Σοφία Πέττα: Μια Πατρινή ερευνήτρια στην κλινική ΜAYO
Σοφία Πέττα: Μια νεαρή επιστήμονας, γόνος της γνωστής οικογένειας, δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην ομάδα ενός ερευνητή με πατρινές ρίζες και σερβική καταγωγή, του δόκτορα Ανδρέα Τέρζτις.
Στα εργαστήρια της Mayo Clinic, στην Αμερική, εντοπίσαμε μία νεαρή Πατρινή, η οποία ασχολείται με την αναγεννητική ιατρική και ιδιαίτερα την αναγέννηση δέρματος και οστών.
Πρόκειται για την 24χρονη Σοφία Πέττα, κόρης του Παρασκευά Πέττα και της Ζωής Μπαβαρέζου.
Η Σοφία μεγάλωσε στην Πάτρα, αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στη βιοχημεία στο Λονδίνο.
Απέκτησε Bachelor degree Βιοχημείας από το Πανεπιστήμιο Westminster και συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με θέμα «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική». Ακολούθως εργάστηκε για ένα διάστημα στο Λονδίνο σε εταιρεία που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φαρμακευτικές εταιρείες και σήμερα ζει στη Μινεσότα και εργάζεται στη Mayo Clinic σαν ερευνήτρια στον τομέα της καρδιακής αναγεννητικής ιατρικής.
Αρχικά πείτε για την απόφασή σας να ασχοληθείτε με το αντικείμενο της αναγεννητικής. Τι ήταν αυτό που προσέλκυσε το ενδιαφέρον σας;
Η αναγεννητική ιατρική είναι ένας ραγδαία εξελισσόμενος κλάδος ο οποίος με βεβαιότητα θα συντελέσει στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.
Από τα χρόνια των προπτυχιακών σπουδών μου, μου κέντρισε το ενδιαφέρον το αντικείμενο της αναγεννητικής ιατρικής και ιδιαίτερα η έρευνα πάνω σε θέματα αναγέννησης δέρματος και οστών.
Ήταν κάτι στο οποίο κατάλαβα πως είχα κλίση και είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον. Αποφάσισα λοιπόν να εμβαθύνω περισσότερο με το μεταπτυχιακό μου και τώρα με την εργασία μου στη Mayo Clinic.
Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της επιστημονικής σας έρευνας και ποιος ο στόχος;
Το αντικείμενο της έρευνας που διεξάγουμε στην ομάδα του Dr. Τέρζιτς στην Mayo Clinic είναι η δημιουργία καρδιακών κυττάρων από βλαστοκύτταρα τα οποία προέρχονται από ινοβλάστες (δέρμα) ασθενών, οι οποίοι μπορεί να έχουν μια προδιάθεση σε καρδιακά προβλήματα π.χ. ανεπάρκεια.
Τα καρδιακά κύτταρα είναι μία από τις κατηγορίες κυττάρων τα οποία δεν μπορούν να αναγεννηθούν στον ίδιο βαθμό με άλλα κύτταρα του σώματος όπως το δέρμα η τα ηπατικά κύτταρα.
Επομένως κύριος στόχος της έρευνας μας είναι είτε η εύρεση θεραπείας είτε η δημιουργία κάποιου είδους πρόληψης για ασθενείς που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κίνδυνου όσον αφορά καρδιακά προβλήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην ερευνά μας είναι η καρδιακή υγεία με δεδομένο πως καρδιακές παθήσεις είναι ο Νο1 λόγος θανάτων στον κόσμο.
Επισκεφτήκατε και το ακρωτήρι του Κανάβεραλ απ’ όπου γίνεται η εκτόξευση των πυραύλων. Πείτε μας γι’ αυτή σας την εμπειρία.
Η ευκαιρία να επισκεφθώ και να δουλέψω στο πλαίσιο του πειράματος μας με τη Mayo Clinic, τις εγκαταστάσεις της Διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ στο ακρωτήρι Canaveral είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής που θα μου μείνει αξέχαστη.
Είναι ένας εξαιρετικός χώρος με εγκαταστάσεις ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και υποδομές που παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας σε διάφορα πεδία.
Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό, η NASA διεξάγει εδώ και πολλά χρόνια πειράματα με ζωντανούς οργανισμούς (κύτταρα και φυτά) στο πλαίσιο έρευνας για την πιθανότητα ζωής στο διάστημα.
