Project Κα.Πα.: Τι καθάρισε η παρέα των εθελοντών
Η ομάδα που ξεκίνησε καθαρισμούς στον φυσικό χώρο, σαρώνει τα πάντα και διαπιστώνει τις κακές μας συνήθειες. Τι έχουν συναντήσει φέτος στις παραλίες, ποια τα σχέδια για το μέλλον αλλά και που μπορείτε να τους βρείτε.
Project Κα.Πα. Δηλαδή Καθαρές Παραλίες, Καθαρή Πάτρα. Γνωρίσαμε τη δράση τους μέσα από την «Π» με την αυγή του 2021. Σε μια δύσκολη χειμερινή σεζόν, με ένα παρατεταμένο lockdown να «τρέχει», ο Σπύρος Μακρής και η Μαρία Ραλλούση θέλησαν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για να κάνουν ομορφότερη την πόλη.
Επικοινωνήσαμε ξανά μαζί τους για να δούμε πως έχει εξελιχθεί η δράση τους. Τι συναντούν στις παραλίες; Τι άλλο κάνουν αλλά και τι έχουν στο πρόγραμμα για το μέλλον; Το Project Κα.Πα μεγαλώνει και απεκτείνεται στην πόλη με σκοπό να αλλάξουμε συνήθειες και να αγαπήσουμε το περιβάλλον που ζούμε.
Βλέπουμε πως με τον καιρό κάνετε όλο και περισσότερες δράσεις. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο που σας βλέπει να μαζεύετε σκουπίδια; Τι σας λένε;
Το feedback του κόσμου από τις πρώτες δράσεις μας μέχρι και σήμερα ήταν θετικό, έχουμε πάρει πολλά μπράβο η αλήθεια είναι. Το πιο θετικό όμως είναι ότι υπάρχει κόσμος που μας βλέπει και δεν μένει στο συγχαρητήρια αλλά έρχονται και μας βοηθάνε και στην επόμενη δράση είναι εκεί μαζί μας!
Όσον αφορά τη συχνότητα των δράσεων, προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συνεπείς γίνεται και να βγαίνουμε έξω με την πρώτη ευκαιρία ανεξαρτήτως καιρού ή και απαγορεύσεων. Εξάλλου για εμάς όλο αυτό είναι τρόπος ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα μας. Βέβαια η αλήθεια είναι πως η συχνότητα των δράσεων έχει μειωθεί γιατί όσο να ναι επιστρέψαμε σε μια «κανονικότητα» και οι προσωπικές υποχρεώσεις του καθενός τρέχουν.
Το project Κα.Πα. είναι αρκετά δραστήριο, τι έχετε συναντήσει φέτος το καλοκαίρι στις παραλίες; Συνεχίζουμε οι Αχαιοί να μην προσέχουμε με τα σκουπίδια μας;
Είμαστε και δραστήριοι και έχουμε και πολλά ζιζάνια στην ομάδα που χώνονται στα πιο απίθανα μέρη και βγάζουν σκουπίδια. Ειδικά στις παραλίες που έχουν βράχια και απότομες πλαγιές. Στις παραλίες τα σκουπίδια είναι πάνω κάτω συγκεκριμένα. Τι παίρνει κανείς μαζί του όταν πάει για μπάνιο; Ε, αυτά βρίσκουμε! Μπουκάλια, μωρομάντηλα, καλαμάκια, πακέτα τσιγάρων και γόπες, πλαστικά ποτήρια..
Οι Αχαιοί δεν νομίζω πως πρόσεχαν ποτέ ιδιαίτερα τα σκουπίδια τους, αλλά όχι μόνο οι Αχαιοί, αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Το καλό είναι πως πλέον έχει αρχίσει να γίνεται μεγαλύτερη ενημέρωση επί του θέματος σε όλα τα επίπεδα και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση της ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα γενικά. Οπότε θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε σε καλό δρόμο…
Βασικός πρωταγωνιστής σε πολλές παραλίες είναι τα κομμάτια από τελάρα φελιζόλ που χρησιμοποιούν οι ψαράδες. Κανονικά το υπουργείο περιβάλλοντος θα έπρεπε να καταργήσει τα τελάρα από φελιζόλ καθώς ο αέρας τα στέλνει πολλές φορές, από τα καΐκια στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σπάνε σε κομμάτια και να δημιουργούν πρόβλημα στο οικοσύστημα μας.
