Πάτρα – Στρούμπειο: Το σχολείο με ιστορία από το 1883
Το Στρούμπειο ή αλλιώς 2ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης μας. Βρίσκεται στην ίδια θέση, στην οδό Μαιζώνος 26, εδώ και 130 περίπου χρόνια, είτε σαν ωραίο νεοκλασικό κτίριο αρχικά είτε σαν ένα σύγχρονο διδακτήριο αργότερα.
Συνδεδεμένο με την Πάτρα
Λόγω της θέσης του ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς και συνάντησης για όλους τους Πατρινούς, κάτι που θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε στο σημερινό ένθετο.
Στις σελίδες που ακολουθούν θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και θα πληροφορηθούμε τους ιδρυτές του Στρουμπείου, θα μάθουμε άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, όπως η αδελφοποίηση του σχολείου με το 5ο Δημοτικό της πόλης Λα Σερένα της Χιλής στις 19 Φεβρουάριου 1969, ενώ θα δούμε και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο να θυμάται τα χρόνια που καθόταν στα μαθητικά θρανία…
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δυο σελίδες με φωτογραφίες από παλιές τάξεις του Στρουμπείου, εκεί όπου ενδεχομένως να αναγνωρίσετε γνώριμα πρόσωπα. Αλλωστε, όπως προείπαμε: Το Στρούμπειο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Πάτρας.
Πολλοί απόφοιτοι του σχολείου είχαν και έχουν ενεργό ρόλο στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου μας, ενώ και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Στρουμπείου είναι δραστήριος, έχει πρωτότυπες ιδέες και είναι πάντα αρωγός στην εύρυθμη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος.
Ιστορικό σχολείο
«Το Στρούμπειο, που οφείλει το όνομά του στον ηπειρώτη ευεργέτη Γεώργιο Στρούμπο, είναι ένα σχολείο ιστορικό, γνωστό και πολύ αγαπητό στους Πατρινούς. Λίγοι γνωρίζουν πως είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, όλοι το ονομάζουν απλά Στρούμπειο. Βρίσκεται στην ίδια θέση 130 χρόνια περίπου, είτε σαν ωραίο νεοκλασικό κτίριο αρχικά είτε σαν ένα σύγχρονο διδακτήριο αργότερα. Λόγω της θέσης του ήταν και είναι σημείο αναφοράς, σημείο συνάντησης για εμάς τους Πατρινούς.
Ενα ξεχωριστό και ιδιαίτερο γνώρισμα ή χάρισμά του θα έλεγα, είναι ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σχολικό κτίριο. Αγία Αικατερίνη και Στρούμπειο συμβαδίζουν στο βάθος των δεκαετιών. Στον ιερό ναό υπάρχει υπέροχο τέμπλο αλλά και παλαιές εικόνες, που ανάμεσά τους δεσπόζει η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, προστάτιδας των μαθητών του σχολείου.
Το Στρούμπειο σήμερα λειτουργεί ως Ολοήμερο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο. Διδάσκουν 26 εκπαιδευτικοί και λειτουργούν 12 τμήματα. Υλοποιούνται προγράμματα Αγωγής Υγείας, Κυκλοφοριακής Αγωγής, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πολιτιστικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, σε ιστορικούς τόπους, σε τοπικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Οι μαθητές μας παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, παίρνουν μέρος σε σχολικούς αγώνες αλλά και διοργανώσεις διαφόρων φορέων (Α/θμια Εκπ/ση, Περιφερειακή Δ/νση, Πανεπιστήμιο, Δήμος κ.λπ.). Διοργανώνονται ωραίες και ξεχωριστές σχολικές γιορτές, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αφιερώματα (ασφαλές διαδίκτυο, Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ρατσισμός, σχολική βία κ.λπ.), τηλεδιασκέψεις με άλλα σχολεία, συμμετοχές σε συνέδρια με ανακοινώσεις ή δρώμενα των μαθητών μας. Να σημειώσω πως το σχολείο διαθέτει μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων με σκηνή και παρασκήνια πράγμα που διευκολύνει επιτυχημένες διοργανώσεις. Δίνονται διαλέξεις στον χώρο του σχολείου από ειδικούς επιστήμονες με θέματα που ενδιαφέρουν.
