«Συνεταιριστική» ψήφος στους αγρότες – Στην «Π» οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών της Αχαΐας
Στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» μιλούν οι πρόεδροι των Συνεταιρισμκών της Αχαΐας, με έμφαση σε σταφίδα, ελαιόλαδο, οίνους και γάλα: «Αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές σε λίγα χρόνια θα τρώμε μόνο εισαγόμενα προϊόντα»
Τι λένε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί για τον πανελλήνιο ξεσηκωμό των αγροτών που είναι επί της ουσίας οι άμεσοι συνεργάτες στην «αλυσίδα» της παραγωγής προς την κατανάλωση; Συμφωνούν; Είναι στο πλευρό της ή όχι;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες δεξιά και αριστερά και η «Πελοπόννησος», θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, έκανε ρεπορτάζ.
Προκειμένου να αναδείξει τον πολύπλευρο ρόλο των αγροτών στην Αχαΐα, χθες επικοινώνησε με τις διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών σε Πάτρα, Αίγιο και Καλάβρυτα, οι οποίοι διαπιστώνουμε ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλο Σατολιά, τον πρόεδρο της Παναιγαλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Θανάση Σωτηρόπουλο, και τον πρόεδρο του Αμπελουργικού-Αγροτικού Συνεταιρισμού Πατρών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους τρεις ήταν κοινά:
Πόσα μέλη αριθμεί ο κάθε συνεταιρισμός και ποιο είναι το σχόλιό σας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αχαΐα;
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
1. «Ο συνεταιρισμός Καλαβρύτων έχει συνολικά μέλη 1.200 παραγωγούς».
2: «Μας ανησυχεί πολύ όλο αυτό που γίνεται για το αύριο και είναι δίκαιες οι διαμαρτυρίες των αγροτών. Κυρίως η αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και οι μειωμένες τιμές που πωλούν οι παραγωγοί. Το τελευταίο είναι απόρροια των μη σοβαρών ελέγχων από το κράτος, αν και τελευταία βλέπουμε ότι πάει να αλλάξει αυτό. Πρέπει με ειρηνικό τρόπο να συζητηθούν λύσεις και να γίνει διάλογος ανάμεσα σε αγρότες και την Πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί το αύριο του πρωτογενούς τομέα και να υπάρχει κίνητρο για τους νέους αγρότες. Αλλιώς, η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη».
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
1. «Τα μέλη του συνεταιρισμού μας είναι περίπου 6.000».
2. «Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, τα αιτήματά τους είναι δίκαια και, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, τα γενικά αιτήματα που έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο και το ενεργειακό κόστος για την παραγωγή, είναι σωστά. Από εκεί και πέρα, σε κάθε περιοχή υπάρχουν επί μέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα στην Αιγιαλεία με την ακαρπία της ελιάς εξαιτίας της οποίας έχει μειωθεί πολύ η παραγωγή και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αλλο κομμάτι που αφορά την περιοχή μας είναι ότι πολλοί, λόγω των χαμηλών τιμών της σταφίδας τα τελευταία χρόνια, έχουν αποφασίσει να μην την καλλιεργήσουν και στρέφονται σε άλλα προϊόντα, χωρίς να γνωρίζουν αν το ρίσκο θα έχει απόδοση».
ΠΑΤΡΑ
1.«Τα τακτικά μέλη είναι περίπου 150».
2.«Κι εγώ αγρότης είμαι και η γνώμη μου είναι ότι έχουν δίκιο γιατί το κόστος παραγωγής είναι πραγματικά τεράστιο. Πρέπει κάτι να γίνει από την κυβέρνηση για να μειωθεί, γιατί αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές, τότε φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα τρώμε μόνο εισαγόμενα προϊόντα και αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα. Δυστυχώς, πρόσφατα, ταξίδεψα στη Θεσσαλονίκη και πολλά χωράφια είναι ακαλλιέργητα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα να τα καλλιεργήσουν».
Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Mε τις κινητοποιήσεις των αγροτών και στην Αχαΐα να έχουν ανεβάσει «στροφές», η «Πελοπόννησος», θέλοντας να δείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος, επιχειρεί να κάνει μια «ακτινογραφία» των δεδομένων του αγροτικού κόσμου στην περιοχή μας.
Πόσα μέλη είναι οι επίσημοι αγρότες στην Αχαΐα; Ποια είναι τα κυριότερα προϊόντα που βγάζουμε;
Για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με τέσσερις προέδρους αγροτικών συλλόγων και τους καταθέσαμε τα δύο παραπάνω ερωτήματα, ώστε να έχουμε όλοι ένα δείγμα για το πόσο σημαντικό είναι για την Αχαΐα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομική εξέλιξη του τόπου.
Η πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου Αθηνά Ηλιοπούλου, τόνισε: «Τα μέλη μας είναι περίπου 470 και το 80% είναι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παράγουν κρέας και γάλα. Το άλλο 20% ασχολείται κυρίως με αμπέλια και λάδι, τα οποία παράγουμε».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, σημείωσε: «Συνολικά τα μέλη είναι 300 σε όλη τη Δυτική Αχαΐα και παράγουμε προϊόντα όλων των ειδών. Από οπωροκηπευτικά, πατάτες, φράουλες, αμπέλια, λάδι και το επίσης σημαντικό είναι ότι καλλιεργούμε τα χωράφια μας 12 μήνες τον χρόνο».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας Αλέκος Θανόπουλος, υπογράμμισε: «Τα ενεργά μέλη που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ξεπερνούν τα 120 και σε ό,τι αφορά τα προϊόντα αυτά είναι τα σταφύλια, τα οποία χρησιμοποιούνται για οινοποιία, το λάδι, αλλά και σε έναν σημαντικό βαθμό η κτηνοτροφία».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, είπε: «Ο Σύλλογός μας αριθμεί περίπου 140 ενεργά μέλη και τα βασικά προϊόντα που παράγουμε στην Αιγιάλεια είναι η σταφίδα, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τα πορτοκάλι και τα σταφύλια. Είναι μεγάλη η γκάμα των προϊόντων μας και είναι μεγάλη η ανάγκη να στηριχτούμε από την Πολιτεία, γιατί αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα».
Ενα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο είναι και τα νούμερα της οικονομικής ζημιάς από λάδι και σταφίδα, μόνο για τους αγρότες της Αιγιάλειας αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News