ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνονται τα στελέχη που ζητούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τι λέει ο Κασσελάκης

Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ξεκίνησε λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα από το αναμενόμενο ξεκίνησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Γεγονός λογικό, αν αναλογιστεί κανείς την απώλεια σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων και την διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ που περιορίστηκε σε κάτι παραπάνω από δύο μονάδες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έλεγε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ότι επιθυμεί να είναι «καθαρά δεύτερος», ωστόσο αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη απόλυτα.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για την ανάγκη σύγκλισης και συζήτησης των προοδευτικών δυνάμεων ήδη από το βράδυ της Κυριακής, ενώ εχτές υπήρξε νέος γύρος παρεμβάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα με νέες προσθήκες στελεχών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού.

Παππάς υπέρ σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Νίκος Παππάς, ισχυρό στέλεχος της Κουμουνδούρου που κατά το τελευταίο συνέδριο εμφανίστηκε να κρατά αποστάσεις από τους χειρισμούς Κασσελάκη στο εσωκομματικό τοπίο. Σε ερώτηση (Parapolitika FM) εάν ο ίδιος προκρίνει να καθίσουν στο τραπέζι οι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, απάντησε πως θα πρότεινε «μία συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το κόμμα του «επειδή είναι το δεύτερο κόμμα έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι». Κάλεσε δε τις ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων να καταλάβουν ότι «πρέπει να μπει ένα τέρμα σε έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης».

Ο Νίκος Παππάς συμπεριλαμβάνει μεν στο σκεπτικό του την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εμφανίστηκε λάβρος κατά των πρώην συντρόφων του, που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά. «Υπό το φως του εκλογικού αποτελέσματος θεωρώ ότι η πράξη διακράτησης αυτών των εδρών είναι συμβατή με μια τεράστια πολιτική απαξία» είπε.

Τεμπονέρας – Κοτσακάς θέλουν οργανωμένο διάλογο
Ακόμα πιο τολμηρά τοποθετήθηκαν όμως οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς, ζητώντας μάλιστα να πραγματοποιηθεί άμεσα οργανωμένος διάλογος και σύμπραξη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου πρότειναν να συγκροτηθεί «συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές», στο οποίο να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και κινημάτων.

Στόχος αυτού του συντονιστικού οργάνου θα είναι να διεξάγει «διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας», ενώ τάχθηκαν και κατά της πραγματοποίησης καταστατικού συνεδρίου που έχει προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης. «Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Απορρίπτει ο Κασσελάκης την συνεργασία

Η άποψη υπέρ της συνεργασίας των σχηματισμών του προοδευτικού χώρου έχει και άλλους υποστηρικτές εντός ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη όπως τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Χρήστο Σπίρτζη να έχουν τοποθετηθεί ήδη δημοσίως θετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για την μεθοδολογία και τη διαδικασία των διεργασιών, ενώ έμπειρα στελέχη επιθυμούν να προσεγγίσουν τα πράγματα με νηφαλιότητα.

Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ως αιτία της στάσης τους την εσωστρέφεια που ήδη εμφανίζεται στην Χαριλάου Τρικούπη. Όπως λένε, δεν επιθυμούν να επικρατήσει αντίστοιχη κατάσταση στην Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιρρεπής στις διχαστικές και διαλυτικές εσωκομματικές διαδικασίες.

Η πλευρά Κασσελάκη πάντως φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Κορυφαία στελέχη δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, που είπε πως «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση», δίνοντας το στίγμα πως θα επιδιώξει την αυτονομία του κόμματός του.

 

Πηγή: ethnos.gr