Πώς το lockdown άλλαξε τη ζωή μας: Οι συνήθειες που αποκτήσαμε και μένουν μέχρι σήμερα
Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό «πανδημία», η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον τόσο από συνήθειες που είχαμε προ Covid όσο και από συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια.
Πολλές αλλαγές έφερε μαζί του η πανδημία του κορονοϊού και οι καραντίνες που ακολούθησαν. Η κατάσταση που μας έκανε να αλλάξουμε τρόπο ζωής, μας έκανε ακόμη και να «ξεσκονίσουμε» μουσικά όργανα που δεν μάθαμε ποτέ και έμειναν στο… ράφι, αγαπήσαμε παραπάνω τη φύση και τους περιπάτους σε αυτή, «πετάξαμε» τη βαφή μαλλιών και εκτιμήσαμε τη γοητεία του φυσικού μας χρώματος.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό «πανδημία», η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει και αποτελείται πλέον τόσο από συνήθειες που είχαμε προ Covid όσο και από συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια. Σε αυτή τη «νέα ζωή» περιλαμβάνονται βιντεοκλήσεις που συνεχίζονται μεταξύ οικογενειών, συναδέλφων και φίλων, ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις ή online ψώνια.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις συνήθειες που οι άνθρωποι άρχισαν στην καραντίνα και «κράτησαν» μέχρι και σήμερα, όπως τις παρουσιάζει το Associated Press.
Τα «σκονισμένα» μουσικά όργανα
Αυτό το σαξόφωνο στη γωνία. Το πιάνο που φαίνεται τόσο ωραίο στο σαλόνι αλλά σπάνια παίζεις. Οι άνθρωποι κατά τα lockdown έπιασαν ξανά τα μουσικά όργανά τους, κάποιοι μετά από δεκαετίες. Δεν ψάχνουν για καριέρα, αλλά είναι πλέον αφοσιωμένοι.
Ο Bob Dorobis στο Μίντλεταουν του Νιου Τζέρσεϊ δούλεψε εντατικά για να βελτιώσει το παίξιμο της κιθάρας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Τώρα, ο 70χρονος ανυπομονεί για περισσότερο χρόνο εξάσκησης.
«Τελικά συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να μου αρέσει περισσότερο είναι να το μάθω καλύτερα», λέει.
Επιστροφή στη γυμναστική
Άνθρωποι που είχαν να γυμναστούν για χρόνια έχουν πλέον «δεσμευτεί» στη γυμναστική. Λάτρεις του ποδηλάτου που είχαν να κάνουν ποδήλατο από την παιδική τους ηλικία, περιπατητές που εκτίμησαν ξανά τη φύση…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Beth Lehman, μία νταντά από το Greenville της Νέας Υόρκης, ανέβηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μαζί με το παιδάκι που πρόσεχε. Τώρα, όλη η οικογένεια για την οποία εργάζεται κάνει ποδήλατο μαζί της, συμπεριλαμβανομένου του παππού!
Οι πράξεις ανθρωπιάς που -ευτυχώς- έμειναν
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, λαχταρώντας την παρέα, βγαίναμε στα μπαλκόνια ή στις αυλές μας για να δούμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε μία κουβέντα, έστω και από μακριά. Αρκετοί, βοήθησαν ηλικιωμένους γείτονές τους πηγαίνοντάς τους τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ ή ένα πιάτο σπιτικό φαγητό.
Οι δεσμεύσεις για αυτές τις «τυχαίες πράξεις καλοσύνης» προς τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους συνεχίζονται και τώρα, μετά την καραντίνα.
Η Lisa και ο Larry Neula στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας διασκέδαζαν τους γείτονές τους. Εκείνη είναι χορεύτρια και δασκάλα χούλα και εκείνος τραγουδιστής. Μαζί, έδιναν «παραστάσεις» μόνο για τους γείτονές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Αν έχεις ένα άτομο που δείχνει ότι θέλει να είναι κοινωνικό και να κάνει πράξεις ανθρωπιάς, τότε σιγά σιγά γίνεται μεταδοτικό», δήλωσε η Lisa.
Οι αλλαγές στην προσωπική φροντίδα
Ορισμένες γυναίκες κατά το lockdown -αναγκαστικά και μη- σταμάτησαν να βάφουν τα μαλλιά τους. Άλλες, εγκατέλειψαν το πιστολάκι. Επέλεξαν να «αγκαλιάσουν» τα φυσικά τους μαλλιά, ακόμα και το γκρι χρώμα που -αν και γοητευτικό- αρκετές δεν ήθελαν να έχουν.
«Τον Μάρτιο του 2020, αμέσως μετά που όλα είχαν ουσιαστικά κλείσει, αγνόησα την υπενθύμιση στο ημερολόγιό μου να κάνω το φρεσκάρισμα της ρίζας και αγνόησα την επόμενη και την επόμενη και ούτω καθεξής», δήλωσε η Susan Cuccinello στο Ossining της Νέας Υόρκης.
«Θυμάμαι όταν τα κομμωτήρια άρχισαν να ανοίγουν ξανά και αρκετές από τις φίλες μου ανακουφίστηκαν τόσο πολύ που μπορούσαν να ξαναβάψουν τα μαλλιά και τις ρίζες τους. Αυτό δεν με επηρέασε καθόλου. Και τα μαλλιά μου είναι στην πραγματικότητα πιο πυκνά και υγιή. Επιπλέον, είναι υπέροχο να “συντρίβεις” άλλο ένα απομεινάρι της πατριαρχίας».
Άλλες εγκατέλειψαν το μακιγιάζ και τα σουτιέν. Κάποτε θεωρούσαν και τα δύο απαραίτητη ανάγκη, αλλά στην απομόνωση απελευθερώθηκαν.
Οι βιντεοκλήσεις που ήρθαν για να μείνουν!
Το Zoom και οι βιντεοκλήσεις κυριαρχούσαν στην καθημερινότητα πολλών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έγινε εργαλείο τόσο για εργασία όσο και για επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Μετά το lockdown, ωστόσο, έμεινε στην καθημερινότητα πολλών.
Η Samantha Martin, κατά το lockdown, βασίστηκε πολύ στο Zoom και το WhatsApp για να βλέπει τους αγαπημένους της στο Χονγκ Κονγκ και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μετατράπηκε τελικά σε μία κυριακάτικη συνήθεια:
«Κάθε Κυριακή βράδυ τρώω δείπνο ή πρωινό, ανάλογα με τη διαφορά ώρας, με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Martin.
Λιγότερα ψώνια σε φυσικά καταστήματα
Η καραντίνα άλλαξε κατά πολύ και τις καταναλωτικές συνήθειες. Καθώς πολλοί έκαναν τα ψώνια τους online, πλέον δεν θέλουν να το αλλάξουν.
«Παλιά μου άρεσε να ψωνίζω τρόφιμα σε καταστήματα, αλλά αυτό μου “έτρωγε” τόσο πολύ χρόνο και προχωρούσα σε υπερβολικά έξοδα, οπότε επέμεινα σε αυτό (σ.σ. στις online αγορές)», δήλωσε η Amanda Sheronas Spencer από το Malvern της Πενσυλβάνια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News