Ρεύμα: Επιδότηση 600 με 620 ευρώ στη μεγαβατώρα για τον Σεπτέμβριο – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Ρεύμα

Σήμερα το πρωί ανακοινώνεται η επιδότηση για το ρεύμα – πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή θα κινηθεί στα επίπεδα των 600 – 620 ευρώ η μεγαβατώρα, έτσι ώστε η τελική τιμή για τους καταναλωτές ανά κιλοβατώρα να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 16 – 18 ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στις 9:30 το πρωί θα ανακοινώσει τα τελικά ποσά των επιδοτήσεων στο ρεύμα για το μήνα Σεπτέμβριο. «Όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και όλους τους επόμενους μήνες που θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες καταναλωτές», δήλωνε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, προσθέτοντας επίσης ότι:

«Είναι κοινή συνείδηση των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, με τις τιμές λιανικής στην ενέργεια να καταγράφουν ιστορικά υψηλά. Είναι όμως πλέον κοινή συνείδηση και το ότι η κυβέρνηση έχει προνοήσει εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επώδυνες συνέπειες από μια πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αυτό επιτυγχάνεται:

Με μέτρα ρυθμιστικά, όπως ο νέος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής.

Με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών κάθε μήνα, απορροφώντας το 80%- 90% των αυξήσεων και έχοντας διαθέσει από την έναρξη της κρίσης μέχρι τον περασμένο μήνα, ποσό που ξεπερνά τα 6,2 δισεκ.€

Με την επέκταση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια φυσικού αερίου ακόμα και υπό τα πλέον δυσμενή σενάρια για την εξέλιξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Τον Αύγουστο απαιτήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ για να επιδοτηθεί η μεγαβατώρα με 337 ευρώ και όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον Real FM το συνολικό κονδύλι μόνο για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Σοκ από το νέο ράλι τιμών

Αλλεπάλληλα σοκ για την οικονομία και τους καταναλωτές προκαλεί το νέο ράλι τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας. Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός βλέποντας ότι εξαντλείται μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί όλους τους προηγούμενους μήνες και κατά συνέπεια περιορίζονται οι δυνατότητες για επιπρόσθετες παρεμβάσεις.

Χθες η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύθηκε – για σήμερα – στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι υψηλότερα κατά 14,2%. Είναι δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, θέση που μοιράζεται με τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία (όλες έχουν τιμές στα 616 ευρώ). Τα πρωτεία αύριο καταλαμβάνει η Ελβετία με 624 ευρώ.

Στον αντίποδα, ως συνήθως, Πορτογαλία και Ισπανία. Στην Ιβηρική, που έχει πάρει ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλλες, η τιμή είναι μόλις 183 ευρώ η μεγαβατώρα. Διαφοροποιείται και η Πολωνία, που χάρη στους λιγνίτες έχει τιμή 388 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή μία ανάσα από τα 300 ευρώ – στα 295 ευρώ – η μεγαβατώρα βρέθηκε σήμερα το φυσικό αέριο, σε κλίμα φόβου για την επάρκεια ενόψει του χειμώνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως και 20%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή.

Οι νέες ανησυχίες έχουν προκύψει από το γεγονός ότι ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα.

Ανησυχία στην Γερμανία και προειδοποιήσεις

Στην Γερμανία, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη, υπάρχει έκδηλη ανησυχία και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα ακριβώς μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου».

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές.

Ένα από τα μέτρα που είναι στο τραπέζι, είναι η παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, κάτι που ωστόσο θα αντιπροσώπευε μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Πηγή: newsit.gr