RGC 2024: Κρίσιμο ζήτημα το δημογραφικό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Βλέπουμε έναν γηρασμένο πληθυσμό που γεννά προκλήσεις τόσο για το ασφαλιστικό σύστημα όσο και για το σύστημα υγείας» ανέφερε η κ. Ντάτσικα.

RGC

Τη κρίσιμη κατάσταση του δημογραφικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περιέγραψε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Ντάτσικα, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα. «Στην τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώσαμε ότι αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Περιφέρειά μας, καθώς σήμερα αριθμούμε μόλις 650 χιλιάδες κατοίκους» είπε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει μάλιστα ο νομός Ηλείας, όπου έχουν απομείνει μόλις 150 χιλιάδες κάτοικοι.

«Βλέπουμε έναν γηρασμένο πληθυσμό που γεννά προκλήσεις τόσο για το ασφαλιστικό σύστημα όσο και για το σύστημα υγείας» ανέφερε η κ. Ντάτσικα.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προχώρησε για πρώτη φορά στον ορισμό Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια εκπόνησε ειδική μελέτη το 2023, τα συμπεράσματα της οποίας αξιοποιούνται ως «οδηγός» για την ανάπτυξη πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Στην Περιφέρεια την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε το Σχέδιο Δράσης για την υγεία και την κοινωνική πολιτική. Ένας από τους 13 άξονες του Σχεδίου είναι αφιερωμένος στη στήριξη της οικογένειας. Θα εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης» διαβεβαίωσε η Γεωργία Ντάτσικα.

Την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες και τοπικά προσαρμοσμένες δράσεις σε κάθε περιφέρεια τόνισε η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου, που αναφέρθηκε παράλληλα στα 60 μέτρα πολιτικής που αναπτύσσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

«Η καρδιά του προβλήματος είναι διαφορετική σε κάθε περιφέρεια» τόνισε. «Οφείλουμε να αναδείξουμε τα έξυπνα, τα θετικά στοιχεία κάθε περιφέρειας και να δώσουμε κίνητρα αποκέντρωσης.  Μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό υπάρχουν τα εργαλεία για να φέρουμε τα αποτελέσματα, που θέλουμε σε τοπικό επίπεδο».

Η κα Στέφου προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την υπογονιμότητα με οικονομική ενίσχυση στα ζευγάρια, που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, αλλά και παρεμβάσεις ώστε να στηριχθούν τα ζευγάρια, που έχουν ένα παιδί, αλλά δυσκολεύονται να κάνουν δεύτερο ή περισσότερα.

«Το δημογραφικό δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα που μπορεί να λυθεί σε μία πενταετία» σημείωσε.  «Ο στόχος πρέπει να είναι μεσομακροπρόθεσμος. Επί της ουσίας θα δούμε τα αποτελέσματα σε μία δεκαετία. Όμως για πρώτη φορά έχουμε στην χώρα μακρά πολιτική σταθερότητα και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία να εισάγουμε πολιτικές που θα φέρουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε».

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παρακολουθήστε το συνέδριο Live: