Πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ ανοίγει τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις και παρεμβάσεις στη ΔΕΘ
Με υπεραπόδοση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο εξελίσσεται το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ενισχύοντας τις προσδοκίες για νέα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει πακέτο παρεμβάσεων για τη ΔΕΘ, εστιάζοντας σε μεσαία τάξη, ευάλωτους και στεγαστικό.

Με τετραπλάσιους ρυθμούς από τον αρχικό στόχο κινείται το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, δημιουργώντας αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι και το 2025 οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 5,343 δισ. ευρώ, έναντι στόχου μόλις 1,055 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι και εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και τον επικαιροποιημένο στόχο για 3,2% του ΑΕΠ, με εκτιμήσεις να τοποθετούν το τελικό ποσοστό ακόμα και στο 4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024, παρά τις συγκρατημένες αρχικές εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 11,4 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ).
Η θετική αυτή εικόνα δημιουργεί περιθώριο για τη χάραξη ενός ενισχυμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πακέτο θα έχει συνολικό κόστος περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει:
- Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, με παρεμβάσεις στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, μελετάται και αύξηση του αφορολόγητου.
- Μειώσεις φόρων για εισοδήματα από ενοίκια και κίνητρα προς ιδιοκτήτες για να διαθέσουν κλειστά ακίνητα στην αγορά.
- Ενισχύσεις προς ενοικιαστές, για να αντισταθμίσουν το βάρος των υψηλών ενοικίων.
- Ρυθμίσεις για 35.000 ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers, ώστε να ξεμπλοκάρουν από πολεοδομικά εμπόδια και να διατεθούν στην αγορά.
Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο, αφού προηγηθεί η πλήρης αποτίμηση των δημοσιονομικών δεδομένων. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα έχει πλέον δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο 1,5 δισ. ευρώ για το 2026, με την ανάπτυξη να προβλέπεται στο 2,3%.
Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά στη θετική πορεία της οικονομίας και φιλοδοξεί να μεταφράσει την καλή εικόνα των αριθμών σε απτά οφέλη για τους πολίτες, με κεντρικό άξονα τη μεσαία τάξη και την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News