Κωνσταντινούπολη: Αγωνία για νέο μεγάλο σεισμό, τι λένε και τι φοβούνται οι σεισμολόγοι
Αβεβαιότητα και φόβος κυριαρχούν μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ. Προειδοποιήσεις για ισχυρότερο πλήγμα από επιστήμονες, ενώ άλλοι καθησυχάζουν

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, συνοδευόμενο από πλήθος μετασεισμών. Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα στα δυτικά προάστια της πόλης, επιλέγουν να διανυκτερεύσουν σε εξωτερικούς χώρους, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Πάρκα, τζαμιά, σχολεία αλλά και δημόσιες πλατείες μετατράπηκαν σε καταφύγια, ενώ αρκετοί έστησαν σκηνές για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Δημοτικές και νομαρχιακές αρχές παρενέβησαν διανέμοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, την ώρα που οι σεισμολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Τουντζάι Ταϊμάζ έκανε λόγο για «πρόβα τζενεράλε», υποστηρίζοντας πως ο ισχυρός αυτός σεισμός δεν ήταν το μεγάλο γεγονός που φοβούνται οι επιστήμονες. Αντιθέτως, ο γεωφυσικός Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν εκτίμησε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός, άνω των 7 Ρίχτερ, ενδέχεται να συμβεί σε χρονικό ορίζοντα που ξεκινά από το 2045.
Σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές φωνές, ο καθηγητής Νατζί Γκιορούρ προειδοποίησε πως το πρόσφατο φαινόμενο ενδέχεται να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για έναν επερχόμενο ισχυρότερο σεισμό. Όπως τόνισε, η δραστηριότητα στο ρήγμα Κουμπουργκάζ ενισχύει την πίεση που συσσωρεύεται στην περιοχή του Μαρμαρά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού.
Στο μεταξύ, αρκετοί κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους και τη δεύτερη νύχτα, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να ενισχύουν τις υποδομές και να προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν βιώσει προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, όπως τον φονικό σεισμό του 2023.

Αρκετοί κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους και για δεύτερη νύχτα
Ο απεσταλμένος του ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Κώστας Νούσης, μετέδωσε πως η ελληνική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης. Έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για την Παρασκευή, με στόχο την οργάνωση σχεδίου δράσης και τον καθορισμό σημείων συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης.
Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού
Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η γεωδυναμική σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επιβάλλει επαγρύπνηση, χωρίς όμως να προκαλεί άμεσο πανικό.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις άμεσες συνέπειες για τη χώρα μας, εξηγώντας πως ο συγκεκριμένος σεισμός δεν ήταν ο μεγάλος που εδώ και χρόνια αναμένεται από το ρήγμα του Μαρμαρά. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα μόνο τμήμα του ρήγματος που έσπασε, ενώ όταν σημειωθεί η πλήρης ενεργοποίησή του, το μέγεθος της δόνησης ενδέχεται να φτάσει έως και τα 7,8 Ρίχτερ. Σε κάθε περίπτωση, ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους δεν θα περάσει απαρατήρητος ούτε στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρόσφατος σεισμός να ήταν τελικά ο κύριος, επισημαίνοντας ωστόσο πως η περιοχή είναι μαθηματικά καταδικασμένη να πληγεί κάποια στιγμή από έναν πολύ ισχυρό σεισμό. Η μεγάλη πρόκληση είναι η προετοιμασία και η πρόληψη.
Ο Κώστας Παπαζάχος πρόσθεσε μια πιο γεωγραφική διάσταση στην ανησυχία, υπενθυμίζοντας ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας εκτείνεται ως τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα έχει αυτόματα αντίκτυπο στον ελληνικό χώρο. Τα ρήγματα δεν σπάνε όλα μαζί, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ενεργοποίησης γειτονικών ζωνών.
Πιο προσεκτικός εμφανίστηκε ο Θανάσης Γκανάς από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συμβεί ο μεγάλος σεισμός που όλοι περιμένουν, τότε ναι, ενδέχεται να επηρεάσει και την Ελλάδα – όχι με άμεσο τρόπο, αλλά μέσω της μεταφοράς σεισμικής ενέργειας. Όπως εξήγησε, τα σεισμικά κύματα από μια τέτοια δόνηση μπορούν να “πιέσουν” γειτονικά, ώριμα ρήγματα στην Ελλάδα, προκαλώντας δευτερογενείς δονήσεις. Δεν είναι μια κατάσταση που προκαλεί πανικό, είναι όμως ένα φυσικό φαινόμενο που οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη στα σενάρια πρόβλεψης.
Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που περνά μόλις 20 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη – νότια των Πριγκηποννήσων – δεν έχει ενεργοποιηθεί από το 1766, κάτι που αυξάνει τους φόβους πως έχει συγκεντρώσει τεράστια ενέργεια. Εάν αυτό το τμήμα «σπάσει», το πλήγμα για την Πόλη θα είναι καταστροφικό και πιθανόν με επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης
Δολοφονία στο Χαλάνδρι: Εκτέλεσαν τον «Θαμνάκια» έξω από ιατρικό κέντρο – Είχε γλιτώσει το 2020
Κέντρο Θηλέων Πάτρας: Το έσκασαν ανήλικες με αναρρίχηση, «την ευθύνη έχουν οι Εισαγγελείς»
Παρουσιάστηκε στην Αστυνομία ο άνδρας που έδωσε την κροτίδα στον Αρη Μουγκοπέτρο, τι ισχυρίστηκε
Ρέντη: ΒΙΝΤΕΟ με τη θανατηφόρα παράρσυρση 12χρονης
Η ΕΙΝΑ απαντά στην 6η ΥΠΕ και τον Γεωργιάδη: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια»
Πάτρα: Το αρνί «βασάνισε» κι άλλη οικογένεια! Η ομαδική τροφική δηλητηρίαση είχε και συνέχεια
Σε νοσοκομείο της Πάτρας μετά από επίθεση με μαχαίρι Dj της Ναυπάκτου
Εθνική Οδός Πατρών-Πύργου προς ΒΙΠΕ: Θέλουν 2,5 ώρες να πάνε από…σπίτι δουλειά
Ρεύμα: Τα νέα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
Χωρίς δίπλωμα δικυκλιστής, θύμα τροχαίου δυστυχήματος στην Πάτρα
Αγρίνιο: Αστυνομικός πήγε να πετάξει… σκουπίδια, «πέταξαν» κρατούμενοι, πως πιάστηκαν
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News