Η καταγωγή
Η αρχοντική οικογένεια Στρούμπου είχε καταγωγή από το Κουκούλι της Ηπείρου και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα το 1830, αναπτύσσοντας πλούσια επαγγελματική και κοινωνική δράση. Ο Γεώργιος Στρούμπος θεμελίωσε το 1859 στην Πάτρα το Αχαϊκό Παρθεναγωγείο, το οποίο ολοκλήρωσε ο ανιψιός του Γιώργος και ο γιος του Κωνσταντίνος το 1881. Ετσι ξεκίνησε η ιστορία του Στρουμπείου.
Γενάρχης ήταν ο Κωνσταντής Στρούμπος, ο οποίος είχε δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Γεώργιο. Ηταν εύπορη οικογένεια εμπόρων με καταστήματα στα Ιωάννινα. Εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα το 1830 και οι ευεργεσίες τους προς την αχαϊκή πρωτεύουσα, αλλά και τη γενέτειρά τους, το Κουκούλι, ήταν σημαντικές.
Τα παιδιά του Στέφανου, Δημήτριος και Πέτρος Στρούμπος σπούδασαν στην Ιόνιο Ακαδημία και ήταν οι πρώτοι υπότροφοι του Καποδίστρια στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές. Εγιναν καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Δημήτριος της Φυσικής και ο Πέτρος του Δικαίου.
Η προστάτιδα Αγία Αικατερίνη
Η 25η Νοεμβρίου είναι κάθε χρόνο μια ξεχωριστή ημέρα για το Στρούμπειο. Εκείνη την ημέρα εορτάζει η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη και ο ομώνυμος ναός που βρίσκεται μέσα στο σχολικό συγκρότημα γεμίζει ασφυχτικά από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.
Μάλιστα, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις εκείνων των ημερών συνοδεύονται συνήθως και από πολιτιστικές και φιλανθρωπικές δράσεις ή ομιλίες.
Φιλοτελική έκθεση
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια, στο Στρούμπειο είχε γίνει και φιλοτελική έκθεση, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το αναμνηστικό εταιρικό φύλλο γραμματοσήμων που εξέδωσε για πρώτη φορά το σχολείο.
Το φύλλο αυτό φέρει 5 διαφορετικά γραμματόσημα, που απεικονίζουν την εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, τον ευεργέτη Γεώργιο Στρούμπο, την γκραβούρα της παλιάς εισόδου του Στρουμπείου και μια παλιά και μια νέα φωτογραφία του σχολείου.
Η αδελφοποίηση
Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Χιλή, Γαβριήλ Μουστάκης, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αδελφοποιηθούν το 2° Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Στρούμπειο) και το 5° Δημοτικό Σχολείο της πόλης Λα Σερένα της Χιλής. Μάλιστα, το σχολείο της μακρινής πόλης είχε το όνομα «Ελλάς». Η προετοιμασία για την αδελφοποίηση περιλάμβανε ανταλλαγή θερμών επιστολών και αναμνηστικών δώρων (κυρίως χειροτεχνήματα των μικρών μαθητών) και διοργάνωση γιορτών στα σχολεία της Πάτρας και της Λα Σερένα.
Πώς, όμως, προέκυψε το ενδιαφέρον του Γ. Μουστάκη για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων; Και γιατί επέλεξε να προτείνει την αδελφοποίηση σε σχολείο της Πάτρας; «Επέρασα στας Πάτρας όλα μου τα μαθητικά χρόνια και εκεί ετελείωσα το Γυμνάσιον και έφυγα για το Πανεπιστήμιον των Αθηνών. Στην οδόν Αγίου Ανδρέου επί πολλά χρόνια είχεν ο πατέρας μου εμπορικόν κατάστημα, προσφιλείς αναμνήσεις συνοδεύουν το όνομα της πόλεώς σας και η αγάπη μου γι’ αυτήν είναι πάντα ζωηρή…», γράφει ο ίδιος σε επιστολή του προς τις αρχές της πόλης (Δεκέμβριος 1967).
– Από τις “Επιλογές” της 2 Μαΐου 2015
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News