«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στην Αχαΐα: Τι θα γίνει στο Κάστρο της Πάτρας και στο σπήλαιο Λιμνών Καλαβρύτων
Δύο δράσεις προγραμματίζονται στην Αχαΐα στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος -μετά από διετή αναστολή λόγω της πανδημίας- από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή φορέων από 42 νομούς.
Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 48 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 21 Δήμους, 23 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.
Από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.
Στην Αχαΐα, έχουμε δύο δράσεις. Η πρώτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και πρόκειται για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Πολιορκώντας το Κάστρο Πάτρας, μία άγνωστη ιστορία», στο Κάστρο Πάτρας το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας (ΣΤ’ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, A’, B’ και Γ’ Λυκείου) με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές πτυχές της τοπικής ιστορίας και ειδικότερα την μακρόχρονη πολιορκία της Πάτρας και του Κάστρου της, η οποία είχε διάρκεια επτά έτη (1821-1828) και ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Kάστρου, στις 18 Οκτωβρίου 1828, στον Γάλλο στρατηγό Maison.
Το πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια δύο ώρες (9:00-11:00 και 11:00-13:00), περιλαμβάνει συνοπτική παρουσίαση των κυριότερων γεγονότων της πολυετούς πολιορκίας του Κάστρου σε μορφή αφήγησης με παιγνιώδη, βιωματικό τρόπο και ταυτόχρονη δραματοποίηση εκ μέρους των μαθητών.
Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος: Ειρήνη Μαγκανιώτη, αρχαιολόγος ΕΦΑΑΧΑ.
Ημερομηνία εκδήλωσης: 26 – 27 Μαΐου.
Η δεύτερη δράση συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας. Συγκεκριμένα, στο σπήλαιο Λιμνών Καλαβρύτων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Σπηλαίου Λιμνών» Δήμου Καλαβρύτων, την Παρασκευή 27 Μαΐου .
Θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο κόσμος των σπηλαίων-Η χρήση των σπηλαίων από τον άνθρωπο». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει παρουσίαση για την διαχρονική χρήση των σπηλαίων από τον άνθρωπο. Παρουσιάζονται σπήλαια από τον ελλαδικό χώρο που διατηρούν ίχνη του ανθρώπου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα και ειδικότερα το σπήλαιο των Λιμνών και η ιστορία του, με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από την αρχαιολογική έρευνα. Ακολουθεί περιήγηση και ξενάγηση στο σπήλαιο και στο Κέντρο Τεκμηρίωσης σπηλαίου Λιμνών, με ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση του μαθητικού κοινού σχετικά με το ιδιαίτερο περιβάλλον των σπηλαίων και η ευαισθητοποίησή του για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News