Πούτιν: Δεν έχουμε ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά – Νέα «πυρά» προς τον Ζελένσκι

Η προκλητική στάση του Πούτιν απέναντι στον Ζελένσκι.

Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία αν το επιθυμούσε θα μπορούσε «θεωρητικά» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, στην περίπτωση που υπήρχε η απειλή της εδαφικής της ακεραιότητας ή η ύπαρξη της, αλλά δεν κρίνεται κάτι τέτοιο απαραίτητο.

«Τα πυρηνικά όπλα κατασκευάσθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια μας με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς… δεν έχουμε τέτοια ανάγκη (να τα χρησιμοποιήσουμε)», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να καταστρέψει τμήματα του κεντρικού Κιέβου αλλά έχει επιλέξει να μην το κάνει για διάφορους λόγους. Ωστόσο δεν διευκρίνισε τους λόγους.

Οι επιθέσεις στα παραμεθόρια εδάφη της Ρωσίας ήταν μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των δυνάμεων της Μόσχας από άλλα μέτωπα, είπε.

Χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «ντροπή για τον εβραϊκό λαό»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, στις εβραϊκές ρίζες του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ισχυριζόμενος ότι ορισμένοι Εβραίοι τον θεωρούν ντροπή για την πίστη τους.

«Είχα πολλούς Εβραίους φίλους από την παιδική μου ηλικία. Και λένε ότι ο Ζελένσκι δεν είναι Εβραίος, είναι ντροπή για τον εβραϊκό λαό», δήλωσε ο Πούτιν.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την προεδρία της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ορισμένα από τα αδέλφια του παππού του εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, έχει επανειλημμένα απορρίψει ως ψευδείς τις ρωσικές κατηγορίες ότι έχει υποστηρίξει τους νεοναζί στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ θα επισκεφθεί τη Μόσχα

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, αναμένεται ότι θα επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον διευθυντή της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο Γκρόσι βρισκόταν την Πέμπτη στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ρώσους, στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασή του, μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα, ο ταμιευτήρας του οποίου τροφοδοτούσε τις δεξαμενές ψύξης του εργοστασίου αυτού.