Στα Δουνέικα γέμισε η παραλία της Αγ. Μαρίνας με σπάνιους καρπούς Posidonia oceanica
Αν και πολίτες που είδαν τους καρπούς έκαναν λόγο για ελιές, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική

Στην ακτή της Αγ. Μαρίνας Δουνεϊκων έκανε την εμφάνισή του ένα σπάνιο είδος καρπού που η παρουσία του οφείλεται στα σχετικά σπάνια «λιβάδια της Ποσειδωνίας».
Αν και πολίτες που είδαν τους καρπούς έκαναν λόγο για ελιές, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Πρόκειται για καρπούς Posidonia oceanica, δηλαδή της ωκεάνιας Ποσειδωνίας, ένα είδος που χαρακτηρίζεται ως αρκετά σπάνιο…
Η αυτοψία που έκανε στο χώρο το ilialive.gr φανέρωσε πως δεν πρόκεται για καρπούς ελιάς ή καρπούς φοίνικα.
Και φυσικά πως δεν πρόκειται για κάποιας μορφής περιβαλλοντικής υποβάθμισης…
Οι καρποί Posidonia oceanica έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μια αναζήτηση στην βιβλιογραφία, μπορεί να επιιβεβαιώσει τα παραπάνω…
Η ποσειδωνία η ωκεάνιος (Posidonia oceanica) είναι είδος θαλασσίου φανερογάμου (πρόκειται για ανώτερο φυτό και θαλάσσιο αγγειόσπερμο, αν και λαθασμένα συχνά το αποκαλούμε «φύκια») ενδημικό στη Μεσόγειο θάλασσα.
Σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.
Ο καρπός της διασπείρεται ελεύθερα, επιπλέει και είναι γνωστός στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας» (l’oliva di mare). Μπάλες ινώδους υλικού από το φύλλωμά της, γνωστές ως μπάλες του Ποσειδώνα[3], ξεβράζονται στις κοντινές ακτές.
Πρόκειται για είδος με ιδιαίτερα εκτεταμένη εξάπλωση στη Μεσόγειο και στις ακτές της Ελλάδας.
Η επιφάνεια της Μεσογείου που καλύπτουν οι λειμώνες της ανέρχεται στα 37.000 τ.χλμ., δηλαδή ποσοστό περίπου 1-2% της συνολικής της επιφάνειας. Ανήκει στις κοινωνίες μαλακού υποστρώματος με μέγιστο βάθος εξάπλωσης τα 50 μέτρα.
Το γένος Posidonia, σύμφωνα με κατάταξη σε πέντε χλωριδικά στοιχεία των taxa, ανήκει στα Κοσμοπολίτικα είδη, καθώς αναπτύσσεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.
Ως βιοτικοί δείκτες της ρύπανσης είναι είδη τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ένα ρύπο και δίνουν πληροφορίες για τη διαβάθμιση του ρύπου στο μέσο, με την απουσία του είδους στην κοινότητα, ακόμη και πριν τα αποτελέσματα της ρύπανσης γίνουν αντιληπτά σε μεγάλη κλίμακα.
Άρα η ύπαρξη του είδους Posidonia oceanica μάλλον υποδηλώνει πως τα νερά της περιοχής είναι πολύ καθαρά…
Σε παλιότερο video του ilialive.gr όπου καταγράφαμε αγαπημένες παραλίες της Ηλείας, μεταξύ αυτών και της Αγίας Μαρίνας Δουνείκων, στα εναέρια πλάνα φαίνεται ξεκάθαρα η ύπαρξη των λειβαδιών της Ποσειδωνίας στην περιοχή…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυτική Ελλάδα: Η δημογραφική κατάρρευση φαίνεται στα σχολεία – Λιγότερα κατά 40% τα πρωτάκια
Κρέστενα: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Πάτρα – Υπόθεση Κρεμλίδου: Στα δικαστήρια για διαρροή φωτογραφιών από Αστυνομικό
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News