Σάλος με τον… «Μυστικό Δείπνο»: «Σκληρές» αντιδράσεις από την τοπική εκκλησία

Μιλούν στην «Π»: Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Ιερώνυμος – ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Ομπλού π. Ιωσήφ Μήλιας – ο αν. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Γιώργος Ανδρουτσόπουλος.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2024 Η παρωδία του Λεονάρντο ντα Βίντσι κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από ΛΟΑΤΚΙ+, γκέι, στρέιτ

Μπορεί οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να ζήτησαν επισήμως συγγνώμη από Καθολικούς κι άλλους Χριστιανούς που προσβλήθηκαν από την παρωδία του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος» κατά την τελετή έναρξης στις όχθες του Σηκουάνα, όμως η συγκεκριμένη κακογουστιά εξακολουθεί να προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις.

Ερωτηθείς για το θέμα της τελετής έναρξης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «όλα αυτά είναι άξια απόλυτης περιφρόνησης»!

Στιγμιότυπο από την κακογουστιά της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Και στις τάξεις της Ορθόδοξης ελλαδικής Εκκλησίας, όμως, οι φωνές διαμαρτυρίας για «εξύβριση των θείων» και «βλασφημία» παραμένουν.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος από το χωριό Λευκάσιο, είπε: «Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη μπολιάστηκε από τις φιλοσοφικές και ηθικές αξίες των Ελλήνων φιλοσόφων, εντούτοις από τον Διαφωτισμό και μετά, στην προσπάθεια να αντισταθμισθούν οι ακραίες και σκοταδιστικές απόψεις της περιόδου του Μεσαίωνα, ακολούθησε την οδό της άκρατης λογικής κριτικής και της αμφισβήτησης των παραδοσιακών ηθικών αξιών, ακόμα και του ίδιου του Θεού, τον οποίο τα σύγχρονα κοσμικά συστήματα εξοστρακίζουν και περιθωριοποιούν από τη ζωή του ανθρώπου, με αποτέλεσμα τη διατάραξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, την έξαρση της παραβατικότητας και τη θεώρηση του ανήθικου ως ηθικού, χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική, χωρίς μέλλον, χωρίς νοηματοδότηση ζωής. Τούτο το είδαμε τις μέρες αυτές στις εκδηλώσεις κατά την έναρξη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, τη λεγομένη «πόλη του φωτός», με τη χυδαία και καταδικαστέα από κάθε άποψη αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου κατά κακέκτυπη μίμηση του αντίστοιχου έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Με την αναπαράσταση αυτή προκαλείται το αίσθημα όλων των Χριστιανών, πολεμείται και χλευάζεται η πίστη μας και καταβαραθρώνονται τα ιδεώδη του ευγενούς Ολυμπισμού, που είναι ο απόλυτος σεβασμός των ιδεωδών της πίστεως κάθε λαού, η ενότητα και η αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων».

Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Μήλιας

Μιλώντας στην «Πελοπόννησο» ο κκ Ιερώνυμος δεν μπορούσε να κρύψει τη δυσφορία του και τον προβληματισμό του για «αυτές τις νεοπαγανιστικές εικόνες που παρουσιάστηκαν ως κάτι φυσιολογικό, αλλά και ως τέχνη, που μόνο τέχνη δεν είναι και φυσικά δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Ομπλού Πατρών π. Ιωσήφ Μήλιας, στο ίδιο μήκος κύματος, σε κήρυγμά του μιλώντας σε πιστούς στο Αρχονταρίκι του Μοναστηριού, αμέσως μετά το τέλος της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Γίνεται ό,τι είχε πει ο Αγιος Αντώνιος ότι θα περνάει για φυσιολογικό αυτό που δεν είναι. Ευτυχώς αντέδρασε η χριστιανοσύνη στο σύνολό της σε αυτό το αίσχος. Το παίζουν προοδευτικοί, αλλά στην ουσία τον Χριστό πολεμάνε, επειδή είναι ζωντανός και αναστημένος.

Γιατί δεν τολμούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο για τον Μωάμεθ; Ο,τι και να κάνουν, πάντως, η ουσία είναι ότι γελοιοποιούνται και στο τέλος θα φάνε τα μούτρα τους».

Γιώργος Ανδρουτσόπουλος

Ο αν. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών – δικηγόρος Γιώργος Ανδρουτσόπουλος, αναφέρθηκε στην «Π» στην κακογουστιά της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η συγκεκριμένη επιλογή παραπέμπει ευθέως στον Μυστικό Δείπνο. Μπορεί οι εμπνευστές αυτής της κακόγουστης ιδέας να αναφέρουν ότι δεν είχαν τέτοια πρόθεση, όμως δεν πείθουν. Μπορεί όλο αυτό να είναι τελείως ταιριαστό με το γαλλικό πνεύμα, που επιθυμεί τον πλήρη διαχωρισμό πολιτείας και θρησκευτικών κοινοτήτων και το πνεύμα ανοχής και συμπερίληψης, όμως τελικά κάπου το χάνουμε και, παράλληλα, στο πλαίσιο ενός άκρατου δικαιωματισμού, γίνεται προσπάθεια γελοιοποίησης και διακωμώδησης ιερών συμβόλων. Είναι ένα εγχείρημα του να δείξουμε ότι όλοι χωράνε σε όλα και βάλαμε ΛΟΑΤΚΙ+, γκέι, στρέιτ και κάτι που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι, για να μιλήσουμε και καλά για την αγάπη. Επίσης, όλο αυτό φυσικά και δεν είναι τέχνη, αλλά κιτς. Αυτό το υποστηρίζουν πολλοί άνθρωποι των τεχνών. Μπορεί οι 8 στους 10 Γάλλους να μην επηρεάστηκαν κι αυτό είναι ένα δείγμα για το που βρίσκεται η Γαλλική κοινωνία, όμως για εμάς τους Χριστιανούς ήταν προσβολή».