Τα σενάρια τερματισμού της σύρραξης
Του Παναγή Παναγιωτόπουλου, Οικονομολόγος-διεθνολόγος.
Το 2022 έφυγε, ο πόλεμος για την ελευθερία παραμένει. Είναι ξεκάθαρο πως οι Ουκρανοί όσο συνεχίζουν να απολαμβάνουν την οικονομοτεχνική στήριξη της Δύσης θα πολεμάνε. Και πολεμάνε σκληρά, με ό,τι έχουν.
Η ουκρανική επιχειρησιακή αντίληψη του πολέμου έχει αλλάξει δραματικά. Πλέον οι Ουκρανοί δεν περιορίζονται σε αμυντικές λογικές αλλά δημιουργούν πλήγματα.
Με τελευταίο αυτό που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μακιίφκα, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ.
Πλήγμα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 80 Ρώσων στρατιωτών και εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον αμφιβόλου ποιότητας στρατηγικό σχεδιασμό των Ρώσων. Είναι ξεκάθαρο πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει άμεσα αλλά αντίθετα έχει ήδη πάρει την μορφή μακροχρόνιας σύρραξης.
Τα σενάρια που προτάθηκαν στο Κίεβο, κατά την επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίφτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Για τον Ουκρανό πρόεδρο, το μόνο βιώσιμο σενάριο για τον τερματισμό του πολέμου είναι η ήττα της Ρωσίας τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο στο πεδίο της μάχης.
Ο πόλεμος θα τελειώσει είτε με τον Πούτιν ηττημένο είτε εάν η Δύση αποφασίσει πως πλέον τα συμφέροντα της διαφοροποιούνται από αυτά του Κίεβου, γεγονός που στην παρούσα στιγμή φαντάζει μη ρεαλιστικό αν συνυπολογιστεί πως ο νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας δεσμεύτηκε για παράταση της στρατιωτικής βοήθειας και πως η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει αμείωτη.
Το πρώτο από τα τρία σενάρια που τέθηκαν επί τάπητος προβλέπει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας και την δημιουργία μιας ειδικής φόρμουλας επικοινωνίας μεταξύ Κιέβου-Ουάσιγκτον-Μόσχας.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές που κατελήφθησαν μετά την ημέρα που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή και την επιστροφή στο προηγούμενο »status quo». Γεγονός που μεταφράζεται σε διατήρηση της Κριμαίας και μέρους του Ντονμπάς υπό τον ρώσικο έλεγχο.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει την αποχώρηση του Ρωσικού παράγοντα από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και επίλυση του ζητήματος της Κριμαίας και ίσως και του Ντονμπάς μέσω διαπραγματεύσεων.
Είναι φανερό πως όσο η επίσημη ρητορική της Μόσχας δεν αναγνωρίζει τα εθνικά-κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας τόσο ο πρόεδρος Ζελένσκι θα επιμένει στο πρώτο σενάριο που περιλαμβάνει την ολοκληρωτική νίκη του Ουκρανικού στρατού και την παντελή απουσία διαπραγματεύσεων.
Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρόεδρος εφόσον ακόμα δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει στρατιωτικά την θέση του επιμένει στο αφήγημα περί από-ναζιστικοποίησης της Ουκρανίας οδηγώντας τις εξελίξεις σε πολιτικό αδιέξοδο αναδεικνύοντας για μια ακόμη φόρα την ένοπλή σύρραξη ως μέλος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Με την Ουκρανία λοιπόν!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News