Συναγερμός στην Κροατία για τον αφθώδη πυρετό

Κίνδυνος εξάπλωσης από Ουγγαρία και Σλοβακία. Η ασθένεια, που απειλεί τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τους χοίρους, πλησιάζει τα σύνορα της Κροατίας.

Κροατία

Η Κροατία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του αφθώδους πυρετού, με τους αγρότες να ανησυχούν για την εξάπλωση της ζωονόσου από γειτονικές χώρες. Η ασθένεια, που απειλεί τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τους χοίρους, πλησιάζει τα σύνορα της Κροατίας, ενώ οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τη μετάδοση με αυστηρά μέτρα και εντατικοποιημένους ελέγχους.

Ανησυχία και φόβοι επικρατούν στους κτηνοτρόφους, καθώς η εμφάνιση της νόσου σε γειτονικές χώρες ενδέχεται να προκαλέσει μαζικές απώλειες στον τομέα της κτηνοτροφίας. Οι αρχές σε χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Εσθονία έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κλειστών συνόρων και εντατικοποιημένων ελέγχων, για να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Κροατίας, David Vlajčić, δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την είσοδο της νόσου στην Κροατία. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι κτηνοτρόφοι παραμένουν ανήσυχοι και επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται πως η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσω της μετακίνησης ζώων ή ακόμα και του αέρα και του ανέμου.

Ο Antonio Kerovec, κτηνοτρόφος από την περιοχή της Σλαβονίας, δήλωσε ότι ήδη έχουν διακοπεί οι εισαγωγές ζώων, όπως μοσχάρια και βοοειδή, αλλά και ζωοτροφών, ως μέτρο προστασίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα και πρότεινε το κλείσιμο των συνόρων με τις δυτικές χώρες για να προστατευθεί η χώρα από την εξάπλωση της νόσου. Ωστόσο, η πιθανότητα του ανέμου να μεταφέρει τον ιό αποτελεί μια πραγματική πρόκληση.

Η σοβαρότητα της κατάστασης τονίζεται από τον Andrija Stjepanek, ο οποίος δήλωσε πως, αν η ασθένεια φτάσει στην Κροατία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, καθώς θα απαιτούνταν μαζικές σφαγές ζώων για να περιοριστεί η εξάπλωση. “Είναι όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων – αν φτάσει, όλα τελειώνουν. Θα πρέπει να καταστραφεί το κοπάδι και ποιος θα μας αποζημιώσει;” αναρωτήθηκε.

Στη Σλοβακία, η κατάσταση έχει ήδη γίνει σοβαρή, καθώς οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Μαρτίου μετά την εμφάνιση τριών κρουσμάτων σε εκτροφεία βοοειδών. Ο αριθμός των προσβεβλημένων εγκαταστάσεων αυξήθηκε σε έξι, ενώ νέα εστία εντοπίστηκε στην Ουγγαρία, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Μπρατισλάβα. Ως αποτέλεσμα, οι αρχές της Σλοβακίας έχουν επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώων και φορτηγών, ενώ η Αυστρία και η Τσεχία συντονίζουν επίσης προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού.

Αν και ο αφθώδης πυρετός σπάνια επηρεάζει τον άνθρωπο, η παρουσία του απαιτεί αυστηρά μέτρα καραντίνας, μαζικές σφαγές και απολύμανση των χώρων εκτροφής, δημιουργώντας τεράστια οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους. Επιπλέον, τα έξοδα για την καταπολέμηση της νόσου συχνά δεν καλύπτονται πλήρως από τις κρατικές αποζημιώσεις, αυξάνοντας τις ανησυχίες των αγροτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του τομέα τους.

Η κατάσταση στην Κροατία παραμένει κρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες αρχές καλούνται να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας, να ελέγξουν τις μετακινήσεις ζώων και να καθησυχάσουν τον αγροτικό πληθυσμό που αισθάνεται αβοήθητος και εκτεθειμένος στην επικείμενη απειλή.

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Από τον παγετό στη ζέστη, πού θα βρέχει σήμερα – Ανοιξιάτικο το σκηνικό τη Μεγάλη Εβδομάδα

Aπό σήμερα Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, οι αλλαγές και παραδείγματα

Αγορά Αχαΐας: Λίγα και ακριβά τα αρνιά φέτος – Τι λένε κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι

Πάσχα 2025: Ξεκινά το εορταστικό ωράριο, πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα

Δώρο Πάσχα 2025: Πότε πληρώνεται και τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε περίπτωση μη καταβολής

Ενας νεκρός και 5 τραυματίες σε τροχαίο στην Εύβοια ΦΩΤΟ