Στο πείραμα για το οποίο επισκεφτήκαμε το ακρωτήρι Canaveral ο στόχος είναι όχι μόνο η αναζήτηση της γνώσης για το πώς αντιδρούν τα καρδιακά κύτταρα στο διάστημα αλλά κυρίως με ποιους τρόπους μπορούμε να αυξήσουμε την καρδιοπροστασία στους ανθρώπους στη Γη και στο διάστημα (λήγω του πιθανού αυξημένου στρες που μπορεί να δέχεται η καρδιά σε μια τόσο δύσκολη αποστολή).
Είναι σίγουρα μια εμπειρία που με κάνει να εκτιμώ την αξία, τις δυνατότητες της επιστήμης μου και τις ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί στη μέχρι σήμερα σύντομη καριέρα μου.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντάτε στο ερευνητικό σας έργο και τι αποτελεί για εσάς τη μεγαλύτερη πρόκληση;
Η έρευνα δεν είναι ένας εύκολος τομέας, περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες δουλειάς και δυστυχώς κάποιες φορές μπορεί να μην αποφέρει τους καρπούς που ελπίζει ο κάθε επιστήμονας. Δουλεύοντας με καινοτόμες και «άγνωστες» τεχνολογίες, οι οποίες λάβανε βραβεία Nobel τα τελευταία χρόνια, ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με αβεβαιότητα και άγνωστες μεταβλητές που είναι στόχος μας να τις ξεπεράσουμε και να βρούμε απαντήσεις.
Υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε όλα τα στάδια διεξαγωγής. Πολύ συχνά βρέθηκα αντιμέτωπη με θέματα που μου δημιούργησαν προσωπικά ερωτήματα και με οδήγησαν σε αναθεώρηση της στάσης μου απέναντι σε αυτό που συχνά αναφέρουμε ως ερευνητική νοοτροπία αλλά τελικά κάθε δυσκολία που ξεπέρασα με ενδυνάμωσε προσφέροντάς μου γνώση για την εξέλιξή μου ως ερευνήτρια.
Η Mayo clinic είναι ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο υπάρχει πολύ μεγάλη αίσθηση της ομάδας και της δύναμης μιας ομαδικής επιστημονικής δουλειάς.
Η συνολική έρευνα υπό την αιγίδα του Dr. Τέρζιτς είναι μια ομαδική προσπάθεια που περιλαμβάνει επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες σε κλινικό, ερευνητικό και επιδημιολογικό επίπεδο που όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και γενικότερα των ανθρώπων.
Όσον αφορά προκλήσεις του επαγγέλματος, καταλαβαίνετε ότι θα μπορούσα να αναφέρω αρκετές σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο της αναγεννητικής ιατρικής. Σε θεωρητικό επίπεδο όμως, η κυριότερη πρόκληση για μένα είναι να βρίσκομαι πάντοτε σε καινοτόμες έρευνες αιχμής, οι οποίες εκτός του επιστημονικού ενδιαφέροντος θα οδηγούν και σε μετρήσιμες εξελίξεις.
ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Μελλοντικά σκέφτεστε την επιστροφή σας στην Ελλάδα ή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσετε αυτό το έργο που έχετε ξεκινήσει;
Είχα την ευκαιρία και την επιθυμία να φύγω στο εξωτερικό να σπουδάσω εκεί από τα 18 μου. Είχα την τύχη από τα μαθητικά μου χρόνια ακόμη να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές θετικών επιστημών οι οποίοι μου έδωσαν πολύ καλά θεμέλια για την μετέπειτα πορεία μου.
Οι εξελίξεις στην επαγγελματική μου πορεία διαδέχτηκαν πολύ γρήγορα ή μια την άλλη και πραγματικά δεν μου έχουν αφήσει χρόνο να σκεφτώ αν θα ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα ή όχι. Οι ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί μέχρι τώρα είναι στο εξωτερικό, ιδιαιτέρα η προοπτική να δουλέψω στο καλύτερο νοσοκομείο στον κόσμο στην ομάδα του Dr. Τέρζιτς είναι μια από αυτές που δεν μπορούσα να πω όχι. Οι μέντορες που μας καθορίζουν, οι γέφυρες που δημιουργούνται και οι σχέσεις που αναπτύσσονται με τους συνεργάτες είναι στοιχεία που πάντοτε θα βρίσκονται μαζί μου σε κάθε επαγγελματικό βήμα μου. Η ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις και σαν χαρακτήρας είμαι ανοιχτή σε αυτές.
Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει μέσα στην επόμενη δεκαετία;
Δεν έχω σκεφτεί γιατί ο τομέας μου εξελίσσεται πραγματικά γρήγορα και το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ρευστό.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ήθελα να έχω εδραιωθεί επαγγελματικά στον τομέα μου έχοντας καταφέρει να συμμετάσχω σε επιτυχημένες ερευνητικές προσπάθειες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News