Στα Χανιά οι ηγέτες της Μεσογείου για τη σύνοδο της Med7

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας των μεσογειακών χωρών

Med7

Στην ενίσχυση της συνεργασίας των μεσογειακών χωρών για την «ασφαλή» οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Med7 που θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβρη στα Χανιά της Κρήτης.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, στρέφοντας το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νότιο «μέτωπό» της, να φέρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι των συζητήσεων τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου, «κωδικοποιημένες» σε μια συγκεκριμένη γεωπολιτική ατζέντα και θεματολογία.

Με την παρουσία και την εναρκτήρια ομιλία του άλλωστε σήμερα, στην Σύνοδο των Υπουργών που προετοιμάζουν την συνάντηση σε επίπεδο κορυφής του φθινοπώρου, αναδεικνύει το πολιτικό και συμβολικό βάρος που δίνει στην δέσμη πρωτοβουλιών από τους ηγέτες της Μεσογείου τους επόμενους μήνες- τόσο για την υπέρβαση της επιδημιολογικής κρίσης, όσο και για την ανάκαμψη της οικονομίας και της επανεκκίνησης του τουρισμού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς των 7 χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μάλτας) στήριξε την προοπτική να ενταχθούν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στα Χανιά, η Κροατία και η Σλοβενία, οι πρωθυπουργοί των οποίων απέστειλαν σχετική επιστολή.

Στο επίκεντρο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου μέσω του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και της εμβολιαστικής διαδικασίας που «τρέχει» σε όλες τις χώρες υπενθυμίζοντας ότι και οι 7+2 χώρες (με μεσογειακή ακτογραμμή) εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το «αποτύπωμα» του τουρισμού στην οικονομία. Υπογράμμισε επίσης το κοινό ενδιαφέρον των χωρών αυτών για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την επίλυση ζητημάτων στο πεδίο της μεταναστευτική πολιτικής και Ασύλου, ενώ έστειλε σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, εν όψει και του τετ-α-τετ που θα έχει την Δευτέρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επαναδιατύπωσε την ισχυρή δέσμευση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Έτσι, συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας δε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκινήσουν από αυτή την θέση».

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του διαλόγου

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν εν τω μεταξύ ότι η Υπουργική Σύνοδος των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών EUMED στο Καβούρι που άνοιξε με την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν η πρώτη κρατών μελών της ΕΕ στην Αθήνα με φυσική παρουσία, την επαύριον της πανδημίας. Ήταν δε βασική προτεραιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς η έλευση των Ευρωπαίων ομολόγων μετά από μήνες διαδικτυακών συνεργασιών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενεργούς στήριξης του διαλόγου για τις μείζονες πολιτικές της Ευρώπης.

Η θεματολογία της υπουργικής συνόδου στην Αθήνα, η οποία προέκυψε μετά από μήνες προεργασιών, εμπεριείχε τα ζητήματα κοινοτικής συνοχής, όπως ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εντός της ζώνης Σέγκεν, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η αξιοποίηση των ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η «διπλή» Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση σε συνδυασμό με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος αναδείχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της «κοινωνικής» Πορτογαλικής Προεδρίας.

Τα τρία «καυτά» γεωπολιτικά ζητήματα

Οι συζητήσεις περιέλαβαν και το γεωπολιτικό σκέλος, με τρία «καυτά» μέτωπα:

Το πρώτο είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων ενόψει της αναθεώρησης του Νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση,

Το δεύτερο είναι η ενίσχυση της πολιτικής Νότιας Γειτονίας,

και, τρίτον, βεβαίως η ρευστή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκική επιθετικότητα να προβληματίζει σαφώς όλους τους συμμετέχοντες.

Οι 7 Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μάλτας κατέληξαν τέλος σε ένα κείμενο συμπερασμάτων με 8+1 βασικούς άξονες που παραπέμπουν σε δράσεις και «μάχες» για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, την οικονομική ανάκαμψη και προοπτική, τη στήριξη της μεταβατικής διαδικασίας στη Λιβύη με κάλεσμα για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων κα.