Πώς θα γκρινιάξεις χωρίς να… κουράσεις

Μπορείς να έχεις γκρίνια χωρίς να κουράσεις;

γκρίνια-κούραση-σχέσεις Φωτογραφία από Gary Barnes (pexels.com)

Ας μιλήσουμε για… γκρίνια!

Θα μου πεις διαβάζοντας τον τίτλο «Αθανασία κοπέλα μου, γίνεται να γκρινιάξεις χωρίς να γίνεις και λίγο κουραστική;». Προφανώς και γίνεται!

Όχι μόνο, γιατί η κολλητή σου σε αγαπά στα καλά και στα δύσκολα και είναι δίπλα σου ό,τι και εάν περνάς, αλλά και γιατί εσύ μπορείς να κάνεις αυτή την «γκρίνια» πολύ πιο… εποικοδομητική και εύκολη ας το πούμε.

via GIPHY

Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές στη ζωή μας θεωρούμε δεδομένο ότι τα κοντινά μας πρόσωπα θα είναι εκεί να ακούσουν τη γκρίνια μας, είτε πρόκειται για την κολλητή και την οικογένειά μας είτε για τον σύντροφό μας.

Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και καλό θα ήταν γενικότερα να κάνουμε ένα τσεκ πριν «πετάξουμε» πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο φόβους, ανασφάλειες ή απλά, συσσωρευμένη κούραση!

«Ναι, η γκρίνια μπορεί να βοηθήσει να πέσουν τα επίπεδα του άγχους, όταν βρίσκεσαι σε θέση να εκφράσεις αυτό που σε ενοχλεί. Ξαφνικά όμως, να αποκαλύπτεις καταστάσεις τραυματικές ή που προκαλούν δυσφορία, χωρίς να σκεφτείς εάν ο αποδέκτης έχει διάθεση, είναι ανοιχτός σε αυτό ή βρίσκεται σε θέση να προσλάβει μία τόσο ευαίσθητη πληροφορία, μπορεί να προκαλέσει κακό και να καταβάλλει (τον αποδέκτη)», δηλώνει η ειδικός ψυχικής υγείας Jaclyn Bsales.

Πώς θα γκρινιάξεις με «σωστό» τρόπο;

Το σημαντικό λοιπόν, στην όλη ιστορία δεν είναι να σταματήσεις να μοιράζεσαι τις δυσκολίες της ζωής σου, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πώς δημιουργούμε δυνατές, ανθεκτικές και αυθεντικές σχέσεις με τους ανθρώπους μας.

Το σημαντικό είναι να μπορέσεις να βρεις εκείνον τον τρόπο που ενώ εκφράζεις τον εαυτό σου, αυτό να γίνεται με μία φόρμουλα που να λειτουργεί και να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

1. Δώσε μία προειδοποίηση

Πριν αρχίσεις να «βγάζεις» από μέσα σου ό,τι κρατούσες κλειδωμένο ή ό,τι σε έχει ενοχλήσει και σε έχει κατακλύσει τις τελευταίες ώρες και ημέρες, δώσε μία προειδοποίηση στο άτομο που βρίσκεται απέναντί σου. Προετοίμασέ το με κάποιον τρόπο πως νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις και να συζητήσεις ορισμένα πράγματα και πως χρειάζεσαι τη συναισθηματική υποστήριξη ή απλά έναν δικό σου άνθρωπο να σε ακούσει.

Έτσι, ο αποδέκτης είναι λιγότερες οι πιθανότητες να αισθανθεί άβολα, αμήχανα ή ότι παραείναι έντονη η εμπειρία, ενώ του δίνεται η ευκαιρία να οριοθετήσει και το πότε θα γίνει αυτή η συζήτηση, για να είστε και οι δύο το ίδιο άνετα.

γκρίνια-κούραση-σχέσεις

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

2. Βάλε πρόγραμμα

Ειδικότερα εάν υπάρχει κάτι αρκετά περίπλοκο και πολύ σημαντικό που μπορεί να σε βαραίνει, δεν είναι οποιαδήποτε στιγμή η κατάλληλη, για να μπορέσεις να το συζητήσεις. Μία ξαφνική βιντεοκλήση ένα απόγευμα Τετάρτης δε μπορεί να λειτουργεί σε κάθε περίσταση, γιατί ορισμένα θέματα «απαιτούν» με έναν τρόπο να είστε και οι δύο ψυχολογικά προετοιμασμένοι και με απόλυτη προσοχή σε αυτό που έχετε να μοριαστείτε.

Οπότε είναι καλό να βάζετε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα που θα σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε τον σωστό και ιδανικό χωροχρόνο για το «μοίρασμα» σας.

3. Δες το περισσότερο σαν συζήτηση

Υπάρχουν πολλές φορές που ξεκινάμε να «ξεφορτώνουμε» πράγματα στον άλλον με μία μορφή μονολόγου, σχεδόν χωρίς να παίρνουμε ανάσα και μην επιτρέποντας στην άλλη πλευρά ούτε καλά-καλά να πει μία κουβέντα υποστήριξης. Για να γίνει όλη αυτή η εμπειρία σε διαφορετική ισορροπία όμως, μπορείς να δεις αυτό το μοίρασμα περισσότερο σαν συζήτηση και όχι τόσο σαν ευκαιρία να το «πάρεις μονότερμα», συγνώμη και για την έκφραση.

Είναι όμορφο να μπορείς να εξασφαλίζεις τον χώρο και στο άλλο πρόσωπο να μοιραστεί και τα δικά του συναισθήματα, όπως ακριβώς κάνεις και εσύ. It’s only fair.

4. Βρες κάτι άλλο

Ναι, το να μοιραζόμαστε τη ζωή και τα συναισθήματά μας με τους δικούς μας ανθρώπους πιστεύω ακράδαντα πως είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι της ψυχικής μας υγείας, όμως ειδικά σε περιπτώσεις που το πρόβλημα δε λύνεται και επανέρχεται διαρκώς στο ίδιο ακριβώς σημείο της πίεσης για σένα, βρες και άλλους τρόπους να εκτονώσεις αυτή τη διάθεση.

Γυμναστική, διαλογισμός, journaling, επαφή με τη φύση, δημιουργικά χόμπι, οι επιλογές είναι αμέτρητες.

5. Συνειδητοποίησε κάτι βασικό

Και αυτό είναι το πότε η γκρίνια δεν είναι απλή γκρίνια και δύσκολη θέση προσωρινά στη ζωή σου, αλλά κάτι που πρέπει να «δουλέψεις» σε μεγαλύτερο βάθος και σίγουρα, με τη βοήθεια ενός ειδικού. Κατανόησε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο συνθήκες και προσαρμόσου κατάλληλα!

 

Με πληροφορίες από self.com