Ρόμπολα: «Η ανάπτυξη έρχεται με επενδύσεις»

ΡΟΜΠΟΛΑ

Δεν είναι σύνηθες να βλέπεις μια γυναίκα όχι μόνο να έχει παρουσία αλλά και ανοδική πορεία σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο όπως είναι αυτός του ποδοσφαίρου.

Η Αριστέα Ρόμπολα τα τελευταία χρόνια αποτελεί βασικό στέλεχος της ΕΠΟ και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΕΠΣ Αχαΐας.

Παντρεμένη με τον προπονητή ποδοσφαίρου Αντώνη Ζήκο, η παράγοντας από την Αιτωλοακαρνανία, ξεκινά την ενασχόληση της με το ποδόσφαιρο το 2010 ως παρατηρήτρια σε αγώνες της Γ΄ Εθνικής. Χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει «σκαλοπάτια» με αποτέλεσμα πλέον να είναι παρατηρητήρια σε παιχνίδια Σούπερ Λιγκ 2 αλλά και σε ματς κυπέλλου Ελλάδας όπου αγωνίζονται ομάδες Σούπερ Λιγκ 1.

Το 2014 αποφασίζει και βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας και είναι μια από τις λίγες γυναίκες εκλεγμένες σε ΕΠΣ ανά την Ελλάδα.

Το 2021 βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΠΣ Αχαΐας και εκλέγεται πάλι με υψηλά ποσοστά.

Την πρώτη της σεζόν ως μέλος του ΔΣ της ΕΠΣ Αχαϊας, τοποθετείται στη θέση της πρόεδρου της υγειονομικής επιτροπής που είχε συσταθεί τότε λόγω covid ενώ φέτος είναι πρόεδρος της επιτροπής γυναικείων ομάδων της Αχαΐας.

Η «Π» μίλησε με την Αριστέα Ρόμπολα για όλα, το πως ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο αλλά και ποιο είναι το μεγάλο της όνειρο…

-Πώς πήρατε την απόφαση μια γυναίκα να ασχοληθεί ενεργά με το χώρο του ποδοσφαίρου;

«Από μικρή παρακολουθούσα αγώνες, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και αργότερα από κοντά στις πόλεις που έχω διαμείνει. Παρόλο που ως μαθήτρια ήμουν μέλος ομάδας μπάσκετ, εντούτοις με τράβηξε το ποδόσφαιρο. Να προσθέσουμε και την ιδιότητα του συζύγου, που όλη μέρα βρίσκεται σε κάποιο ποδοσφαιρικό γήπεδο είτε να αγωνίζεται, είτε ως προπονητής, είτε να παρακολουθεί αγώνες. Αρπαξα μια μέρα και την ευκαιρία να ασχοληθώ διοικητικά ξεκινώντας από το νομό μου, την Αιτωλοακαρνανία μέσω της ΕΠΣ και του προέδρου Τάκη Παπαχρήστου. Πλέον συνεχίζω στην ΕΠΣ Αχαΐας με τον Αγγελο Δανιήλ και τα λοιπά σεβαστά μέλη του ΔΣ καθώς και στην ΕΠΟ μέσα από την παρουσία μου στις επιτροπές ποδοσφαίρου γυναικών αλλά και στην επιτροπή ιδιότητας ποδοσφαιριστή».

-Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στο χώρο του ποδόσφαιρου;

«Θα έλεγα το αμφίρροπο αποτέλεσμα. Η αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό που όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια φάση. Δεν είναι τυχαίο που έχει εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο».

-Όλα αυτά τα χρόνια, έχετε δεχτεί κάποιου είδους παρενόχληση στο χώρο και αν ναι, πως το αντιμετωπίσατε;

«Η αλήθεια είναι πως τόσα χρόνια βρίσκομαι στα γήπεδα, σε ένα πραγματικά ανδροκρατούμενο χώρο, είτε αξιωματούχος, είτε αθλητής δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια που να χαρακτηριστεί ως παρενόχληση. Απολαμβάνω τον σεβασμό σε κάθε αθλητικό γεγονός που συμμετέχω και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».

-Είδαμε ότι αναβαθμίστηκε ο ρόλος σας στην ΕΠΟ. Πέρσι ήσασταν στην επιτροπή γυναικών και φέτος στην επιτροπή ιδιότητας ποδοσφαιριστών. Ποιος είναι ο στόχος σας; 

«Λόγω της μεγάλης μου αγάπης για το ποδόσφαιρο θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια των προτάσεων που μου γίνονται  και να συνεισφέρω από οποιοδήποτε πόστο. Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι ένας τομέας με αντικείμενο πολύ δύσκολο και είναι μια νέα πρόκληση για μένα».

-Με ποιον τρόπο θα προσπαθήσει η ΕΠΟ να φέρει την ανάπτυξη στο χώρο του ποδοσφαίρου;

«Η ανάπτυξη έρχεται μόνο με την επένδυση. Σε ανθρώπινο δυναμικό, σε εγκαταστάσεις και σε υποδομές που είναι πραγματικά απαραίτητες. Η Πολιτεία και οι παράγοντες των ομάδων θα πρέπει να στραφούν σ αυτή την κατεύθυνση ειδάλλως δύσκολα θα δούμε νέα παιδιά να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Εμείς στην ΕΠΣΑ θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μεγάλη ανάπτυξη υλοποιώντας το μεγάλο μας όνειρο. Το όνειρο μας είναι να φτιάξουμε το προπονητικό κέντρο των Εθνικών ομάδων στο ενωσιακό γήπεδο Αν. Κάνιστρας. Μετά το γήπεδο Προσφυγικών, ο μεγάλος μας στόχος είναι να γίνει αυτό το κέντρο. Είναι δύσκολος στόχος αλλά με την συνεχή προσπάθεια όλων των μελών της ΕΠΣΑ και τη βοηθεία φορέων, πιστεύω πως μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια».