Τασούλας από το βήμα του Economist: Η Ελλάδα, φάρος σταθερότητας σε έναν κόσμο αβεβαιότητας

Με ισχυρά μηνύματα για τη θέση της Ελλάδας στον ταραγμένο διεθνή χάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας κήρυξε την έναρξη της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενότητας, στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και αταλάντευτης προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο.

τασούλας-βουλή

«Η Ελλάδα παραμένει ένας φάρος σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Αξιόπιστος εταίρος και σταθερός σύμμαχος, συνομιλεί με όλους με ειλικρίνεια και ρεαλισμό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, με θέμα «Βαδίζοντας σταθερά πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί αβεβαιότητας».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι προσηλωμένη στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση διαφορών, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, απορρίπτοντας τη βία, τη μονομέρεια και τον αναθεωρητισμό ως μέσα άσκησης πολιτικής στον 21ο αιώνα.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας στα διεθνή fora, υπενθύμισε πως, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ και νυν μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες αντιμετώπισης των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, υποστηρίζοντας τη διεύρυνση του Συμβουλίου και τον περιορισμό του βέτο των μονίμων μελών.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η διεθνής συγκυρία χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, με τις σταθερές δεκαετιών να κλονίζονται, τις συγκρούσεις να πολλαπλασιάζονται, και τον αναθεωρητισμό να επανεμφανίζεται επικίνδυνα, ενώ καυτηρίασε τη συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας για την Ουκρανία, τόνισε πως η ελληνική στήριξη είναι έμπρακτη και σταθερή, γιατί στηρίζεται στην αρχή της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Αναφερόμενος στο Ισραήλ, υπερασπίστηκε το δικαίωμα αυτοάμυνας, ενώ υπογράμμισε ότι η λύση στην περιοχή πρέπει να προέλθει μέσα από διπλωματία και τη δημιουργία δύο κρατών, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά με την Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν σαφής: «Η βία δεν μπορεί να γεννά δίκαιο», δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος έκανε έκκληση για ενότητα και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση απέναντι στις πολυεπίπεδες κρίσεις: «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε την πολυτέλεια της απομόνωσης ή της μονομέρειας», τόνισε, προσθέτοντας ότι η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. αποτελεί μονόδρομο, χωρίς να σημαίνει αποδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων ή της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, όπως είπε, πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, συμβάλλοντας με συνέπεια στη διαμόρφωση μιας ισχυρής Ευρώπης, ικανής να λαμβάνει αποφάσεις και να υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά της σε τομείς όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια.

Το συνέδριο του Economist φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις διεθνείς προκλήσεις και εξελίξεις, αγγίζοντας κρίσιμα ζητήματα όπως η ελληνική οικονομία, η σχέση ΗΠΑ–ΕΕ μετά την επανεκλογή Τραμπ, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η μετανάστευση, η κλιματική κρίση και οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.