Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ: Διαθέσιμη η παραίτηση Τσίπρα – Η αντίδραση των προεδρικών και ο ρόλος του Τσακαλώτου
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την παραίτησή του διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή, εάν κριθεί ό,τι αυτό είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ
Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στην Κουμουνδούρου και τα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο.
Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: H ώρα της «κρίσης» στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή – Τι θα πει ο Τσίπρας
Η παραίτηση Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει την παραίτησή του διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή, εάν κριθεί ό,τι αυτό είναι προς το συμφέρον του κόμματος. Ο ίδιος μάλιστα, το είπε ευθέως το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αλλά έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του πολλοί για να τον αποτρέψουν. Και συμφωνήθηκε ότι δε θα υπάρξουν διαδικασίες έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και όλα θα συζητηθούν αμέσως μετά. Προφανώς χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Αυτό το μετέφεραν στη στήλη ως «δεμένο». Σε ένα μήνα μπορεί να έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί. Οι εκλογές που έρχονται είναι φοβερά κρίσιμες για το κόμμα της αριστεράς.
Ο ρόλος Τσακαλώτου
Τι έγινε όμως χθες; Ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε να συνταχθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Το έκανε μόνος του ο Παπαδημούλης; Όπως έμαθα ο ευρωβουλευτής είναι σε ανοικτή γραμμή με τους «53» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον άνθρωπο που είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως πρέπει να μείνει έως το τέλος και να μην εγκαταλείψει τώρα την μάχη.
Η αντίδραση των προεδρικών
Η κίνηση Παπαδημούλη έμαθα ότι εξόργισε τους προεδρικούς και αμέσως υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ τους, κυρίως μεταξύ Χρήστου Σπίρτζη, Ρένας Δούρου και Νίκου Παππά με τους δυο τελευταίους να περνάνε στην αντεπίθεση και κυρίως το μήνυμά τους δεν ήταν τόσο στον Δημήτρης Παπαδημούλη, αλλά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους «53» ή ευρύτερα στην Ομπρέλα, την αριστερή τάση. Και αυτό διότι, με την κίνησή του ο Παπαδημούλης έβαζε στο κάδρο της επόμενης μέρας τρία πρόσωπα από το μη προεδρικό σύστημα που πρέπει να παίξουν για την ηγεσία.
Και η δήλωση της πρώην περιφερειάρχη Αττικής ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την αριστερή τάση, αφού χαρακτήρισε τις δηλώσεις Παπαδημούλη, ως αηδιαστικές. Η φράση κλειδί όμως που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση εσωκομματική για την επόμενη μέρα, ήταν η φράση της: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Το ίδιο έπραξε και ο Ν. Παππάς που είπε προς τον Δ. Παπαδημούλη, ότι «ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».
Η στρατηγική των «53» και η Κεντρική Επιτροπή
Η κίνηση των «53» είναι σαφής και δείχνει ότι μετά τις εκλογές θα θέσει σαφώς θέμα ηγεσίας. Ήδη σε αυτή την λογική κινήθηκαν και άλλα στελέχη της συγκεκριμένης τάσης, όπως ο Ανδρέας Ξανθός που είπε ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν και άλλες δηλώσεις. Αν και γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα στόματα, τουλάχιστον έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα γίνει αναλυτική συζήτηση, αλλά έως αργά χθες το βράδυ γινόταν προσπάθεια να μην εμφανιστεί διχασμένο το κόμμα και να δώσει το μήνυμα πως πάει ενωμένο έως τις εκλογές, αν και κυριαρχούν φράσεις, όπως του Στέλιου Κούλογλου, πως τις περισσότερες ευθύνες έχει ο Αλέξης Τσίπρας για την ήττα.
Η επόμενη μέρα
Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι τι θα γίνει με το μέλλον του ΑλέξηΤσίπρα. Αυτό που έμαθα και έχει πολλές πιθανότητες ως σενάριο, είναι το εξής: Αλλαγή προέδρου του κόμματος, σε διαδικασίες που ξεκινούν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και συνοδεύεται από αλλαγές προσώπων και πολιτικής που θα προωθηθούν από τη νέα ηγεσία. Ποια ονόματα είναι στην μαρκίζα για την επόμενη μέρα; Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης. Πάντως για την ιστορία το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εκλογή από τη βάση, δηλαδή και από τα τωρινά μέλη αλλά και τους φίλους που θα παρουσιαστούν την ημέρα της ψηφοφορίας.
Στο βορρά η ΝΔ
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ θα δώσει μεγάλο βάρος έως τις εκλογές στο βορρά και κυρίως στην Μακεδονία, όπου τα ποσοστά της δεν ήταν αυτά που περίμενε και εκεί θα γίνει προσπάθεια να συμπιεστεί η Ελληνική Λύση και το κόμμα Νίκη. Εκεί θα παίξουν ρόλο και πρόσωπα που έχουν μεγάλη επιρροή σε σκληρούς δεξιούς, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης.
Οι πασοκογενείς νίκησαν
Και επειδή σας είπα για την κίνηση στο βορρά από τους σκληρούς δεξιούς, στο εσωτερικό του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη που από χθες έχει φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σήμερα θα εγκατασταθεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, γίνεται μεγάλη συζήτηση για την μεγάλη επιτυχία των πασοκογενών. Οι περισσότεροι κέρδισαν κατά κράτος και πέτυχαν μεγάλες νίκες, επιβεβαιώνοντας την στρατηγική του Μητσοτάκη για το άνοιγμα στο κέντρο, όπως πχ. με τους Κυριάκο Πιερρακάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο. Και στους τρεις έμαθα ότι τηλεφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τους συγχαρεί.
Πηγή: newsbeast.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News