Στουρνάρας: Αβεβαιότητες για την οικονομία, σήμα κινδύνου για Δικαιοσύνη και ανταγωνιστικότητα

Διατηρώντας την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2025, η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει παράλληλα τους κινδύνους από το διεθνές περιβάλλον, αλλά και τις εσωτερικές αδυναμίες της χώρας. Σημαντικές επισημάνσεις για τη Δικαιοσύνη, την ανταγωνιστικότητα και την ανάγκη θεσμικής εμπιστοσύνης.

Γιάννης Στουρνάρας

Αβεβαιότητα και δυνητικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία από ένα πιθανό γενικευμένο εμπορικό πόλεμο μετά την ανακοίνωση δασμών από τις ΗΠΑ, επισημαίνει η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Παρά το διεθνές κλίμα, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης παραμένει στο 2,3% για το 2025, ποσοστό υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει ο διοικητής, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις λόγω της μικρής εμπορικής της έκθεσης στις ΗΠΑ, αλλά οι έμμεσες επιπτώσεις από επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να πλήξουν τη ζήτηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, επηρεάζοντας την αναπτυξιακή προοπτική. Ταυτόχρονα, η αυξημένη διεθνής αβεβαιότητα λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, καθώς εντείνει το ρίσκο και τη διστακτικότητα των επιχειρήσεων.

Απαντώντας στις προκλήσεις, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, προσέλκυση επενδύσεων και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με στόχο ένα βιώσιμο και διαφοροποιημένο παραγωγικό μοντέλο που θα ενισχύει την καινοτομία και την παραγωγικότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Δικαιοσύνη, με τον Διοικητή να αναγνωρίζει μεν πρόοδο, αλλά να σημειώνει ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει χαμηλή σε ευρωπαϊκά συγκριτικά πλαίσια, όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ταχύτητα απονομής και την προβλεψιμότητα των νόμων. Πρόκειται –όπως αναφέρει– για έναν καθοριστικό παράγοντα εμπιστοσύνης και μακροχρόνιας σταθερότητας.

Αρνητικό είναι και το αποτύπωμα στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας. Παρά την πρόοδο προηγούμενων ετών, το 2024 σημειώθηκε ελαφρά επιδείνωση, λόγω της ανατίμησης του ευρώ και των διαφορετικών ρυθμών αύξησης μισθών και παραγωγικότητας στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στους σύνθετους δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα παραμένει στάσιμη, με υστέρηση σε τομείς όπως η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι παραγωγικές επενδύσεις.

Αρνητική μεταβολή παρουσιάζει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να διευρύνεται στο 6,4% του ΑΕΠ, σηματοδοτώντας περαιτέρω δομικές προκλήσεις για τη θέση της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Πιο θετική εικόνα παρουσιάζεται στο τραπεζικό σύστημα, με βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συστημικές τράπεζες επιστρέφουν στη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ενώ η συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής και οι αυξήσεις κεφαλαίου των μικρότερων τραπεζών δημιουργούν έναν “πέμπτο πόλο” στον τραπεζικό ανταγωνισμό, διευρύνοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενική απεργία σήμερα Τετάρτη: Ποιοι κατεβάζουν ρολά, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Αχαΐα: Δύο συλλήψεις για εμπρησμό σε μίνι μάρκετ στο Λάππα, τι βρήκε η Aστυνομία ΦΩΤΟ

Πάτρα – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τα δευτερόλεπτα που σώζουν ζωές ΦΩΤΟ

Άστατος και σήμερα Τετάρτη ο καιρός: Πότε επιστρέφει η ανοιξιάτικη διάθεση, η πρόγνωση για την Πάτρα

Κλιμάκωση στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο: Δασμοί-σοκ από τον Τραμπ σε 60 χώρες, ρεκόρ 104% για κινεζικά προϊόντα

Τραγωδία στην Εύβοια: Πυροβόλησε πισώπλατα τον άνδρα που απέκτησε το σπίτι του και αυτοκτόνησε

Καμίνια: Σοβαρό τροχαίο, αυτοκίνητο σε …μάντρα!

Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας: Τραυματίας και συνοδός επιτέθηκαν σε γιατρό και νοσηλεύτρια

Πάτρα – Αγγελος Ρέζος: Χάθηκε ένας καινοτόμος και οραματιστής, σήμερα η κηδεία του

Πάσχα 2025: «Φωτιά» οι τιμές των σοκολατένιων αυγών, ανησυχία για τον οβελία