Πού πήγε η τελευταία πνοή του Εντισον;
Ο Ντίνος Λασκαράτος είναι επίτιμος δικηγόρος.
Δεν έχουμε μόνο εμείς οι Ελληνες τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, τα ετεροθαλή αδέλφια, τους λεγόμενους «Διόσκουρους» σαν σύμβολο φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, έχουν και οι… Αμερικάνοι.
Ποιους; Τον Θωμά Εντισον (1847–1931) τον πασίγνωστο εφευρέτη, που φώτισε τον κόσμο με τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, έδωσε στους τραγουδιστές (αλλά δυστυχώς και στους πολιτικούς) το μικρόφωνο και σε μας το πικ-απ και ένα σωρό άλλες εφευρέσεις και τον Χένρυ Φόρντ (1863-1947), που όλοι γνωρίζουμε από τα αυτοκίνητά του. Μια φιλία τόσο δυνατή που κάποια χαρακτηριστικά της έφθασαν στην εκκεντρικότητα (για να χαρακτηρίσουμε κομψά την παραξενιά).
Ενα παράδειγμα: όταν ο Εντισον σε μεγάλη ηλικία «έπιασε» αναπηρικό αμαξίδιο και έβγαινε με αυτό περίπατο στο πάρκο, ο Φορντ χωρίς να το έχει καμιά ανάγκη, πήρε και αυτός ένα (!), ώστε να μπορεί να συνοδεύει τον φίλο του στο πάρκο, συζητώντας πιο άνετα μαζί του στο ίδιο επίπεδο, γιατί ο φίλος του ήταν πολύ βαρήκοος.
Ενα άλλο παράδειγμα: Οταν ο Φόρντ ήταν ακόμα υπάλληλος του Εντισον και ο Εντισον ήδη πάμπλουτος και πανίσχυρος, ο Φόρντ εξομολογήθηκε στον εργοδότη του (αφελέστατα) με λεπτομέρειες, το όνειρό του για κατασκευή αυτοκινήτων και μάλιστα, στην πρωτόγνωρη για την εποχή, γραμμή παραγωγής. Ο Εντισον άκουσε προσεκτικά και ενθουσιάστηκε με την ιδέα, αλλά αντί να την αρπάξει (κλέψει), ή στην καλύτερη να προτείνει συνεργασία στον υπάλληλό του, τον υποστήριξε για να γίνει τελικά ο Φορντ αυτό που έγινε.
Η εποχή, που δούλεψαν ο Εντισον και ο Φόρντ δεν ήταν ανοιχτή στη νεοτερικότητα, αλλά αντίθετα ήταν γεμάτη προκαταλήψεις. Ας δούμε φίλες και φίλοι δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Ο Εντισον σχεδόν κουφός και ουσιαστικά αυτοδίδακτος (!), με δασκάλα τη μάνα του για τα πρώτα χρόνια, ξεκίνησε να εργάζεται ως τηλεγραφητής στα τρένα. Οταν το τρένο περνούσε από τον σταθμό του, τηλεγραφούσε στον επόμενο σταθμό.
Ο Εντισον με εφεύρεσή του αυτοματοποίησε τη διαδικασία ειδοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους (σας θυμίζει τίποτε;). Αποτέλεσμα: ο εφευρέτης… απολύθηκε.
Ιδού και η δεύτερη περίπτωση: Ο Εντισον καταπιανόταν με πολλά. Κάποια στιγμή, αποφάσισε να ασχοληθεί με το σινεμά και έγινε κινηματογραφικός παραγωγός.
Μία τανία (μικρά βουβά φιλμάκια με υπόκρουση ζωντανού πιάνου) λεγόταν «το φιλί». Εγινε ντόρος μεγάλος, επενέβη εισαγγελέας και ο Εντισον εκλήθη «δι’ υπόθεσίν» του, για να βρεθεί τελικά κατηγορούμενος για πορνογραφία!
Ο Θωμάς Εντισον μάς αποχαιρέτησε τη 18η Οκτωβρίου 1931 σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές διαβήτη. Απορροφημένος από τη δημιουργική του εργασία δεν πρόσεχε τη δίαιτά του, ούτε το ότι η νύχτα είχε προχωρήσει πολύ, διώχνοντας την ημέρα, ενώ αυτός δούλευε από το πρωί χωρίς καμία διακοπή. Συνέχισε με το ίδιο στυλ αψηφώντας τον διαβήτη, αλλά δεν μπόρεσε βέβαια να αψηφήσει και το διαβητικό κώμα.
Ο Εντισον εκτός από τη φυσική, είχε πάθος και με τη χημεία. Στο τεράστιο σπίτι του είχε πλήρες εργαστήριο. Ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά του είχε σε ξύλινο σταντ δίπλα στο κρεβάτι του λίγους κενούς γυάλινους πειραματικούς σωλήνες, άγνωστο γιατί, ίσως για να μη χάνει επαφή με τη δουλειά ακόμη και στον ύπνο του. Και εδώ αρχίζει κάτι που φέρνει από θρίλερ.
Οταν ο Θωμάς Εντισον «έφυγε», ο γιός του Τσάρλς παρακάλεσε τον γιατρό και οικογενειακό φίλο Δόκτορα Χάου που ήταν παρών, να πωματίσει και σφραγίσει τους πειραματικούς σωλήνες. Ο γιατρός εξετέλεσε την, χωρίς για μας νόημα, εντολή και ο Τσάρλς Εντισον έστειλε ένα σωλήνα δώρο στον Φόρντ με σχετικό επεξηγηματικό σημείωμα.
Ο Φόρντ φύλαξε τον σωλήνα που περιείχε κατά κάποιο τρόπο τον αέρα από τις τελευταίες ανάσες του Εντισον. Εάν βρεθείτε στο Μουσείο Φόρντ στην πόλη Ντήαρμπορν του Μίτσιγκαν, όπου και η παγκόσμια έδρα της Φορντ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ανάμεσα στα εκθέματα και τον πειραματικό αυτό σωλήνα.
Ιστορείται ότι τα τελευταία λόγια του Θωμά Εντισον πριν πέσει σε κώμα ήσαν: «Είναι πολύ όμορφα εκεί πέρα! It’s very beautiful over there!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News