Τέλος μια παράκληση και επισήμανση που πρέπει να κάνουμε στους φίλους καπνιστές είναι πως δεν είναι όμορφο να πετάμε τις γόπες μας στις παραλίες, ούτε να τις θάβουμε στην άμμο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να πάρουμε ένα τσίγκινο κλειστό κουτάκι και να το χρησιμοποιούμε στο μπάνιο μας στη παραλία σαν φορητό σταχτοδοχείο.
Σε ποιες παραλίες έχετε πραγματοποιήσει καθαρισμούς φέτος;
Μέχρι ώρας έχουμε καθαρίσει μια παραλία στην Παναγοπούλα, 3 στη Καλόγρια, και την παραλία στα Νιφοραίικα, μάλιστα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νιφοραίικων. Πέρα από τις δικές μας οργανωμένες δράσεις όμως πολλά φίλοι της σελίδας μας στέλνουνε φωτογραφίες από παραλίες που καθαρίζουν στις διακοπές τους ανά την Ελλάδα.
Ενημερωθήκαμε πως πέρα από τους καθαρισμούς πραγματοποιήσατε και άλλες δράσεις. Ενημερώστε μας για αυτές.
Γενικά το μότο της ομάδας μας από τα αρχικά είναι καθαρά πάρκα, καθαρές παραλίες, καθαρή Πάτρα. Έτσι δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο σε αυτό το κομμάτι. Προσπαθούμε να κάνουμε όμορφες κινήσεις που θα αλλάξουμε τη πόλη μας ως προς το καλύτερο και από τα τέλη Μαίου κάναμε 3 δράσεις καθαρισμού πινακίδων σημάτων Κ.Ο.Κ. σε κάποια σημεία όπου τα σήματα δεν είναι ορατά και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων είναι μεγάλος.
Επίσης τη μέρα του περιβάλλοντος φυτέψαμε συμβολικά δυο παρτέρια με λουλούδια στη περιοχή του Πελεκάνου.
΄Έχετε κάποια άλλα σχέδια στο μέλλον για να επεκτείνετε τις δραστηριότητες σας;
Οι ιδέες είναι πάρα πολλές, άλλα υπάρχει ένα μελλοντικό πλάνο το οποίο έχει να κάνει με τη ζωγραφική και τον εικαστικό καλλωπισμό κάποιων χώρων. Βέβαια σε τέτοιες δραστηριότητες ανεβαίνουν τα κόστη υλοποίησης γι’ αυτό θα κοιτάξουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιους επιχειρηματίες που ίσως δεχτούν να μας βοηθήσουν σαν χορηγοί.
Ο Πανελλήνιος φορέας save your hood του οποίου είστε μέλος πραγματοποιεί δράσεις καθαρισμών;
Όπως και εμείς έχουμε αραιώσει τη συχνότητα των δράσεων λόγω ζέστης. Στην Αθήνα πχ γίνονται δράσεις από όμορες περιοχές πχ Χολαργό-Παπάγου-Χαλάνδρι-Αγία Παρασκευή. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι πως η απήχηση αυτή που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο βοηθάει στο να ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερο κόσμο. Ο φορέας save your hood έχει εξαπλωθεί πλέον σε Κύπρο και Τουρκία.
Που μπορεί να σας βρει κάποιος αν θέλει να ενημερωθεί για σας, να βοηθήσει και να ακολουθήσει;
Η επίσημη σελίδα μας στο facebook είναι project κα.πα και στο instagram είναι project_kapa. Η επίσημη σελίδα του save your hood στο facebook είναι save your hood (greece). Σας ευχαριστούμε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News