«Πριν τις αποβολές.. ενημέρωση στους μαθητές» – Στην «Π» γονείς και εκπαιδευτικοί για το νέο σχέδιο αυστηρών ποινών του υπουργείου Παιδείας
Το νέο σχέδιο αυστηρών ποινών του υπουργείου Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ των αξόνων του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η αυστηροποίηση των ποινών, με την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, της αποβολής μαθητή από το σχολείο, του διαχωρισμού των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, μέχρι και την πληρωμή εκ μέρους των γονέων των «ταραξιών» μαθητών τυχόν φθορών στα σχολικά συγκροτήματα, αλλά και τη μη πραγματοποίηση πολυήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών. Πώς αντιδρούν, όμως, σε όλα τα παραπάνω οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί; Να τι απαντούν στην «Πελοπόννησο»:
Ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Αιγιάλειας, Μένιος Κουτρόπουλος, ήταν ξεκάθαρος: «Για εμάς προτεραιότητα είναι η ενημέρωση και η πρόληψη και όχι η τιμωρία. Τα παιδιά ενημέρωση κι αγάπη χρειάζονται. Δεν νομίζουμε ότι οι ποινές θα λύσουν το πρόβλημα. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να κοπούν οι εκπαιδευτικές εκδρομές. Δεν κάνουν όλα τα παιδιά φασαρίες. Δεν γίνεται να την πληρώνουν όλοι οι μαθητές για κάποιους λίγους. Εμείς προτείνουμε να μπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία. Ανθρωποι ειδικοί, που θα συζητήσουν με τα παιδιά για να λυθεί το πρόβλημα αναίμακτα και οργανωμένα. Πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να πλησιαστεί το παιδί. Επιβάλλεται να γίνονται και σχετικές ημερίδες στα σχολεία, σε ώρες διδασκαλίας, για να τις παρακολουθούν όλοι. Εχουμε ακούσει πολλά για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα εφαρμοστεί και πώς θα αντιδράσει η σχολική κοινότητα».
Ο πρόεδρος της Β’ Ενωσης Λειτουργών ΜΕ Αχαΐας Βασίλης Δημόπουλος δήλωσε: «Εμείς σαν εκπαιδευτικός κόσμος είμαστε υπέρ της συνεχούς ενημέρωσης των μαθητών. Παρακολουθούμε με προσοχή το κυβερνητικό σχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και βίας. Σε ό,τι αφορά δε τις εκπαιδευτικές εκδρομές, θεωρούμε ότι αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προσφέρουν στα παιδιά σε πολλά επίπεδα, παιδαγωγικά, κοινωνικά και μορφωτικά, οπότε επιβάλλεται να πραγματοποιούνται. Αυτό που πρέπει, όμως, να γίνει, ειδικά σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται αυξημένη σχολική παραβατικότητα, είναι το να είναι κατοχυρωμένοι νομικά οι εκπαιδευτικοί που θα συνοδεύουν τις εκδρομές. Να μην είναι δηλαδή οι συνάδελφοι ξεκρέμαστοι αν γίνει κάτι απρόβλεπτο. Η αστική ευθύνη πρέπει να ανήκει στο υπουργείο. Επίσης, κάποτε είχαμε αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τις εκδρομές. Ολα αυτά δυστυχώς κόπηκαν με τα μνημόνια. Πλέον, είναι αποτρεπτικό για έναν εκπαιδευτικό να βάζει χρήματα από την τσέπη του για μια σχολική εκδρομή και ξαφνικά να βρίσκεται και κατηγορούμενος για κάτι που μπορεί να συμβεί, χωρίς να φέρει επί της ουσίας ευθύνη ο ίδιος».
Διαβάστε επίσης:
Παιδεία, Ενέργεια,Υγεία στην «καρδιά» της ΕΕ: Η Επίτροπος Φερέιρα στην «Π» για φλέγοντα ζητήματα
Υποψήφιο… «Μάτι» ο Αγιος Βασίλειος Πατρών!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News