τις αγορές τους από νωρίς.

Αγρίνιο: «Αλλες χρονιές αγορές των 10 €, φέτος 2 – 3 €»

Αυξημένη είναι η κινητικότητα των καταναλωτών για Πασχαλινά προϊόντα, στην περιοχή το Αγρινίου, όμως η ακρίβεια τους έχει κάνει, εμφανώς περισσότερους διστακτικούς .

Ο αρτοποιός Κώστας Σάββας μίλησε στην «Π», για τα αγαθά των ημερών που προτιμούνται πιο πολύ στις αγορές κατά την εορταστική περίοδο και ανέφερε ότι, Μ. Δευτέρα – Μ. Τρίτη η κίνηση ήταν περίπου 30% κάτω, σε σχέση με την περσινή χρονιά, προσθέτοντας όμως πως ακόμη ο εμπορικός κόσμος, από χθες αισιοδοξεί αφού άρχισε να μεγαλώνει και τις υπόλοιπες ημέρες αναμένται να κορυφωθεί. «Θα έρθει κόσμος από τα αστικά κέντρα πιστεύουμε», είπε ενδεικτικά.

αγορά

Ο κ. Σάββας δεν παραλείπει να πει, ότι η μεγάλη οικονομική στενότητα είναι εμφανής. «Στο τέλος ο πελάτης παίρνει ή θα πάρει τσουρέκι και κουλουράκια, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα είναι διστακτικός. Εκεί που άλλες χρονιές μπορούσε να αγοράσει προϊόντα των 10 ευρώ, φέτος βλέπουμε να ξοδεύει 2 – 3 ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος στην «Π». Η γενική εικόνα είναι πως υπάρχει επισκεψιμότητα μεν στα καταστήματα, όμως ο κόσμος δεν χαλά εύκολα χρήματα.

Οσον αφορά στις τιμές των Πασχαλινών ειδών, το μάξιμουμ σε αυξήσεις που συναντά ο καταναλωτής στο Αγρίνιο – όπως τόνισε ο κ. Σάββας – είναι της τάξης του 10%, αλλά κι αυτές όχι από όλους. «Τη στιγμή που έχουμε υποστεί τόσες αυξήσεις, εμείς έχουμε απορροφήσει τις περισσότερες απ’ αυτές, γιατί καταλαβαίνουμε τον κόσμο. Είναι πολλοί που πουλάνε ακόμα στα περσινά επίπεδα, αν όχι και λιγότερο κι αυτό γιατί θέλουμε να δουλέψουμε», επεσήμανε.