Σδούκου: «Το μόνο κόμμα με σχέδιο και αποτελέσµατα»

Η εκπροσωπος τυπου της ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου στην «Π»

σδούκου

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου, με την εμπειρία της, τόσο ως πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και ως πρώην Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο ΥΠΕΝ, τοποθετηθείται με άνεση σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν την Ανάπτυξη.

 

-Κυρία Σδούκου, στην ελληνική περιφέρεια υπάρχει η αίσθηση ότι δεν λαµβάνει της προσοχή που χρειάζεται από την κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε αυτό.

Κατανοώ απολύτως την ανησυχία που εκφράζεται από τις τοπικές κοινωνίες. Τα προβλήµατα είναι πολλά, οι συνθήκες, ειδικά σε πιο αποµακρυσµένες περιοχές δύσκολες, και είναι απολύτως λογικό οι πολίτες να θέλουν να έχουν την προσοχή που απαιτείται από την Πολιτεία. Τόσο για να έχουν µια καλύτερη ποιότητα ζωής, όσο και για ενισχύονται οι αναπτυξιακές προοπτικές που θα κρατήσουν τους κατοίκους στον τόπο τους.

Η στήριξη της περιφέρειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή µας. Στόχος µας, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, είναι η µείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η ενίσχυση της ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της χώρας.  Αυτό το αποδεικνύουµε έµπρακτα.

Για παράδειγµα τρέχουν αυτή τη στιγµή Περιφερειακά Σχέδια ανάπτυξης µε ορίζονται το 2030 για κάθε περιφέρεια, που περιλαµβάνουν εκατοντάδες έργα και πρωτοβουλίες προϋπολογισµού αρκετών δισ. €.

Είναι κατά τα τη γνώµη µου η πιο σηµαντική και αναλυτική προσπάθεια που έχει γίνει για τη στήριξη και την ανάπτυξη των περιφερειών. Περιλαµβάνει στοχευµένες χρηµατοδοτήσεις, την προώθηση µεγάλων έργων, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας και της καινοτοµίας σε πόλεις όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, ώστε η ανάπτυξη να µην είναι προνόµιο µόνο της Αθήνας.

-Ας µιλήσουµε ειδικά για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Είναι µια περιοχή που παρότι είναι ιστορική κοιτίδα του νεότερου ελληνισµού και  σχετικά κοντά στην Αθήνα, η αίσθηση που έχουν οι πολίτες είναι ότι βρίσκονται πολύ µακριά. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς;

Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την εικόνα, αλλά νοµίζω ότι υπάρχουν λόγοι για να αισιοδοξούµε. Βλέπουµε για παράδειγµα τα αναπτυξιακά άλµατα που έχει κάνει την τελευταία δεκαετία η περιοχή της Μεσσηνίας χάρη στην τουριστική ανάπτυξη που το τονίζω γίνεται µε βιώσιµο και προσεκτικό τρόπο. Βλέπουµε τα µεγάλα οδικά έργα που µειώνουν τις αποστάσεις.

Μέσα στο έτος αναµένεται το παραδοθεί ο αυτοκινητόδροµος Πάτρα-Πύργος: Ενα από τα µεγαλύτερα έργα υποδοµής της χώρας. Εχω κάνει αρκετές φορές αυτή τη διαδροµή και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο σηµαντική θα είναι η ολοκλήρωση του δρόµου.

Και ειδικά για την Πάτρα έχουµε ένα χαρτοφυλάκιο 80 και πλέον έργων για τα οποία θα διατεθούν πόροι που υπερβαίνουν τα 3,7 δισεκατοµµύρια € και περιλαµβάνονται στον σχεδιασµό για την «Πάτρα του 2030». Είναι έργα, που όταν ολοκληρωθούν, θα αυξήσουν κατά 7,6 δισεκατοµµύρια ευρώ το τοπικό ΑΕΠ, προσθέτοντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας µε καλύτερες αµοιβές σε σχέση µε τις σηµερινές.

-Τελευταία ερώτηση. Είστε πλέον εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Το κόµµα σας µε αφορµή την υπόθεση των Τεµπών έχει δεχτεί πολύ µεγάλη πίεση το τελευταίο διάστηµα. Με ποιες κινήσεις σκοπεύετε να ανακτήσετε την εµπιστοσύνη των πολιτών.

Το δυστύχηµα των Τεµπών είναι µια εθνική τραγωδία που ανέδειξε πολλές από τις παθογένειες όχι µόνο των σιδηροδρόµων, αλλά και της χώρας µας συνολικά. Αυτή τη στιγµή η κυβέρνηση, µε τα όποια λάθη της, κάνει µια συγκροτηµένη προσπάθεια, ώστε να αποκτήσουµε ως χώρα έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδροµο. Σας καλώ να δείτε το σχέδιο που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υποδοµών τις προηγούµενες ηµέρες και περιγράφει αναλυτικά τα βήµατα που θα γίνουν.

Οι σιδηρόδροµοι όµως είναι ένα µόνο µέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Αν δούµε τη µεγάλη εικόνα η Ελλάδα µε την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζει και σε αυτή τη δεύτερη τετραετία να κάνει βήµατα µπροστά. Η οικονοµία αναπτύσσεται σε υγιή βάση και παράγει πλεονάσµατα που επιστρέφουν στην κοινωνία.

Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 9% και οι µισθοί αυξάνονται σταθερά. Βλέπουµε το τελευταίο διάστηµα µια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγµα για την αντιµετώπιση της βίας των ανηλίκων και την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δηµοσίου, που αντιµετωπίζουν πιο στοχευµένα ζητήµατα.

Δεν θα σας πω ότι είναι όλα άψογα. Ασφαλώς και έχουµε προβλήµατα, όπως η ακρίβεια και το στεγαστικό, που δυσκολεύουν την καθηµερινότητα για πολλούς συµπολίτες µας, για αυτό και παρεµβαίνουµε. Το µόνιµο επίδοµα στους συνταξιούχους και η επιδότηση ενοικίου θα δώσουν µια σηµαντική ανάσα σε 2,5 εκατοµµύρια συµπολίτες µας. Δεν είναι µικρό πράγµα.

Οπως και να έχει, αν κάτι νοµίζω αναγνωρίζουν όλοι οι Ελληνες είναι ότι η ΝΔ είναι σήµερα η µόνη πολιτική δύναµη που όχι µόνο έχει σχέδιο για τη χώρα, αλλά και µετρήσιµα αποτελέσµατα να παρουσιάσει. Και έχει βέβαια επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον µόνο ηγέτη που µπορεί να κρατήσει σταθερά το τιµόνι της χώρας σε αυτή την ταραγµένη εποχή, µε τις τόσες πολλές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.